Afera Telekom: Za kvalitetnu istragu treba vremena

Lalošević se nada da se neće ponoviti "da jedan čovjek dođe i prijavi firmu u Crnoj Gori, a da pod drugim lažnim imenom neke od zemalja sa Kariba podigne ogromni novac"
76 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 19:43h

Za kvalitetnu istragu u cilju utvrđivanja činjenica da li je u postupku privatizacije Telekoma bilo elemenata koruptivnih radnji potrebno je vrijeme, konstatovao je danas skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu, uz primjedbu nekih njegovih članovi da slučaj veoma sporo napreduje.Odbor je na sjednici, koja je bila zatvorena za javnost, četiri sata razmatrao informacije Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave za sprječavanje pranja novca, povodom kontrolnog saslušanja o eventualnim koruptivnim radnjama tokom i nakon procesa privatizacije Telekoma, održanog 14. februara.Sjednici su prisustvovali vrhovni državni tužilac, Ranka Čarapić i direktor Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Predrag Mitrović.

"Odbor cijeni da kvalitetna i sveobuhvatna istraga zahtijeva vrijeme uz konstataciju da je u određenim radnjama u toku postupka neophodna dopunska provjera. U predstojećem periodu Odbor će kontinuirano pratiti ovaj slučaj uz sveobuhvatan osvrt na sve radnje koje će nadležni državni organi preduzimati», rekao je novinarima predsjednik tog tijela, Mevludin Nuhodžić.Goran Danilović iz Nove srpske demokratije nije zadovoljan ažurnošću državnih organa, posebno Tužilaštva. "Mislim da je to nedopustivo sporo, pojavljuju se neki novi ljudi, neka nova lica, za koja do sada nijesmo znali, ali mi se čini da se oko njih nedovoljno brzo istražuje, otvaramo mnogima prostor da se u međuvremenu snađu. Ubijeđen sam da moramo da sa nivoa državnih organa djelujemo neuporedivo brže", kazao je Danilović nakon sjednice.Slučaj, kako je dodao, veoma sporo napreduje, jer nikako da se nađu tragovi koji bi potvrdili ono do čega su došli Amerikanci."Imamo cilj da dosegnemo ono što je već gotovo presuđeno u Americi, bilo je korupcije, ali nikako da nađemo tragove koji bi potvrdili ono što su Amerikanci uradili, natjerali Mađar Telekom i Dojče Telekom da u vansudskom poravnanju plati ogromnu kaznu, a mi govorimo o mogućoj korupciji“, naveo je Danilović.Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije (SNP) kazao je da će se uvijek boriti da se neke stavke iz ove afere nikad više ne ponove, "da jedan čovjek dođe i prijavi firmu u Crnoj Gori, a da pod drugim lažnim imenom neke od zemalja sa Kariba podigne ogromni novac".

Krajem prošle godine Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.Mađar Telekom je, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu Vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.U nagodbi objavljenoj 29. decembra prošle godine navodi se da je ukupna koruptivna isplata iznosila 7,35 miliona eura i da se jedan od sedam spornih ugovora odnosi na nezakonitu isplatu 580 hiljada eura sestri jednoj od najviših vladinih zvaničnika u Crnoj Gori, koja se bavi advokaturom.Sporni ugovori su svojevremeno zavedeni u knjige Mađar Telekoma, kao i matične firme Dojče Telekom, što je bio okidač da američko ministarstvo pravde pokrenu istragu 2006. godine, jer se obje kompanije kotiraju na Njujorškoj berzi.Suđenje bivšim direktorima Mađar Telekoma, Tamašu Marvaiju , Eleku Štraubu i Andrašu Balogu , pred sudom u Njujorku, po tužbi američke Komisija za hartije od vrijednosti (SEC), biće održano 8. avgusta.

Galerija

Bonus video: