Prepolovljena procjena rasta Crne Gore za 2013.

Evropsku banku za obnovu i razvoj zabrinjava i situacija u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) , fabrici koja ostvaruje značajne gubitke
4 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 09:38h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da je prepolovila procjenu rasta crnogorske ekonomije za narednu godinu sa 1,6 na 0,8 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U julskom izvještaju EBRD-a zadržana je prognoza rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu od 0,4 odsto, što je niže od procjene crnogorske vlade koja očekuje rast od 0,5 odsto, ali je bolje prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji procjenjuje da crnogorska privreda u 2012. neće rasti.

EBRD u izvještaju Regionalni ekonomski izgledi navodi da se crnogorska ekonomija i dalje oporavlja od efekata krize i ocjenjuje se da je deficit tekućeg platnog bilansa i dalje visok, rast industrijske proizvodnje nestabilan, a obim kredita i dalje u padu na godišnjem nivou.

Evropsku banku za obnovu i razvoj zabrinjava i situacija u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) , fabrici koja ostvaruje značajne gubitke.

Dug KAP-a ugrožava stabilnost javnih finansija

Prema ranijim podacima, ukupan dug KAP-a procjenjuje se na 370 miliona eura, što premašuje 10 procenata BDP-a Crne Gore).

Dug KAP-a prema evropskim kreditorima, po procjeni crnogorskih ekonomista, ugrožava stabilnost javnih finansija, a aktiviranje garancija u februaru ove godine, koje je fabrici aluminijuma dala država, natjeralo je Vladu Crne Gore na rebalans budžeta.

Garancinje države date KAP-u vrijedne su 132 miliona eura. Vlada je novcem poreskih obveznika u martu otplatila obaveze prema Dojče banci, u iznosu od 23,4 miliona evra, ali ostaju dugovi od 110 miliona evra prema mađarskoj OTP i ruskoj VT banci.

Region jugoistočne Evrope, koji obuhvata Srbiju, Albaniju, BiH, Makedoniju, Bugarsku, Crnu Goru i Rumuniju, posebno je ranjiv na dešavanja u eurozoni, ocjenjuje se u izvještaju EBRD.

Prognoza prosječne stope rasta u regionu ove godine smanjena je sa jedan na 0,7 odsto, dok se u 2013. očekuje blago povećanje rasta na 1,7 odsto, što je ipak 0,7 procentnih poena manje od majske procjene.

Srbija je sa prognoziranom stopom rasta od 0,1 odsto u 2012. godini na posljednjem mestu u regionu

Srbija je sa prognoziranom stopom rasta od 0,1 odsto u 2012. godini na posljednjem mestu u regionu. Listu po brzini rasta predvode Albanija i Bugarska sa povećanjem BDP-a od 1,2 odsto u 2012. godini, slijede Rumunija sa rastom od 0,8 odsto, Makedonija sa 0,5 procenata, Crna Gora sa 0,4 odsto i BiH sa 0,3 procenta rasta.

U goroj situaciji su Slovenija, Hrvatska i Mađarska, svrstane među zemlje srednje i baltičke Evrope, kojima EBRD predviđa pad BDP-a u 2012. godini. Prognozira se da će se BDP Slovenije smanjiti dva odsto, Mađarske 1,3 procenta, a Hrvatske 1,2 odsto u 2012.

Galerija

Bonus video: