Šaboviću nije žurba kad narod plaća euro

“Ovakav stav Skupštine prema zahtjevu Ustavnog suda nije iznenađenje ni za sudije Ustavnog suda, jer je sve organizovano"
63 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 07:27h

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo juče nije raspravljao o izjašnjenju o zahtjevu Ustavnog suda što je taj sud tražio kako bi odlučivao o inicijativi za ocjenu ustavnosti zakona o taksama od eura na mobilne telefone, kablovske televizije i električna brojila, koju je podnio Građanski front a potpisima je podržalo preko 30.000 građana.

Skupština sebi skraćuje mandat u četvrtak pa je pitanje da li će Odbor imati vremena i kada će razmatrati zahtjev. Ustavni sud može odlučiti i bez njihovog izjašnjenja ali je pitanje kada jer će do tada građani plaćati takse.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, koja je dio Građanskog fronta, juče je saopštila da predsjednik ovog odbora Džavid Šabović nije u dnevni red uvrstio izjašnjavanje o zahtjevu Ustavnog suda iako je prethodne sedmice to najavio, pa ih interesuje zbog čega je za svega nekoliko dana promijenio stav o tome.

“Šabović je već rekao da njegov odbor nije nadležan za davanje mišljenja o ustavnosti zakona, ali je odbio da Ustavnom sudu pošalje formalni odgovor što navodi na zaključak da se radi o namjernom odugovlačenju u dogovoru sa Ustavnim sudom kako bi se došenje odluke dodatno prolongiralo. Ovo predstavlja još jedan dokaz da Skupština i njena tijela apsolutno više nisu mjesta gdje se može zastupati i zaštiti javni interes, te da je ova institucija u potpunosti zarobljena interesima pojedinaca koje kroz razne zakone i propise artikuliše Vlada. Umjesto da bude kontrolor Vladinih postupaka, Skupština se podanički odnosi prema toj instituciji, a najnoviji primjer takve servilnosti predstavlja postupanje predsjednika Odbora Šabovića”, saopšteno je iz MANS-a.

"Organizovana akcija"

Oni navode da nisu ni imali iluziju da će Skupština bilo šta učiniti da promjeni namjeru Vlade da građanima Crne Gore uvede nove namete, jer je od samog početka bilo i više nego očigledno da se radi o unaprijed smišljenoj i oranizovanoj akciji koja je imala za cilj bezočnu pljačku građana.

“Ovakav stav Skupštine prema zahtjevu Ustavnog suda nije iznenađenje ni za sudije Ustavnog suda, jer je sve organizovano sa namjerom da se dobije na vremenu, te da se kompletna priča prolongira do godišnjih odmora, odnosno momenta kada će biti raspuštena Skupština. Da je Ustavni sud građana Crne Gore, a ne Prve familije, ne bi za odluku o taksama morao da čeka Skupštinu i Vladu, već bi na osnovu ustava i zakona davno mogao riješiti ovaj problem. U Ustavnom sudu su se sakrili iza sopstvene nezakonite procedure iako su veoma dobro znali da od Skupštine i Vlade neće dobiti bilo kakvo mišljenje. Te institucije, da su zaista htjele, mogle su problem sa taksama daleko ranije da riješe. Ovako, sve je bila još jedna režirana predstava u izvođenju Ustavnog suda, Skupštine i Vlade, na štetu građana, ali sigurno na veliko zadovoljstvo Prve familije i sa njome povezanih tajkuna i kriminalaca”, smatra MANS.

“Ovakav stav Skupštine prema zahtjevu Ustavnog suda nije iznenađenje ni za sudije Ustavnog suda, jer je sve organizovano"

Za to vrijeme će, kako su naveli, građani, zahvaljujući sada i Ustavnom sudu, već početkom avgusta još jednom biti oporezovani na način koji nije zabilježen u svijetu - platiće porez na to što koriste telefon, struju, gledaju televiziju.

“Tim novcem će se popuniti rupa u budžetu nastala aktiviranjem garanacija koje smo dali vlasniku jedne privatne kompanije, a kojem je Vlada dozvolila da ne vraća svoje dugove, prebacujući ih na svoje građane”, zaključili su iz ove nevladine organizacije.

Predlog zakona SNP-a o ukidanju taksi prošao odbor

Predlog zakona o ukidanju zakona o taksama koji je podnio SNP prošao je juče Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Od 7. jula građani plaćaju mjesečne takse od po euro na SIM kartice, električna brojila (ne plaćaju za primarno, već u drugom, trećem stanu...) i kablovsku televiziju.

Zakonom nijesu zaštićeni turisti, pa stranci izdvajaju po euro za punjenje crnogorskog budžeta, ukoliko koriste telefonsku karticu nekog od crnogorskih operatera. Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović, koji je podnio Predlog zakona, tražio je da se on donese po skraćenom postupku jer bi odlaganje imalo teške ekonomsko-socijalne posljedice po veliki broj građana.

Odbor za ekonomiju odložio je raspravu o predlog SNP-a jer se čeka mišljenje Vlade, a očekuje se da se on nađe na dnevnom redu u toku ove nedelje.

Galerija

Bonus video: