Pomenuta i nova imena u aferi „Telekom”

"Mogu reći da smo i ja i kolege u Odboru veoma zadovoljni onim saznanjima do kojih dolazimo već na prvim sjednicama“, rekao je Mandić
52 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 09:18h

Informacije koje je direktor Uprave policije Božidar Vuksanović juče dao članovima Anketnog odbora za prikupljanje informacija o korupciji u privatizaciji Crnogorskog Telekoma, veoma su korisne i vlada zadovoljstvo zbog sve jasnije situacije u vezi sa tim šta se sve dešavalo u tom procesu, saopštio je predsjednik tog tijela Andrija Mandić.

„Dobili smo čitav niz novih informacija u vezi sa aktivnostima policije po uputstvima državnog tužioca. To se odnosi na uzimanje određene dokumentacije iz Telekoma i stavljanje na uvid tužilaštvu, jer je to posao tužioca, a policija samo servisira tužilačku akciju“, rekao je Mandić novinarima nakon saslušanja.

On očekuje da će Uprava policije što prije dostaviti Anketnom odboru tražena dokumenta koje je ta institucija prikupljala 2007. i 2008. godine na zahtjev mađarskih pravosudnih organa, koji su takođe sprovodili istragu korupcije prilikom privatizacije telekoma u Crnoj Gori i Makedoniji od Mađarskog telekoma.

„Ta dokumentacija je veoma važna kako bi mogli da steknemo potpunu sliku o periodu kada je od Ekonomskog fakulteta i bivšeg vrhovnog tužioca taj slučaj bio zatvoren u Crnoj Gori, a onda se na zahtjev mađarske policije ponovo otvorio. Sve ide u dobrom pravcu i dobijamo sve veći broj novih informacija“, naveo je Mandić i dodao da sa detaljima ne može upoznati crnogorsku javnost jer dobijeni podaci nose oznaku tajnosti.

„Ali mogu reći da smo i ja i kolege u Odboru veoma zadovoljni onim saznanjima do kojih dolazimo već na prvim sjednicama“, rekao je Mandić.

On je kazao da je prikupio veliki broj informacijama, pri čemu je doznao za umiješanost pojedinih osoba, za koje, kako je rekao, nije ni mogao pretpostaviti da su povezane sa slučajem.

„Ja sam se amaterski bavio time prikupljajući preko interneta ono što sam mogao da doznam u vezi sa korupcijom u privatizaciji Telekoma, ali od srijede i večeras neuporedivo veliki broj informacija sam saznao“, odgovorio je Mandić na pitanje da li ima zaokruženiju sliku nakon prvih saslušanja i dodao da se sada pominju i neka nova, pored osoba o kojima su mediji pisali na početku afere.

Potpredsjednik Anketnog odbora i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Jelić kazao je da je Vuksanović na zahtjev državnog tužioca prikupio dokumentaciju koja se tražila od Uprave policije, a koja se odnosila na određena preduzeća.

On je pohvalio rad Uprave policije i dodao da ta institucija sarađuje i sa Interpolom na istom slučaju te da će biti uskoro poznato više informacija o aferi.

Pred Anketnim odborom su u srijedu saslušani vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić i direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Predrag Mitrović.

Petogodišnja istraga američkog Ministarstva pravde i Komisije za hartije od vrijednosti završena je prošle godine. Pokazala je da je Mađar telekom 2005. godine, preko tri bivša direktora od kojih su dvojica bili kasnije i u Odboru direktora Crnogorskog telekoma, podmitio najmanje dva Vladina predstavnika i "sestru visokog funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom", kojoj je pripao dio ili cjelokupna suma od 580.000 eura preko lažnog konsultantskog ugovora za usluge koje nikada nijesu pružene. Ukupna koruptivna isplata iznosila je 7,35 miliona eura. Proces protiv Dojče i Mađar telekoma obustavljen je i ugovoreno je poravnanje, tako što će platiti 95 miliona dolara kazne zbog koruptivnih ugovora u Crnoj Gori i Makedoniji.

Galerija

Bonus video: