Zukorlić u Rožajama: Bošnjaci se vraćaju sebi

Bošnjaci su nosioci najbogatije kulture na Balkanu i zato imamo pravo biti ponosni, rekao je Zukorlić
155 pregleda 24 komentar(a)
Zukorliić, Rožaje, Foto: Aida Sadiković
Zukorliić, Rožaje, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 09.08.2012. 15:58h

Nekoliko stotina Rožajaca prisustvovalo je zajedničkom iftaru na gradskom trgu koji je organizovala Bošnjačka kulturna zajednica. Predsjednik njene podružnice u Crnoj Gori i nekadašnji potpredsjednik Bošnjačke stranke Hazbija Kalač rekao je da je to 10. Festival islama koji predstavlja valorizaciju svih vrijednosti koje čine bošnjačku kulturu.

Bio je prisutan i sandžački muftija Muamer Zukorlić iz Novog Pazara, koji je prepoznat kao idejni vođa pokreta za autonomiju Sandžaka. On je rekao da su Bošnjaci Muslimani sa ovih prostora željni autentične afirmacije, sopstvene kulture i tradicije.

“U proteklim vremenima kao da nismo imali dovoljno svijesti o sopstvenom identitetu, ili smo mislili da nismo dorasli da baštinimo našu kulturu. Bošnjaci su nosioci najbogatije kulture na Balkanu i zato imamo pravo biti ponosni. Proteklo stoljeće je bilo u znaku ugrožavanja našeg identiteta, kulture i nažalost našeg opstanka. Sada se vraćamo sebi, gradimo svoje institucije i organizacije, oživljavamo svijest o sebi i našoj kulturi”, istakao je Zukorlić.

Zajedničkom iftaru nijesu prisustvovali predstavnici Islamske zajednice iz Rožaja, reis islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić, ministar bez portfelja Rafet Husović niti rukovodstvo Bošnjačke stranke

Kalač je pozvao na ujedinjenje Bošnjaka: “Danas kada svi pričaju o evropskim integracijama i kada Crna Gora radi na tome da se pridruži Evropskoj uniji, ja bih dodao da Festival islama ide korak ispred evropskih integracija koje vode države Balkana zato što mi pokušavamo da ujedinimo i afirmišemo sve vrijednosti bošnjačkog naroda koji ne može stići u Evropu ukoliko nije izvršio pomirenje i ujedinjenje unutar svoga naroda”.

Kalač je dodao da se to ujedinjenje rješava kroz institucije kao što to čini BKZ „koja živi u Sandžaku, pokušava da se probije do Bosne, da se učvrsti sa Kosovom i Makedonijom“: Pored BKZ imamo i Islamski kulturni centar i Centar za humanitarni rad iz Novog Pazara. Zahvalan sam što Rožajci prepoznaju da je ovo njihov festival i što su se odazvali u ovolikom broju. Nadam se da ćemo u narednim godinama obogatiti program Festivala i dobiti nacionalnu instituciju na koju ćemo biti ponosni”.

Zajedničkom iftaru nijesu prisustvovali predstavnici Islamske zajednice iz Rožaja, reis islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić, ministar bez portfelja Rafet Husović niti rukovodstvo Bošnjačke stranke. To nije bio slučaj nedavno kada je večeru organizovala turska opština Bajrampaša.

Bonus video: