Ko smije da natjera Prvu da vrati pare?

„Koliko je značajno za ukupni bankarski sektor u Crnoj Gori, gospodine Žugiću, da brzo i efikasno reagujete, suviše je trošiti dalje riječi"
7 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 14:03h

Predsjednik nevladine organizacije Udruženje manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković pozvao je guvernera Centralne banke Radoja Žugića da mu objasni od koga da traži pomoć kako bi jagodinska firma Feman, koju zastupa, naplatila puni iznos novca od prodaje akcija EPCG na berzi prije skoro tri godine.

„Gospodine Žugiću, oktobra 2009. godine, kada je opljačkan vaš klijent Feman iz Jagodine u iznosu 16.872,33 eura, bili ste prvi čovjek Prve banke osnovane 1901. godine, pa vas javno pitam da li se ta otimačina desila uz vaše saznanje ili po vašem nalogu, tj. da li se danas ima smisla vama obraćati za pomoć kao prvom čovjeku CBCG", naglasio je Miličković u otvorenom pismu guverneru CBCG.

Feman, koji je u vlasništvu biznismena Miodraga Nikolića prodao je na berzi italijanskoj kompaniji A2A 30. septembra 2009. godine 5.200 akcija EPCG za 43.680 eura. Taj novac, umanjen za brokersku proviziju, prodavač ni nakon tri godine nije naplatio u punom iznosu.

Zbog proceduralnih propusta Prve banke, kako tvrde iz Femana, isplata novca je prvo kasnila, a onda im je uplaćeno svega 26.160 eura umjesto ukupnog iznosa. Nikolić je ovlastio Miličkovića da zastupa njegove interese u Crnoj Gori da bi naplatio novac.

„Svi su samo slijegali ramenima"

„Ako nijeste bili u saznanju, zbog te nezakonite radnje u vašem mandatu i danas ste odgovorni, a kao guverner CBCG ne smijete da ćutite dok iz Prve banke saopštavaju da su sve uplatili", poručio je Miličković Žugiću.

"U saznanju sam da ni inspektor Uprave policije, angažovan za utvrđivanje krivične odgovornosti odgovornih lica u Prvoj banci, vas kao tadašnjeg predsjednika borda i tada direktora Prve Predraga Drecuna, je izbjegao vašu odgovornost, ali je nakon detaljnog uvida u dokumentaciju inspektor (Goran) Mitrović konstatovao da su izvršene povrede zakona na štetu klijenta i da je on urgirao kod Prve banke da se odmah izvrši isplata Femana Jagodina do punog iznosa", dodaje u pismu Žugiću.

On je istakao da je urgirao ,,u posljednjih par mjeseci i kod Drecuna i (Toma) Ćurčuje (bivšeg direktora) i obavio jednosatni razgovor sa sadašnjim direktorom banke Milanom Perovićem.

„Svi su samo slijegali ramenima, kao da se oni ništa ne pitaju" naveo je Miličković.

"Da natjerate Prvu da reaguje"

On je tražio da guverner Žugić odgovori kome da se obrate za pomoć, "ko nad vlasnicima Prve banke ima autoritet da ih privoli na isplatu Fermanu 16.872,33 eura sa 8,5 odsto zakonske zatezne kamate od oktobra 2009. do dana isplate".

„Koliko je značajno za ukupni bankarski sektor u Crnoj Gori, gospodine Žugiću, da brzo i efikasno reagujete, suviše je trošiti dalje riječi"

„Koliko je značajno za ukupni bankarski sektor u Crnoj Gori, gospodine Žugiću, da brzo i efikasno reagujete i natjerate Prvu banku da poštuje zakon i Ustav i isplati klijentu njegov novac pa makar on bio i iz Srbije, suviše je trošiti dalje riječi", zaključio je Miličković.

On je "priznao Žugiću da ima odgovornost jer je ispao naivan potpisujući sporazum sa bivšim direktorom Prve banke Predragom Drecunom i što mu je vjerovao da će banka isplatiti sve manjinske akcionare EPCG po cijeni 8,4 eura za akciju".

„Dvije banke sa kojima je Udruženje potpisalo sporazum, Hipotekama i NLB Montenegrobanka su visoko profesionalno do u cent, u roku od par dana, isplatili sve bivše akcionare EPCG. Svi osim Prve banke", naveo je Miličković.

KHOV ne zna za Feman, ali ima sličnih prevara

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović rekao je "Vijestima" da nije upoznat sa problemom firme Feman, ali da su u nekim drugim slučajevima prodavce akcija koji nijesu mogli doći do novca upućivali na CBCG.

"Upoznati smo sa drugim slučajevima. U jednom je bio poznati umjetnik-režiser iz druge države. U kontrolama koje je obavila KHOV ovlašćeni broker imao je sve potrebne papire, ali mi nijesmo mogli kontrolisati banku, niti možemo ispitivati da lije banka imala drugi poslovni odnos sa klijentom, tako da smo ih uputili na CBCG", objasnio je Đikanović navodeći da se u tim slučajevima radilo u iznosu od oko 100.000 eura.

On je istakao da je prema nekim sudskim presudama novac skidan blokadom računa i sa računa klijenata pojedinih brokerskih kuća.

Galerija

Bonus video: