Nova cijena struje gura KAP u propast

„Povećanje troškova proizvodnje uz smanjenje cijene metala na LME ponovo je dovelo KAP u situaciju da je proizvodna cijena veća od prodajne“
3 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 10:15h

Povećanje cijene električne energije za Kombinat aluminijuma (KAP) od 1. avgusta, odlukom Regulatorne agencije za energetiku (RAE), izazvaće novi udar i dodatno zakomplikovati ionako veoma složenu finansijsku situaciju u fabrici, saopšteno je iz menadžmenta.

„Jasno je da svako povećanje troškova jedne kompanije predstavlja dodatno finansijsko opterećenje, koje može značajno negativno uticati na poslovanje“, saopšteno je agenciji Mina-business iz menadžmenta KAP-a.

Struja će za KAP od 1. avgusta poskupiti 10,12 odsto. Ta cijena, kao i ona za kupce direktno priključene na prenosni sistem električne energije, primjenjivaće se do 31. decembra ove godine, kada, shodno Zakonu o energetici, prestaje nadležnost regulatora da utvrđuje cijena za kupce direktno priključene na prenosni sistem električne energije.

Iz menadžmenta su podsjetili da još od početka godine ukazuju na neophodnost usaglašavanja dugoročnog ugovora o isporuci struje KAP-u po cijeni koja će biti u skladu sa standardima svjetske aluminijumske industrije.

Struja će za KAP od 1. avgusta poskupiti 10,12 odsto

„Prema tim standardima, svaki proizvođač aluminijuma u svijetu dobija struju po nižim cijenama u odnosu na tržišnu, jer, u suprotnom, proizvodnja jednostavno ne može biti rentabilna“, objasnili su predstavnici menadžmenta.

"KAP ima perspektivu"

Oni su kazali da čvrsto vjeruju da KAP, sa dugoročno riješenim pitanjem isporuke električne energije, ima perspektivu.

„Svjedoci smo zatvaranja mnogih fabrika metala u svijetu, koje, između ostalog, nijesu mogle da izdrže u uslovima poslovanja sa tržišnim cijenama struje. Zato je danas u svjetskom biznisu potpuno uobičajeno da veliki industrijski proizvođači nabavljaju električnu energiju po nižim cijenama, jer je to jedini način da opstanu, isplaćuju zarade zaposlenima, plaćaju poreze i doprinose i time doprinose razviju cjelokupnog privrednog sistema države“, rekli su iz menadžmenta.

Oni su naveli da ekonomski pokazatelji, od momenta kada je Elektroprivreda (EPCG) smanjila isporuku struje KAP-u za 30 megavata (MW), govore koliko je pitanje snabdijevanja električnom energijom važno za tu fabriku.

„Naša proizvodnja je od tada manja za oko 30 tona dnevno, odnosno skoro hiljadu tona mjesečno, a u cilju održavanja tehnološki utvrđenog nivoa jačine struje, prinuđeni smo da ugasimo veliki broj ćelija“, rekli su predstavnici menadžmenta.

Proizvodna cijena veća od prodajne

Prema njihovim riječima, to smanjenje proizvodnje već se negativno odrazilo na finansijsko poslovanje KAP-a, a još više zabrinjava ako se uzme u obzir konstantan pad cijene aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME), koja trenutno iznosi ispod 1,9 hiljada dolara po toni.

„Povećanje troškova proizvodnje uz smanjenje cijene metala na LME ponovo je dovelo KAP u situaciju da je proizvodna cijena veća od prodajne“, kazali su iz menadžmenta.

Menadžment KAP-a, kako su naveli, zajedno sa predstavnicima sindikalnih organizacija trenutno čini sve da nađe dodatan prostor za smanjenje troškova, kako bi obezbijedili opstanak fabrike.

„I pored toga, svi napori i najbolje namjere poslovodstva, sindikata i samih zaposlenih biće uzaludni ukoliko KAP ne bude imao dugoročan ugovor o isporuci električne energije po prihvatljivim i realnim cijenama za proizvodnju aluminijuma, u skladu sa industrijskim standardima“, zaključili su iz menadžmenta KAP-a.

Bonus video: