I Vektra voda u stečaju

Stečaj tražila Crnogorska komercijalna banka zbog nevraćenog kredita od 3,25 miliona eura
166 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.07.2012. 14:46h

Sudija Privrednog suda u Bijelom Polju Senada Hasanagić donijela je rješenje o otvaranju stečajnog postupka u kompaniji “Vektra voda” biznismena Dragana Brkovića, a za stečajnog upravnika imenovan je Dragan Smolović dipl.pravnik iz Podgorice.

Brković je jedan od najzaduženijih Crnogoraca, sa procjenjenim dugom većim od 180 miliona eura. Njegova kompanije Vektra Jakić je već u stečaju, koji je bio uveden i u centralnom kompaniji Vektra Montenegro, ali ga je poništio Apelacioni sud pa Privredni ponovo odlučuje 10. septembra. Rasprava o uvođenju stečaja Horizont logistiku je završena a odluka bi trebalo da bude donijeta do kraja sedmice. Za Vektra Boku je novo ročište u petak.

Pozvani su povjerioci Vektra vode da u roku od 30 dana, od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u Službenom listu, prijave obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja. Takođe su pozvani svi dužnici Vektra vode da ispune obaveze prema stečajnoj masi.

Nezadovoljna strana ima pravo žalbe Apelacionom sudu u roku osam dana od objavljivanja u Službenom listu o otvaranju stečajnog postupka

U obrazloženju rješenja navedeno je predlagač Crnogorska komercijalna banka podnijela sudu predlog za pokretanje stečajnog postupka nad dužnikom Vektra voda, jer joj nije vraćen kredit od 3,25 miliona eura.

Predlagač je istakao, da je kao davalac kredita sa dužnikom kao njegovim korisnikom, zaključio ugovor na iznos 3.250.000 eura, te da je izmijenjen i preformulisan ugovorom o restrukturiranju od 22. jula 2009. godine. Taj ugovor je izmijenjen i dopunjen ugovorom o kreditu koji je predlagač kao davalac zaključio sa dužnikom, ali su izmijenjeni i dopunjeni i ugovori o kreditu koje je predlagač zaključio sa drugim kompanijama u okviru Vektra grupe.

“To znači da su ugovorom o restrukturiranju, ugovori o kreditu izmijenjeni i dopunjeni - preformulisani a sve odredbe koje nijesu izmijenjene i dopunjene ostale su na snazi”, navedeno je u rješenju.

Navedeno je i da je Sud prilikom donošenja odluke cijenio i navode iz prigovora stečajnog dužnika, navode iz pisanih podnesaka i tokom rasprave, koji su po ocjeni suda neosnovani i usmjereni na odugovlačenje postupka i odlaganje otvaranja stečajnog postupka.

U pravnoj pouci je navedeno da nezadovoljna strana ima pravo žalbe Apelacionom sudu u roku osam dana od objavljivanja u Službenom listu o otvaranju stečajnog postupka.

Bonus video: