"Vjetar izazvao štete na pojedinim plastenicima, oštećeni objekti za držanje stoke"

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su kazali da su plastenici koji su imali garanciju proizvođača na udare vjetra do 100km/h ostali neoštećeni
2034 pregleda 0 komentar(a)
Pričinjena šteta, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Pričinjena šteta, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Najavljivani vjetar orkanske jačine u toku noći izazvao je štete na pojedinim plastenicima u centralnom i južnom dijelu Crne Gore, a u određenom broju slučajeva oštećeni su krovovi objekata za držanje stoke, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U saopštenju se dodaje da su u cilju sagledavanja situacije na terenu i stručne podrške proizvođačima, predstavnici savjetodavnih službi Ministarstva od jutros na terenu, na područjima opština Tuzi, Golubovaca i Danilovgrada.

"Prema informacijama sa terena, iako su poljopriverdni proizvođači reagovali preventivno, shodno preporukama Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja datim u susret najavljenom nevremenu, usljed udara vjetra koji je dostizao brzinu od oko 100km/h, na dijelu plastenika došlo je do oštećenja, uglavnom zbog cijepanja folije. Konstrukcije su ostale neoštećene, a obim pričinjene štete na plastenicima gdje je stradala folija, na sreću, nije veliki, s obzirom da u najvećem broju plastenika još nije zasnovana proizvodnja. Na objektima za držanje stoke u centralnom i južnom dijelu evidentirane su štete na krovovima i pokrivačima silaže", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz tog Vladinog resora su kazali da su plastenici koji su imali garanciju proizvođača na udare vjetra do 100km/h ostali neoštećeni.

"To je činjenica koja bi trebalo da bude opredjeljujuća za naše poljoprivredne proizvođače koji u narednom periodu budu riješili da unapređuju plasteničku proizvodnju. Takvi tipovi plastenika uglavnom su građeni uz podršku kroz IPARD javne pozive. Imajući u vidu da su štete na folijama česta pojava u uslovima vremenskih neprilika (vjetra, snijega, grada) Ministarstvo je od prošle godine u sklopu javnog poziva za bespovratnu podršku investicijama u portarskoj proizvodnji definisalo podršku za nabavku namjenskih folija, u iznosu do 50% od vrijednosti nabavke", kazali su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Navode da s obzirom da su vremenske neprilike i dalje prisutne, Ministarstvo poljoprivrede poziva sve poljoprivredne proizvođače da nastave sa praćenjem situacije na svojim gazdinstvima.

"Podsjećamo i ribare u priobalnom dijelu Skadarskog jezera i primorju, na preporuku da izbjegavaju vršenje bilo kakvih ribolovnih aktivnosti na jezeru odnosno moru, dok se vrijeme ne stabilizuje. Takođe, u pristaništima, lukama i drugim mjestima gdje se ribolovni plovni objekt vezuje, provjeriti da li su preduzete dodatne mjere zaštite i obezbjeđenja plovnih objekata", zaključuje se u saop štenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Bonus video: