Privrednici Lukšiću: Raskinite sa neoliberalnom ekonomijom

Premijer je kazao da je za obezbjeđivanje održive ekonomije potrebno smanjenje državne potrošnje, strukturne reforme te unapređenje biznis ambijenta
6 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 14:41h

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović je pozvao je premijera Igora Lukšića da Vlada definitivno raskrsti sa neoliberalnim ekonomskim konceptom, jer smatra da se ekonomija ne može spasiti sama od sebe, odnosno, bez pomoći države.

"Neophodno je u potpunoj mjeri odustati od neoliberalnog koncepta. Direktna i odlučna intervencija države je nešto što već sada gledamo širom svijeta", rekao je Mitrović na današnjoj sjednici Upravnog odbora Unije poslodavaca (UPCG)

Lukšić, međutim, smatra da rješenje ekonomskih problema nije u subvencijama, već produktivnosti, dodajući i da ne vjeruje u efikasnost državnog, već samo privatnog preduzetništva.

Premijer je kazao da je za obezbjeđivanje održive ekonomije potrebno smanjenje državne potrošnje, strukturne reforme te unapređenje biznis ambijenta.

On je rekao da Vlada proteklih kriznih godina nije povećavala poreske stope, dok su socijalna davanja i penzije porasle, a zarade ostale relativno stabilne.

Nije, međutim, pomenuo da je Vlada, umjesto oporezivanja privrednika, odlučila da uvođenjem novih taksi, optereti same građane, iz čijeg džepa vraća kredite stranim kompanijama koje su vlasnici domaćih industrijskih sistema.

Lukšić je poručio da je rješenje problema u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) blizu, a i pronalazak dobrog partnera za gradnju drugog termobloka u Pljevljima i termoelektrane Maoče. Nije, međutim, precizirao da li je investitor za pljevaljske kompanije definitivno kinseska kompanija China Gezhouba, čija je delegacija nedavno posjetila Crnu Goru.

On je kazao da se problem KAP-a mora riješiti a njegova proizvodnja uklopiti u postojeći energetski bilans.

"Prerađivački kapaciteti su jedini put za oporavak KAP-a", dodao je Lukšić, dodajući da neke ponude "imaju ozbiljan karakter", opet ne precizirajući o kojim se rješenjima radi.

On je pred 40-ak privrednika okupljenih u UPCG kazao da su investicije jedino rješenje i put za ekonomski napredak.

Članovi UPCG su premijeru iznijeli niz primjedbi na račun trenutne situacije i vladinog ponašanja prema biznis sektoru, ističući probleme nelikvidnosti, nenaplativosti potraživanja, dugih i komplikovanih sudskih procedura te preskupih kredita kod poslovnih banaka.

Galerija

Bonus video: