Ponovljeni oglasi za Tehnostil i Livnicu

Pravo zaloge na veći dio imovine ima NLB banka koja je krajem 2009. godine Tehnostilu odobrila kredit u iznosu od 3,2 miliona eura, za koji je garancije dala Vlada
0 komentar(a)
Tehnostil, Foto: Ivan Petrušić
Tehnostil, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 01.08.2012. 10:04h

Šesti oglas za prodaju imovine nikšićke Hladne valjaonice Tehnostil objavljen je 31. jula.

Početna cijena po kojoj se prodaje oprema u ispravnom stanju, potrošni materijal, kao i građevinsko zemljište i objekti opterećeni hipotekom je 2,4 miliona eura, što je za 300.000 niža cijena od prethodnog oglasa, a pet miliona manja od trenutka kada se krenulo sa prodajom Tehnostila.

Ponude se mogu dostavljati do 28. avgusta do 11 sati, nakon čega će biti proglašena najpovoljnija.

Pravo zaloge na veći dio imovine ima NLB banka koja je krajem 2009. godine Tehnostilu odobrila kredit u iznosu od 3,2 miliona eura, za koji je garancije dala Vlada.

Hladna valjaonica, najstariji pogon nikšićke Željezare, privatizovana je 2002. godine. Vlasnik, rusko-švajcarska kompanija Tehnostil, proizvodnju je obustavila sredinom 2009. a nekoliko mjeseci kasnije je u Suboticu odvezla mašine vrijedne dva miliona eura. Zaposleni su, zbog situacije u preduzeću, početkom 2010. godine protestovali dva mjeseca od čega su 20 dana štrajkovali glađu.

Stečaj u preduzeću, koje je zapošljavalo stotinu radnika, uveden je u junu prošle godine, a državno tužilaštvo je najavilo pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih u preduzeću. Rezultati istrage još uvijek nijesu poznati.

Od uvođenja stečaja povjerioci su prijavili 16,5 miliona eura potraživanja, od čega je priznato 12 miliona, a svi radnici su prodali radna mjesta putem socijalnog programa namijenjenog za metalske radnike Nikšića.

Novi oglas, četrvti po redu, izašao je i za prodaju nikšićke Livnice. Ovoga puta imovina Livnice se nudi po početnoj cijeni od četiri miliona eura, 500 hiljada nižoj nego na prethodnom oglasu, a 1,8 miliona nižoj od prvog oglasa.

Oglas je otvoren do 31. avgusta. Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijeće stečajni upravnik najkasnije sedam dana od održavanja javnog nadmetanja, o ćemu će u roku od deset dana obavijestiti stečajnog sudiju i Odbor povjerilaca.

Livnica je privatizovana 2004. kada ju je kupila italijanska firma Gatti za hiljadu eura. Četiri godine kasnije vlasnik je zatvorio firmu zbog štrajka većine radnika koji su protestovali zbog nepoštovanja kupoprodajnog i nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Stečaj je u Livnicu uveden krajem aprila, a potraživanja u iznosu od 5,3 miliona eura prijavilo je 30 povjerilaca.

Vlasnik Željezare, turska kompanija Toščelik, više puta je istakao da je zainteresovan da ponovo objedini nekadašnje pogone ali da će se na oglas prijaviti kada ponuđena cijena za njega bude prihvatljiva, ne precizirajući koja je to cijena.

Bonus video: