O privatizaciji "Pobjede" u septembru

Avaz, koji kontroliše sarajevski političar i biznismen crnogorskog porijekla Fahrudin Radončić, za 86 odsto državnih akcija prvo je nudio euro
0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.08.2012. 15:56h

Pregovori o privatizaciji “Pobjede” su pauzirani zbog godišnjih odmora i neće biti nastavljeni prije septembra, potvrđeno je “Vijestima” i iz Ministarstva finansija, koje vodi tender, i sarajevske kompanije Avaz, jedinog ponuđača za preuzimanje najstarijeg crnogorskog dnevnika.

Pregovori za Pobjedu su počeli još u januaru ove godine. Avaz, koji kontroliše sarajevski političar i biznismen crnogorskog porijekla Fahrudin Radončić, za 86 odsto državnih akcija prvo je nudio euro, pa je poboljšao ponudu na 100.000 eura.

Za investicije u štampariju ponuda iznosi 2,5 miliona, a za socijalni program 1,68 miliona. Za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, koji bi izgradio na lokaciji gdje se sada nalazi Pobjeda, nudi više od devet miliona eura.

Tokom pregovora koji su bili na ivici propasti nakon što je Avaz proučio finansijske izvještaje o poslovanju, pokazalo se da su dugoročne kreditne obaveze Pobjede u iznosu od 6,47 miliona eura, bez kamata, koje bosanska kompanija neće da preuzme, najveća prepreka. Pošto je Vlada dala garancije za kredite, taj trošak bi, kao i mnogi drugi, pao na teret građana poreskih obveznika.

Pobjeda je 2011. završila sa minusom od 1,8 miliona eura, a za tri mjeseca ove godine, prema podacima koje je otkrio Avaz, ostvarila je gubitak od 670.000 eura. Ukupni gubitak preduzeća je 21,56 miliona, što je tri miliona više od procijenjene vrijednosti cijele kompanije.

Bonus video: