MANS i 600 radnika podnijeli tri paketa dokaza o pljačkama 29 firmi

"U pravnim država ovakvo ignorisanje sudskih presuda je nezamislivo, ali u Crnoj Gori Bećirovići, Grbovići i Mugoše mogu da ignorišu sudske presude"
102 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 13:34h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je zajedno sa 600 radnika podnijela tužilaštvu tri paketa dokaza o 29 uništenih preduzeća u Crnoj Gori, saopšteno je iz te NVO.

Kako je rečeno paketi sadrže i podatke o tome kako su ignorisane sudske odluke i nezakonito privatizovane kompanije.

"Tragovi i dokazi toga i dalje postoje pa tužilaštvo, koje je tražilo nove činjenice za otvaranje istraga o štetnim stečajima na sjeveru, sada ima osnova da provjeri kako su to sudovi zaključivali da je stečajni postupak nezakonit a upravnici i neke druge sudije, kao i njihovi nalogodavci, na silu otimali radničke akcije, imovinu i poslove preduzeća.

MANS tvrdi da su najočigledniji primjeri uništavanja preduzeća dva ski centra- u Kolašinu i na Žabljaku, na čiju nezakonitu privatizaciju se odnosi dio krivične prijave.

Podsjeća se da je radnik kolašinskog „Ski centra“ Ratko Čogurić prije šest godina pokrenuo proceduru oko nezakonitosti tog postupka, pa je na osnovu njegove žalbe Vrnovni sud utvrdio da je stečajni postupak uveden nezakonito, a to je potvrdila i sudija Privrednog suda Nataša Bošković.

U međuveremenu je iz Privrednog suda Podgorica, gdje se vodio stečajni postupak, nestao dio dokaza, za koje se ispostavilo da su ukradeni. Policija je utvrdila da je bila obijena brana na kancelariji sudije koja je dužila predmet ali nikada nije objavljeno šta je istraga utvrdila i ko je mogao naložiti nestanak spornih dokaza.

Ratko Čogurić u izjavi podsjeća da radnici Ski centra nijesu žrtve tranzicije već „kriminalaca“ u pravosuđu. Zbog njih vlasnik Ski centra „Bepler and Jakobson“, za koji se u međuvremnu utvrdilo da formalno pripada braći Bećirović, i dalje raspolaže imovinom vrijednom milionima eura koja je praktično oteta.

Slično je i sa žabljačkim Ski centrom, čiji je dio bukvalno prisvojio direktor Radovan Grbović protiv koga postoji bezbroj odluka i presuda da je dužan da vrati imovinu preduzeća koju je preveo na sebe.

"U pravnim država ovakvo ignorisanje sudskih presuda je nezamislivo, ali u Crnoj Gori Bećirovići, Grbovići i Mugoše mogu da ignorišu sudske presude jer su dio mreže koja je zarobila državu i čitavu njenu infrastrukturu prevela za svoje i lične potrebe Prve familije-inače njihovih zaštitnika. Kako inače objasniti to što se ne osvrću na sudske odluke, što je bezbroj krivičnih prijava protiv Grbovića i stečajnog upravnika i sudije žabljačkog Ski centra završilo samo u arhivama", navodi se u saopštenju MANS-a.

Kako je opljačkano 29 firmi

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je juče vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić krivičnu prijavu, u ime predstavnika 29 preduzeća koja su nekada zapošljavala desetine hiljada radnika.

Direktorica za građanske inicijative u MANS-u Zorica Ćeranić saopštila je da je krivičnu prijavu potpisalo više od 600 radnika i njihovih sugrađana koji su svjedoci krivičnih djela u uništavanja fabrika u tim preduzećima koja su prošla kroz stečaj i privatizaciju.

“Dokumentacija i nalazi koji su MANS-u dostavljeni pokazuju da su u velikom broju preduzeća stečajevi uvedeni na nezakonit način kao što je to primjer andrijevičkog preduzeća Termovent gdje je stečaj uveden na osnovu jednog telefonskog poziva“, tvrdi Ćeranić.

U većini stečajnih postupaka većina lica u Privrednom sudu su, kako tvrdi Ćeranić, „svjesno odugovlačila stečajni postupak kako bi se umanjila stečajna masa, samim tim i vrijednost preduzeća koje je kasnije prodavano“.

“Za smiješne cifre kupovane su vrijedne firme kakav slučaj je bio u pljevaljskoj kompaniji Velimir Jakić. U toku stečajnih postupaka nestala je vrijedna imovina, nekretnine su prodavane bez znanja akcionara, radnika i povjerilaca. Takav slučaj bio je u Gornjem Ibru…Nestao je novac sa računa kompanija koje su sa njim otišle u stečaj. Otvarani su dodatni računi gdje je prebacivan taj novac ili kćerke kompanije koje su isisavale taj novac kao što je bio slučaj u Novom prvoborcu iz Herceg Novog. U velikom broju firmi nisu izvršene pravosnažne sudske presude na osnovu kojih su radnici imali pravo na neka potraživanja, a nadležni tužioci nijesu postupali po velikom broju podnijetih krivičnih prijava”, dodala je Ćeranić koja ne očekuje da će tužiteljka Čarapić primijeniti nešto u odnosu na dosadašnju praksu, ali očekuje da će doći novi VDT koji će obaviti ovaj posao.

Predstavnik podgoričke Mljekare Mato Laković rekao je da je ista matrica i isti problemi za sve firme u Crnoj Gori.

Video: Zoran Bojović

“Najveći krivci za sahranu ekonomije su ljudi koji rade u državnim organima, Vladi, posebno bivši premijer Milo Đukanović, koji je napravio da se većina građana danas nalazi na ulici, a ne na svojim radnim mjestima. Uz Đukanovića najveći krivac je bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović. Interesantno je da uvijek nagrađuju ljude koji sahranjuju firme po Crnoj Gori”, naglasio je Laković.

On je podsjetio da Mljekara ne radi od aprila 2009. godine, a da su radnici u više navrata organizovali proteste tražeći obnovu proizvodnje, isplatu zaostalih dugovanja i realizaciju socijalnog programa.

Bivši radnik Gornjeg Ibra Fadil Avdić rekao je da stečaj u toj firmi traje već devet godina.

“Poslovni prostori, koje je Gornji Ibar imao širom bivše SFRJ, rasprodati su ne znamo ni kome, ni za koje pare, niti u čije džepove su otišle te pare”, kazao je Avdić koji je napomenuo da se njihov zahtjev pred Ustavnim sudom nalazi već 20 mjeseci, ali su bez ikakvog odgovora.

On tvrdi da je Vlada, prilikom kupovine tog preduzeća, obećala da će pokrenuti proizvodnju, a većinu radnika vratiti na posao, ali od toga nema ništa.

“Stečaj je uveden da bi neko ostvario lični interes i da bi se i dan-danas pljačkala firma. Tražimo odgovornost od Vlade, stečajne uprava i Saveza sindikata”, naveo je Avdić.

Predstavnik Novog prvoborca, Zahid Hodžić, rekao je da bi na sudskom ročištu u Privrednom sudu zakazanom za 1. avgust trebalo da se utvrdi da li je u toj kompaniji sproveden plan reorganizacije ili će biti proglašen njen bankrot.

”Radnicima bi više odgovaralo da se proglasi bankrot, jer bez prodaje nekretnina ne mogu naplatiti svoja potraživanja”, saopštio je Hodžić i objasnio da se radi o drugom stečaju, koji je u hercegnovskoj firmi pokrenut prošle godine, dok je prvi uveden 1994. godine.

Kompanija Inteh Montenegro, kćerka ruske firme Inteh Moskva, 2007. godine otkupila je oko 3,5 miliona eura dugova Novog prvoborca i postala vlasnik 42 odsto akcija tog građevinskog preduzeća.

”Njih je samo interesovala imovina, posebno na atraktivnim lokacijama, čijom prodajom se može višestruko profitirati”, kazao je Hodžić i objasnio da je nizom povezanih firmi godinama isisavan kapital te kompanije. Prema njegovim riječima u tome se posebno istakla ofšor firma Mellie investment sa Djevičanskih ostrva.

Predstavnik radnika Vektra Jakić Vladimir Klačar kazao je da je stečaj u bivšoj pljevaljskoj firmi Velimir Jakić uveden u avgustu 2003, kada je 598 radnika, po sili zakona, poslato na Biro rada.

”Kompanija u stečaj nije otišla zbog nerada, nego iz nekih drugih razloga jer smo mi dobro poslovali i imali smo dobru proizvodnju”, kazao je Klačar.

On je naveo da je kompaniju 2006. kupila Vektra Dragana Brković za 1,6 miliona eura. Fabrika je prodata nakon deset neuspjelih tendera, pri čemu je njena vrijednost obezvrijeđena, s obzirom na to da je početna cijena bila 11 miliona eura. ”Firma je likvidirana, a radnici su ostali bez akcija i ikakvih drugih nadoknada”, kazao je Klačar.

Sumnjiče tužioce, sudije, upravnike, procjenitelje…

Krivična prijava je podnijeta za preduzeća Imako, Mladost Bijelo Polje, “piro Dacić, Polimka, Termovent, Šuplja stijena, Optel, Građevinar Pljevlja, Velimir Jakić, Ugostiteljstvo Pljevlja, Gornji Ibar, Šumarsko preduzeće Rožaje, Rotex (Titex) Rožaje, Ski-centra Bjelasica, Impregnacija drveta, Ski-centar Durmitor, Vukman Kruščić, Obod, Trgopromet Cetinje, Košuta, Mljekara Podgorica, Riviera Kotor, Novi prvoborac, Lenka, Ibarmond, Kristal, Dekor, Famod Rožaje i Livnica Nikšić.

Krivična prijava, zbog osnovane sumnje da su na organizovan način izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, se odnosi na odgovorna lica u privrednim sudovima u Bijelom Polju i Podgorici (stečajni upravnici i sudije), odgovorna lica koja su vršila procjenu imovine u stečajnim postupcima, odgovorna lica u kompanijama koje su privatizovane bez prethodno raspisanog tendera i/ili po cijeni znatno nižoj od stvarne vrijednosti i odgovorna lica u tužilaštvu koja su bila zadužena za rad po krivičnim prijavama.

Prema informacijama “Vijesti” MANS i bivši radnici navedenih preduzeća sumnjiče ukupno oko 60 ljudi.

Galerija

Bonus video: