Pavlović: Svi navodi iz medija o aferi Telekom su tačni

Predstavnici opozicije tvrde da podaci potkrepljuju tvrdnje da je u privatizaciji Telekoma bilo koruptivnih radnji, dok oni iz redova DPS-a negiraju
52 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 08:17h

Četiri sata trajalo je saslušanje vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić i direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića na sjednici Anketnog odbora Skupštine Crne Gore za ispitivanje korupcije u privatizaciji Crnogorskog telekoma, ali javnost nije mogla da dobije detaljnije informacije, jer je sastanak organizovan iza zatvorenih vrata.

Na izlasku iz Skupštine u 21 sat, Čarapić i Mitrović nijesu htjeli da daju novinarima izjave, ali ni poslije izjava članova Anketnog odbora nije mnogo jasnije: predstavnici opozicije tvrde da podaci dobijeni u tzv. gluvoj sobi potkrepljuju tvrdnje da je u privatizaciji Telekoma Crna Gora i nakon nje bilo koruptivnih radnji, dok oni iz redova Demokratske partije socijalista (DPS) kažu da istraga ne potvrđuje tvrdnje da je više uticajnih službenika Vlade Crne Gore i povezanih lica podmićeno sa više od 7,3 miliona eura.

Mitrović i Čarapić

Predsjednik Anketnog odbora Andrija Mandić rekao je da na osnovu onoga što je čuo od Čarapić i Mitrović može da kaže da iza ugovora kojeg je provjeravala i američka federalna služba FBI, ima indikatora korupcije.

"U ugovorima koji su realizovani na području Crne Gore postoji očigledna i krivična odgovornost određenih lica kao što postoji i odgovornost nekih drugih subjekata zbog toga što to nije u određenom vremenu realizovano u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore", rekao je Mandić.

Na pitanje novinara “Vijesti” da li može procijeniti da li bi i kada mogle da budu podignute prve optužnice, s obzirom da tvrdi da postoje indicije korupcije, Mandić je kazao da je Odbor imao takve inicijative.

"Mi smo imali neke predloge upućene prema državnom tužiocu u odnosu na određena lica iz Crne Gore za koja bi očigledno mogla odmah da se podigne krivična prijava, ali procjena je državnog tužioca u kontekstu prikupljanja svih relevantnih podataka, da će oni takve radnje preduzeti u najpogodnijem trenutku", dodao je Mandić.

Jelić: Iskonstruisana afera koja se plasira pred izbore

Izabrani potpredsjednik Anketnog odbora i poslanik DPS-a Zoran Jelić, međutim, tvrdi da istraga ide u potpuno drugom pravcu te da će pokazati da se radi o još jednoj "iskonstruisanoj aferi koja se plasira pred parlamentarne izbore".

Afera Telekom, međutim, izbila je na samom početku ove godine i inicirana je završetkom istrage u SAD-u, kada o parlamentarnim izborima nije bilo ni govora.

"Čarapić i Mitrović su nam saopštili informacije koje vode ka tragovima koji su sasvim suprotni od onih koji su plasirani crnogorsko javnosti. Istraga će ići u sasvim drugom pravcu od onog kako je to plasirano crnogorskoj javnosti jer će se pojaviti neka nova imena i neki novi pravni subjekti koji do sada nijesu bili poznati u sadašnjem trenutku", naveo je Jelić, ocjenjujući da Čarapić i Mitrović "kvalitetno rade svoj posao u predmetnoj aferi".

Član Odbora iz redova SNP-a Predrag Bulatović smatra da bi dalja istraga mogla da dovede do osoba “u određenom radijusu ne mnogo daleko od ovih naših destinacija”, te da se ništa od ovoga ne bi desilo da afera nije lansirana iz SAD-a.

"Na žalost, moram da kažem da najveći uticaj na odmotavanje ovog klupka je imao strani faktor i ovoga puta u Crnoj Gori", rekao je Bulatović.

Pavlović: Svi navodi iz medija o aferi Telekom su tačni

Na konstataciju novinara da daju kontradiktorne ocjene, kao da nijesu bili na istoj sjednici, izašao je poslanik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović i kazao da raniji navodi medija o aferi Telekom imaju uporište u činjenicama, što se pokazalo i na osnovu podataka koje su dobili od Čarapić i Mitrović.

Želim građanima Crne Gore da kažem da ono što smo čuli na sjednici o ugovoru koji je realizovan ovdje, potvrđuje priču iz medija. Ti detalji, ti podaci potvrđuju sve ono što su građani na osnovu pisanja medija mogli zaključiti o tome šta se dešavalo u aferi Telekom", naveo je Pavlović.

A mediji su mjesec pisali o tome šta je pokazala istraga u SAD: Mađar Telekom i njegov vlasnik Dojče Telekom su postigli sporazum o poravnanju sa američkim vlastima na osnovu čega je zaključena istraga koja je pokazala da je mađarska kompanija, preko svoja tri bivša direktora 2005. podmitila najmanje dva predstavnika Vlade Crne Gore i "sestru visokog funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom", da bi došli do super većinskog paketa akcija Telekoma Crna Gora.

Ukupna koruptivna isplata iznosila je 7,35 miliona eura. Proces protiv Dojče i Mađar telekoma obustavljen je i ugovoreno je poravnanje, tako što će platiti 95 miliona dolara kazne zbog koruptivnih ugovora u Crnoj Gori i Makedoniji.

Američka komisija za hartije od vrijednosti, međutim, pokrenula je građansku parnicu protiv ta tri bivša direktora zbog korupcije u Crnoj Gori i Makedoniji i tako prekršili američki Zakon o korupciji u inostranstvu, kojem su podložne sve kompanije koje se kotiraju na američkoj berzi.

Galerija

Bonus video: