SSCG: Otpremnine šefovima prije plata radnicima

Među funkcionerima ima i onih koji su stekli uslov za penziju, ali čekaju da dobiju otpremnine, traže i po 30.000 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2012. 07:53h

Glavni odbor Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) usvojio je nezakonitu odluku kojom se dozvoljava isplata otpremnina prije nego se izmire dugovanja prema zaposlenima, saopšteno je “Vijestima” od više učesnika nakon šestočasovne sjednice na kojoj se burno raspravljalo o otpremninama funkcionera.

Oni na to, smatra većina radnika, nemaju pravo, ali su čelnici SSCG voljni da im ih daju.

“Sjednica se svela na borbu oko njihovih interesa. Zaposlene, njihove plate i doprinose gotovo da niko nije ni pomenuo”, kazao je “Vijestima” učesnik sjedice koja je održana iza zatvorenih vrata.

Ni zaposlenima, koji su poslati na kolektivni godišnji odmor, nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sjednici na kojoj se odlučivalo o njihovoj sudbini, ali je predsjednica Sindikata Stručne službe SSCG Senka Rastoder kazala da joj je prenijeto da je predsjednik Opštinskog povjereništva Ulcinj Keko Ljamović zahtijevao otpremninu od 30.000 eura, iako je maksimalna određena na 10.000. Rastoder je rekla da je Ljamović prije godinu stekao uslov za penziju i da je o tome obaviješten.

“Pošto 20 mjeseci nijesu uplaćeni doprinosi, on može da se sa tim “vadi”, ali nema pravo na otpremninu. Predložio je da se proda imovina SSCG u Ulcinju i da se tim novcem riješi njegovo stambeno pitanje, iako ima kuću, i uplati otpremnina. Van pameti je da se nekome ko ima kuću rješava stambeno pitanje, to može samo u SSCG”, rekla je Rastoder i dodala da su svi funkcioneri tražili mnogo više nego što je predviđeno.

Rastoder je rekla da im je SSCG juče novom odlukom dao dodatni materijal za sudske postupke i nove krivične prijave.

Iako je bilo najavljeno, juče nije raspravljano o sistematizaciji radnih mjesta.

“Zaposleni u SSCG ne mogu biti otpušeni kako je planirao generalni sekretar Zoran Masoničić, a da ne bude prekršen zakon i Statut SSCG”, kazao je “Vijestima” predsjednik Sindikata finansija Krsto Pejović, koji je prisustvoavo sjednici.

Da bi takva odluka bila donijeta, Pejović tvrdi da prethodno mora da bude sproveden postupak i donijeta odluka o proglašenju viška te da se obezbjedi novac.

“Rekao sam da je njihova priča smiješna rabota. To ne mogu uraditi ako se ne zna ko je višak i bez konkretnih činjenica. Ne može se isplaćivati otpremnina, a da se duguju plate i doprinosi radnicima jer osim što bi bilo nezakonito bilo bi i nekorektno”, kazao je Pejović i ocijenio da je apsurdno i nečuveno da sindikalna centrala ima višak zaposlenih kojima, uz to, još i duguje novac.

“SSCG ne može da krši zakon i svoj Statut, a da drugim poslodavcima drži pridike o pravima radnika”, kazao je on i dodao da čelnici SSCG i dalje gaje iluzije o izlasku iz problema u koje je SSCG zapao zbog loše kadrovske politike i katastrofalnih poteza”, dodao je on.

Članovi GO, kako je rekao Pejović, juče nijesu podržali raniji predlog Masoničića i predsjednika Skupštine Danila Popovića da se angažuje inostrani revizor koji bi ponovo razmotrio finansijske izvještaje. Oni su na tome insistirali da bi dokazali da nijesu krivi za zloupotrebu više miliona eura, zbog čega je protiv njih i podnijeto više krivičnih prijava, a na to ukazuje i izvještaj Nadzornog odbora koji je Kongres SSCG usvojio.

“Odlučeno je da nema potreba za novom revizijom i da nadležne institucije treba tim da se bave, a to će se utvrditi i kroz procese koji će uslijediti po krivičnim prijavama”, rekao je Pejović.

Sjednici je prisustvovao i Popović koji se, kako tvrde, nije uključivao u raspravu, već je tokom sjednice samo telefonirao.

Neće u penziju dok ne uzmu desetine hiljada

Usvojenom odlukom se ne predviđa koliko će iznositi otpremnine funkcionera već samo im se daje pravo da je dobiju i to prije isplate zarada i doprinosa zaposlenima.

“Sami će odlučivati o iznosima koje će dobiti, pošto su svi penzioneri njihov cilj je da u posljednjem dahu zakuče što više mogu i da i penzionisani budu volonteri kojima će se i za to davati novac. Svi su tu po 20 i više godina i imali su silne benefite, ali žele još”, smatra Rastoder.

Makismalno određeni iznos otpremnine je 10.000 eura, ali Rastoder ima informaciju da se tražilo više - i oko 30.000 eura.

Galerija

Bonus video: