Poslije propale privatizacije, nastavljeno urušavanje Luke Bar

Luka Bar prvi kvartal 2018. završila je, prema nekonsolidovanom izvještaju, sa neto gubitkom od 78.032 eura, pokazuju podaci objavljeni na veb sajtu Montenegroberze
326 pregleda 8 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 03.06.2018. 07:00h

Poslije odbijanja privatizacione ponude kompanije OT Logistics iz Poljske, neprofesionalni menadžment u društvu sindikalnih povjerilaca, vođen kratkoročnim, ličnim i lokalnim interesima, nastavlja sa urušavanjem Luke Bar AD, koja bi u normalnim okolnostima mogla biti zamajac ne samo barske opštine, već i cijele Crne Gore.

To je u analizi za “Vijesti” konstatovao mr Milivoje Knežević, manjinski akcionar barske kompanije.

Luka Bar prvi kvartal 2018. završila je, prema nekonsolidovanom izvještaju, sa neto gubitkom od 78.032 eura, pokazuju podaci objavljeni na veb sajtu Montenegroberze.

U istom periodu prošle godine profit je iznosio nepunih 655 hiljada eura, što znači da je Luka Bar, u prvom kvartalu 2018. u odnosu na isti period prošle godine, izgubila oko 733.000 eura.

“Poslovni prihodi u posmatranom periodu su umanjeni čak za četvrtinu, sa 2,77 miliona na 2,08 miliona eura. Da bi ‘ublažili’ pad poslovnih prihoda, predstavnici ove barske kompanije su na umanjenje poslovnih prihoda odgovorili uvećanjem poslovnih rashoda - sa 2,09 miliona na 2,14 miliona eura. Da li to doktori nauka koji sjede u Odboru direktora ove kompanije drže čas studentima ekonomije kako se na negativne okolnosti koje dolaze izvan kompanije reaguje u kompaniji”, zapitao se Knežević.

Napomenuo je da je poslovanje Luke Bar, u prvom kvartalu 2018. godine, “obilježeno izostankom slanja pouzdanih informacija državi, malim akcionarima i građanima Crne Gore”.

“Nakon nedovoljno jasnih informacija o obavezama prema zaposlenima i nepotpunih informacija o realnom stanju potraživanja Luke Bar, grupa sastavljača finansijkih izvještaja na relaciji računovođa, izvršni direktor i revizor ne mari za redovnost i pouzdanost informisanja javnosti o poslovanju i dešavanjima u Luci Bar”, dodao je Knežević.

On je naglasio da “vlasnici ove firme još uvijek ne mogu doći u posjed revizorskog i konsolidnovanog finansijskog izvještaja za 2017. godinu, a materijal za redovnu Skupštinu koji bi trebao biti na sajtu kompanije je pažljivo sakriven od očiju javnosti”.

“Moguće da predstavnici većinskog akcionara spremaju iznenađenje i smjenom u menadžmentu najavljuju kompaniji neki novi početak”, zaključio je Knežević.

Novi tender i prodaja, moguće rješenje problema

Iako će vjerovatno biti proglašeni za nekog ko radi protiv interesa Luke Bar, mali akcionari su 2017. godine, podsjeća Knežević, podržali prijedlog Vlade Crne Gore za privatizaciju: “Poučeni iskustvom spašavanja ‘strateških’ privrednih subjekata bez kojih se ne može”.

“Da li će na rednovnoj Skupštini akcionara, koja je zakazana za 29. jun, predstavnici države razmišljati kratkoročno ili će gledati u budućnost i shvatiti da je za Luku Bar potrebno mnogo više snage i energije, ostaje da vidimo. U svakom slučaju, kvalitetno pripremljen tender i prodaja strateškom investitoru koji zna, razumije i ima sposobnosti da razvija lučki biznis mogao bi biti potencijalno rješenje problema”, ocijenio je Knežević.

Bonus video: