Stečaj skijališta u Kolašinu nezakonit a pljačka ostala

Najočigledniji primjeri za ovo su dva ski- centra - u Kolašinu i na Žabljaku, na čiju nezakonitu privatizaciju se odnosi dio krivične prijave
88 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 16:33h

Tri paketa dokaza koje su Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i 600 radnika podnijeli tužilaštvu prije dva dana zbog 29 uništenih preduzeća u Crnoj Gori sadrže i podatke o tome kako su ignorisane sudske odluke i nezakonito privatizovane kompanije.

“Tragovi i dokazi toga i dalje postoje pa tužilaštvo, koje je tražilo nove činjenice za otvaranje istraga o štetnim stečajima na sjeveru, sada ima osnova da provjeri kako su to sudovi zaključivali da je stečajni postupak nezakonit a upravnici i neke druge sudije, kao i njihovi nalogodavci, na silu uzimali radničke akcije, imovinu i poslove preduzeća”, smatraju u MANS-u.

MANS i 600 radnika podnijeli tri paketa dokaza o pljačkama 29 firmi >>>

Najočigledniji primjeri za ovo su, kako navode, dva ski- centra - u Kolašinu i na Žabljaku, na čiju nezakonitu privatizaciju se odnosi dio krivične prijave.

Radnik kolašinskog ski-centra Ratko Čogurić, koji je jedan od potpisnika krivične prijave, kaže da uvođenje i tok stečajnog postupka u Ski-centru Bjelasica ima sve elemente organizovanog kriminala.

On je još prije šest godina pokrenuo proceduru oko nezakonitosti tog postupka, pa je na osnovu njegove žalbe Vrnovni sud utvrdio da je stečajni postupak uveden nezakonito, a to je potvrdila i postupajući sudija Privrednog suda Nataša Bošković.

U međuveremenu je iz Privrednog suda u Podgorici, gdje se vodio stečajni postupak nestao dio dokaza, za koje se ispostavilo da su ukradeni. Policija je utvrdila da je bila obijena brava na kancelariji sudije koja je dužila predmet ali nikada nije objavljeno šta je istraga utvrdila i ko je mogao naložiti nestanak spornih dokaza.

Čogurić podsjeća da radnici Ski-centra nijesu žrtve tranzicije već „kriminalaca“ u pravosuđu. Zbog njih vlasnik Ski-centra „Bepler and Jakobson“ i dalje raspolaže imovinom vrijednom milione eura koja je praktično oteta.

I Grbović je mogao šta hoće

Slično je i sa žabljačkim ski-centrom, čiji je dio bukvalno prisvojio direktor Radovan Grbović protiv koga postoji bezbroj odluka i presuda da je dužan da vrati imovinu preduzeća koju je preveo na sebe. U MANS-u smatraju da je u pravnim država ovakvo ignorisanje sudskih presuda nezamislivo, ali je moguće za odabrane u Crnoj Gori jer su dio mreže “koja je zarobila državu i čitavu njenu infrastrukturu prevela za svoje i lične potrebe Prve familije - inače njihovih zaštitnika”.

“Kako inače objasniti to što se ne osvrću na sudske odluke, što je bezbroj krivičnih prijava protiv Grbovića i stečajnog upravnika i sudije završilo samo u arhivama. Ali MANS i oštećeni radnici su podnijeli još jedan paket sumnji i dokaza tužiocu uz nadu da će barem neki novi pošteni šef vrhovnog državnog tužilaštva provjeriti šta je radio stečajni upravnik dok je Grbović djelio prijateljima i sebi imovinu firme i zarađivao na skijalištu Savin kuk”, navode u MANS-u.

Galerija

Bonus video: