Mrkonjić: Autoput do Crne Gore za 4 godine

Koridor 11 vodi od Beograda ka Čačku i dalje ka mjestu Boljare, gdje bi trebalo da se sretne na crnogorskim dijelom autoputa koji bi dalje nastavio ka Baru
94 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2012. 15:07h

Ministar saobraćaja u Vladi Srbije Milutin Mrkonjić juče je, kako prenosi B92, kazao da bi Koridor 11, kako nazivaju autoput od Beograda do Boljara na granici sa Crnom Gorom, mogao biti završen do kraja mandata nove Vlade, odnosno u naredne četiri godine.

“Mrkonjić je izrazio mišljenje da nova vlada ima sve preduslove da bude još bolja od prethodne, ukazujući istovremeno da kabinet ministara koji predvodi premijer Ivica Dačić ima šansu da tokom naredne četiri godine u potpunosti okonča gradnju dva ključna putna pravca - Koridor 10 i Koridor 11”, prenosi B92.

Koridor 11 vodi od Beograda ka Čačku i dalje ka mjestu Boljare, gdje bi trebalo da se sretne na crnogorskim dijelom autoputa koji bi dalje nastavio ka Baru.

Ministar je kazao da su na trasi kroz Srbiju u toku radovi na dionici između Uba i Lajkovca od 12,5 kilometara, koja se finansira iz sredstava budžeta Srbije, kao i pripremni radovi na dionici između Ljiga i Preljine u dužini od 43 kilometara koju su dobila da rade azerbejdžanska i srbijanska preduzeća iz kredita od 300 miliona eura koji je Srbiji odobrila vlada Azerbejdžana.

Izjavu sličnu Mrkonjićevoj nekoliko dana ranije da je i “drugi srbijanski ministar za autoputeve” ministar građevine Velimir Ilić koje je kazao da će se njegov životni san autoput Beograd - Čačak ostvariti u ovom mandatu.

Ministri iz Srbije i ranije su davali rokove za izgradnju puta tako je Mrkonjić 2010, kada je osnovano preduzeće Koridori Srbije i kada je započeta gradnja dionice kod Lajkovca na autoputu Beograd - Boljare, kazao da bi autoput do Čačka trebalo da bude završen za četiri godine, a od Čačka do Boljara za još četiri.

Dionica autoputa Bar - Beograd kroz Srbiju je duga 255 kilometra a ranija procjena Vlade Srbije je da bi njegova izgradnja koštala 2,5 milijardi eura

Tada je bilo planirano da se 40 odsto novca od prodaje Telekoma Srbije uloži u gradnju ovog autoputa. Međutim raspisani tender za 51 odsto akcija Telekoma za 1,4 milijarde nije uspio.

Dionica autoputa Bar - Beograd kroz Srbiju je duga 255 kilometra a ranija procjena Vlade Srbije je da bi njegova izgradnja koštala 2,5 milijardi eura.

Autoput od Bara do Boljara, dug 169,2 kilometra, prema procjeni Ministarstva saobraćaja Crne Gore koštao bi 1,94 milijarde eura.

Tender za crnogorski dio autoputa raspisan je u maju 2008, godinu kasnije potpisan je ugovor sa prvorangiranim hrvatskim konzorcijumom kojeg je predvodio Konstruktor a svečani početak radova obilježen je 15. oktobra 2009. godine. Tri mjeseca kasnije pokazalo se da Konstruktor nema finansijske garancije, nakon čega su uslijedili razgovori sa drugim ponuđačem grčko-izraelskim konzorcijumom, ali su i oni propali.

Vlada se kasnije okrenula Evropskoj investicionoj banci koja je tražila mišljenje stručnog konsultanta. Britanska konsultantska kuća Skot Vilson će krajem avgusta predati konačni predlog da li i kako treba graditi autoput, odnosno koliko će da košta i da li se isplati.

Ukoliko bi iz Srbije postojale čvrste garancije da su, osim autoputa od Beograda do Čačka spremni i da nastave ka Boljarima, to bi bilo dobro za Crnu Goru jer bi značilo veću frekventnost i mogući veći finansijski priliv novca od naplate putarine tako da bi se lakše našli kreditori za njegovu izgradnju.

Galerija

Bonus video: