Strujni udar: Kilovat od danas košta 9,5 centi

Građani Crne Gore u regionu su na trećem mjestu po visini cijena električne energije, poslije Slovenije i Hrvatske
89 pregleda 0 komentar(a)
struja račun, Foto: Boris Pejović
struja račun, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.08.2012. 07:29h

Građani Crne Gore od danas plaćaju skuplju struju, i to za 5,86 odsto, pa će kilovat-sat električne energije koštati 9,5 centi, sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV).

Ovo je drugo poskupljenje struje od početka godine, a nove cijene određene su na osnovu prihoda energetskih kompanija koje je odobrila Regulatorna agencija za energetiku (RAE).

Građani Crne Gore u regionu su na trećem mjestu po visini cijena električne energije, poslije Slovenije i Hrvatske.

Prema odluci RAE, cijene za domaćinstva će biti povećane i u narednoj i 2014. godini. Ukupno određeno poskupljenje u trogodišnjem periodu je 17,7 odsto. To bi cijenu do avgusta 2014. diglo na oko 10,7 centi po kilovat-satu, sa PDV-om.

Predstavnici RAE su u julu donijeli odluku o odobravanju tabela sa cijenama od 1. avgusta ove do 31. jula 2015. godine, nakon što ih je regulatoru dostavila Elektroprivreda (EPCG), odnosno Javni snabdjevač. Odbor RAE je cijenu električne energije samo u 2012. povećao za ukupno 12,6 odsto.

Iz agencije su saopštili da povećanje srednje cijene električne energije usluga i naknada, kod domaćinstava sa dvotarifnim mjerenjem, koja su dominantna grupa kupaca na 0,4 kilovoltnom naponskom nivou (kV), za drugu regulatornu godinu iznosi 6,17 odsto, a za treću 5,69 odsto.

Prva regulatrna godina se računa od ovog do idućeg 1. avgusta, druga od avgusta 2013. do istog mjeseca 2014, a treća od tog perioda do avgusta 2015.

Za KAP će struja biti skuplja 10,12 odsto, a za nikšićku Željezaru 3,66 odsto

Poskupljenje za kupce, direktno priključene na srednji napon, koje čine veći i srednji industrijski potrošači priključeni na 35 i 10 kV, iznosi 10,3 odsto u prvoj godini regulatrnog perioda, 3,1 odsto u drugoj i 4,5 odsto u trećoj.

Povećanje srednje cijene, usluga i naknada za kupce direktno priključene na prenosni sistem električne energije, prema odluci RAE, iznosi 9,14 odsto, zbog povećanja cijene električne energije sa 3,31 cent po kilovat-satu na 4,1 cent.

Za KAP će struja biti skuplja 10,12 odsto, a za nikšićku Željezaru 3,66 odsto.

Za tu grupu kupaca regulisane cijene primjenjuju se do 31. decembra ove godine, kada, shodno Zakonu o energetici, prestaje nadležnost regulatora da utvrđuje njihove cijene.

MANS: Vlada će i dalje građanima nemilice zavlačiti ruku u džep

Građanski front je početkom juna podnio inicijativu Ustavnom sudu za obaranje metodologija, ali se pokazalo da sudije više vode računa o interesu Prve familije od građana, pa je još nijesu uvrstile u dnevni red", navodi MANS

Novac koji je A2A unijela u dokapitalizaciju EPCG, kako se dodaje, i dan danas se, umjesto da se investira, drži u toj banci kako bi se održala njena likvidnost, "dok je za potrebe projekta podmorskog kabla sa Ternom zaključen štetan ugovor po državu".

"Najnovijim poskupljenjem građanima je račun za struju uvećan za 12 odsto, a od danas, zahvaljujući metodologijama Regulatorne agencije za energetiku (RAE), kompanijama faktički duplo plaćaju buduće investicije. Zbog toga je Građanski front je početkom juna podnio inicijativu Ustavnom sudu za obaranje metodologija, ali se pokazalo da sudije više vode računa o interesu Prve familije od građana, pa je još nijesu uvrstile u dnevni red", navodi se u saopštenju.

A koliko su sudske institucije zarobljene interesima vladajuće familije, kako navodi MANS, pokazuje i primjer tužbe za obaranje RAE-ine odluke o poskupljenju struje, koja se primjenjuje od 1. januara.

"Iako je MANS ovu tužbu podnio krajem januara do danas nije dobio nikakav odgovor, što je vrlo simptomatično kada se uzme u obzir da procedura pred Upravnim sudom obično traje nekoliko mjeseci. Takođe, ono što je posebno zabrinjavajuće jesu najave novih poskupljenja, što samo potvrđuje jasnu namjeru Vlade da će i dalje građanima nemilice zavlačiti ruku u džep. MANS će stoga nastaviti pravnu borbu za račune bez ugradnji, a jednom će pitanje krivične odgovornosti za donošenje štetnih odluka na račun građana i javnog interesa morati da dođe na dnevni red", navodi se u saopštenju.

Bonus video: