Avaz i Tenderska komisija usaglašavali ugovor za Pobjedu

Za državne akcije Pobjede, Avaz je prvo nudio euro, pa 100.000 eura, a enigma je šta će se desiti sa 10-ak miliona eura dugova preduzeća
5 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 07:30h

Pregovarački timovi Vladine Tenderske komisije i sarajevske kompanije Avaz roto pres usaglašavali su elemente budućeg kupoprodajnog ugovora za državno preduzeće Pobjeda. Novi sastanak zakazan je polovinom septembra.

Vlastimir Mijović, direktor novinskih izdanja Avaza, izjavio je juče „Vijestima“ u kratkom telefonskom razgovoru da će ova kompanija "99 odsto kupiti Pobjedu".

Mijović je rekao da ne može otkrivati detalje pregovora, odnosno šta bi ugovor sadržao.

Iz Avaza, koji je vlasništvo biznismena i političara Fahrudina Radončića, davno su saopštili da kupuju preduzeće Pobjeda sa istoimenim dnevnim glasilom, a nakon toga su par puta navodno odustajali. Jednom su zvanično objavili da se povlače iz pregovora zbog velikih gubitaka Pobjede, pa su se predomislili.

Krajem decembra je okončan tender za privatizaciju Pobjede, a jedini ponuđač je Avaz. Od januara se pregovara o kupoprodaji crnogorskog preduzeća.

Iz Tenderske komisije je nakon sastanka održanog 8. avgusta saopšteno da je postignut "načelni dogovor o osnovnim elementima budućeg ugovora o kupoprodaji i dogovoren nastavak pregovora u cilju finalnog usaglašavanja svih detalja ugovora“.

"Naredni sastanak predviđen je sredinom septembra, a u međuvremenu je dogovoren rad na finalizaciji transakcionih dokumenata. U interesu pregovaračkog procesa, do definisanog konačnog teksta ugovora Tenderska komisija neće saopštavati njegove detalje", saopšteno je iz komisije.

Za državne akcije Pobjede, Avaz je prvo nudio euro, pa 100.000 eura, a enigma je šta će se desiti sa 10-ak miliona eura dugova preduzeća, koje godinama opstaje zahvaljujući pomoći Vlade na uštrb punjenja budžeta.

Za investicije u štampariju ponuđeno je 2,5 miliona, a za socijalni program 1,68 miliona. Za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, koji bi izgradio na lokaciji gdje se sada nalazi Pobjeda, nudi više od devet miliona eura. Nije ozvaničeno da li je ponuda opet mijenjana.

Dugoročne kreditne obaveze Pobjede u iznosu od 6,47 miliona eura, bez kamata, ponuđač neće da preuzme. Pošto je Vlada dala garancije za kredite, taj trošak bi, kao i mnogi drugi, pao na teret građana poreskih obveznika.

Pobjeda je 2011. završila sa minusom od 1,8 miliona eura, a za tri mjeseca ove godine, prema podacima koje je otkrio Avaz, ostvarila je gubitak od 670.000 eura. Ukupni gubitak preduzeća je 21,56 miliona, što je tri miliona više od procijenjene vrijednosti cijele kompanije.

Bonus video: