Mali akcionari "Trebjese": Novi vlasnik već uspio da prekrši zakon

"Oni na nas gledaju kao na neku zemlju urođenika i divljaka, misleći da smo nesposobni da ispratimo šta izlazi u Službenom listu RCG, kaže za “Vijesti” Tripko Krgović
81 pregleda 2 komentar(a)
Pivara Trebjesa, Foto: Ivan Petrušić
Pivara Trebjesa, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.07.2012. 17:21h

Udruženje akcionara Trebjese AD Nikšić zadovoljno što je Komisija za hartije od vrijednosti obavezala novog vlasnika nikšićke Trebjese, kanadsko-američku kompaniju Molson Coors da objavi ponudu za preuzimanje ovog društva, ali ih zabrinjava “da su oni uopšte i tražili ovo mišljenje”, imajući u vidu važeće crnogorske propise.

“To jasno ukazuje na njihove namjere da nas prevare i to po scenariju koji za Crnu Goru nije nepoznat, a u režiji dobro uhodanih beogradskih advokata. Pomenuti nazovi stručnjaci, pred Agencijom za zaštitu konkurencije traže saglasnost za koncentraciju vlasništva, a pred drugim državnim organom, Komisijom, se kao prave nevješti da li oni uopšte imaju obavezu preuzimanja? Oni na nas gledaju kao na neku zemlju urođenika i divljaka, misleći da smo nesposobni da ispratimo šta izlazi u Službenom listu RCG”, saopštio je “Vijestima” Tripko Krgović, koordinator u Udruženju akcionara Trebjese.

On je podsjetio je da je Molson Coors dužan da svim manjinskim akcionarima Trebjese ponudi istu cijenu koju je platio CVC-u za Trebjesu.

"Takođe, želimo da upoznamo akcionare i javnost da će do jeseni, kada će u najboljem slučaju ponuda za preuzimanje biti završena, Trebjesa na svojim računima imati blizu 20 eura neraspoređene dobiti po akciji. Tako da bi ponuđena cijena trebalo čak biti veća za taj iznos i mi očekujemo da to bude oko 150 eura po akciji", istakao je Krgović.

“Nadamo se da će na kraju između 25-30 miliona eura završiti u Crnoj Gori, od čega u Nikšiću više od polovine, a ne u džepovima beogradskih advokata kako su oni to zamislili”

"Ono što očekujemo dalje, jeste da će naravno probati da nam ponude manju cijenu od one koju su platili CVC-u. Oni su dopisom berzi za to već napravili uvertiru, navodeći da još nije izvršena “preraspodjela” cijene po pojedinim pivarama. Naravno da u te gluposti niko nije spreman da povjeruje, da se cijena utvrđuje nakon obavljenog posla i isplaćenog novca", naglasio je Krgović.

U Udruženju sumnjaju da će novi investitor ”vjerovatno pokušati da podvali neki aneks kojim će tražiti najnepovoljniji parametar za Trebjesu”, kao je recimo, fizički obim proizvodnje u koji ne bi uračunali dio koji se proizvodi u Apatinu po licenci.

"To, istina, mogu da podvale Komisiji, ali izmjenama Zakona o preuzmanju je predviđeno vođenje sudskog postupka za takve slučajeve. Na sudu će ”štelovanje” cijene biti krajnje lako dokazivo jer je Trebjesa u cijelom paketu pivara koje su prodate jedina koja ima manjinske akcionare", upozorio je Krgović.

On smatra da imaju posla sa “ljudima spremnim na sve”, ali u ovom Udruženju ipak vjeruju “u Zakon i njegovo sprovođenje”.

“Nadamo se da će na kraju između 25-30 miliona eura završiti u Crnoj Gori, od čega u Nikšiću više od polovine, a ne u džepovima beogradskih advokata kako su oni to zamislili”, zaključio je Krgović.

Ima dosta materijala za sudske procese

Krgović napominje da ljudi koji čine njihovo Udruženje posjeduju akcije Trebjese već gotovo deceniju.

"Tokom svih tih godina, a naročito u posljednjih nekoliko, skupili smo dosta materijala za razne sudske procese. Iako smo pokušali da se u Trebjesi postavimo prijateljski i kao dugoročni partneri, nakon posljednjih dešavanja odlučii smo da iskoristimo sve “oružje” koje nam je na raspolaganju. Uskoro ćemo zatražiti i zakazivanje vanredne skupštine, gdje ćemo sa ostalim akcionarima razmotriti aktuelnu situaciju", najavio je Krgović.

Bonus video: