Na jesen vraćamo još minimum 110 miliona eura duga KAP-a?

Vlada i dalje nije realizovala nijedan od zaključaka od kojih je najvažniji raskid ugovoroa sa ruskom parnerom CEAK-om
52 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 18:58h

Vlada ima dnevnu komunikaciju sa mađarskom OTP bankom i ruskom VTB bankom po pitanju državnih garancija koje su date za KAP i za sada imamo obećanje od OTP banke da se one neće aktiviratati prije jeseni.

To je danas kazao ministar ekonomije Vladimir Kavarić na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet gdje je obrazlagao drugi petnaestodnevni izvještao o realizaciji zaključaka skupštine u vezi KAP-a.

“Pokušavamo da ista uvjeravanja dobijemo i od ruske VTB banke” odgovorio je Kavarić na pitanje poslanika SNP -a Veselina Bakića.

TV Vijesti, Tatjana Debeljević

Vlada je izdala KAP-u ukupno 132 miliona eura vrijedne garancije, koje sa kamatama iznose oko 170 miliona eura. Pored kredita kod Dojče banke, Crna Gora je izdala i garancije za zaduživanje KAP-a kod mađarske OTP banke u iznosu od 49,6 miliona eura, kao i kod ruske VT banke za 60 miliona eura.

Vlada i dalje nije realizovala nijedan od zaključaka od kojih je najvažniji raskid ugovoroa sa ruskom parnerom CEAK-om, a poslanici su obaviješteni da je revizorska kuća “Ernest and jang “odustala da uradi reviziju KAP -a.

Ministar je kazao da ne postoji problem da Državna revizorska institucija (DRI) uradi reviziju kompletnog poslovanja KAP -a budući da je Vlada dala garancije.

“Postignut je dogovor da Skupština ovlasti DRI da uradi taj posao” rekao je Kavarić.

Opozicije je konstatovala da je vrijeme, koje ništa novo ne donosi po pitanju realizacije zaključaka, najveći trošak koji državi košta iz dana u dan, kao i da Vlada samo kupuje vrijeme do izbora.

“Ništa novo ne čujemo osim da vrijeme prolazi, a da se ništa ne rješava.Samo se prolongira priča do izbora” ocijenio je Bakić čiji su stav podržali Radojica Živković (Nova) i Zarija Pejović (PZP).

Pejović je konstatovao da zbog takve situacije ili ministar ekonomije treba da podnese ostavku ili da Skupština odustane od zaključaka.

“Kad se jednog dana izabere nezavisni državni tužilac biće jasne stvari o ulozi Vlade i pojedinaca u poslu sa CEAC-om” istakao je Pejović.

Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je da je izgubljeno pet mjeseci od usvajanja zaključaka u kojima se Kap dodatno zadužuio zbog čega bi neko morao da odgovara, kao i da nije dobro što će Skupština zbog raspuštanja biti van konteksta dešavanja u KAP -u.

Kavarić je ponovio ranije stavove da nema jeftinog rešenja za situaciju u KAP -u, da je stečaj jedino brzo rešenje koje bi dovelo do gašenja fabrike, da je arbitraža vremenski skupa i da si da i dalje traju pregovori njemačkog HGL -a sa Rusima o preuzimanju njihovog udjela u fabrici.

“Kada je u pitanju arbitraža ona bi mogla da traje od devet mjeseci pa do četiri godine” kazao je Kavarić, dodajući da se situacija u KAP -u usložnjava.

Zoran Vukčević (DPS) je ocijenio da je orijentacija Vlade u traženju novog partnera u KAP-u dobro rešenje.

Galerija

Bonus video: