Vlada isključuje svaku mogućnost privatizacije Sveca i Miločera

Sekulić je odbacio sumnju da Montenegro erlajns ima monopol i da je prepreka otvaranju avio tržišta za niskobudžetku konkurenciju
56 pregleda 13 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.07.2012. 15:30h

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma koje vodi Predrag Sekulić pojasnili su njegov odgovor na poslaničko pitanje poslanika Borislava Banovića, i saopštili da mogućnost privatizacije hotela Sveti Stefan i vile Miločer nije razmatrana, već da postoji mogućnost preuzimanja drugih hotela koji posluju u okviru HG Budvanska rivijera.

"Hotel Sveti Stefan je pod Ugovorom o zakupu, predstavlja spomenik kulture, od velikog je značaja za našu zemlju i Vlada isključuje svaku mogućnost privatizacije pomenutog hotela i vile Miločer", navodi se u pojašnjenju.

Kada je u pitanju procedura podjele kompanije,kako su saopštili, ista iziskuje razmatranje od strane Borda direktora HG “Budvanska rivijera”, nakon čega bi se takav materijal proslijedio Vladi Crne Gore na razmatranje. Ukoliko bi došlo do ovakve odluke, u daljem bi bilo neophodno tražiti ozbiljnog strateškog partnera za ulaganje u dijelove kompanije koji bi bili predmet privatizacije.

“Ukoliko bi se realizovala ideja o podjeli kompanije HG “Budvanska rivijera”, takvi planovi ne bi mogli imati posljedica u odnosu na realizaciju Ugovora o zakupu Svetog Stefana, prvobitno potpisanog od strane kompanije “Aman resort” i HTP “Budvanska rivijera”, imajući u vidu činjenicu da je pomenuti Ugovor i dalje na snazi ali i stav da država nema ambicija ni u dugom roku da privatizuje Sveti Stefan i vilu Miločer", piše u pojašnjenju.

Sekulić: Nije siključena mogućnost prodaje

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić kazao je pred poslanicima da postojeće kapacitete Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera nije nužno privatizovati, iako nije isključena mogućnost prodaje hotelskog kompleksa Sveti Stefan i vile Miločer.

On je odgovarajući na poslaničko pitanje Borislava Banovića (SDP) o mogućnosti izuzimanja HG Budvanske rivijere iz plana privatizacije s obzirom na dosadašnenje rezultate poslovanja rekao da ukoliko bi se donijela odluka o tome tražio bi se ozbiljan strateški partner.

Sekulić je najavio i da će Budvanska rivijera kroz angažovanje ekspertskog tima, zajedno sa predstavnicima Ministarstva i Ekonomskog fakulteta, pripremiti elaborat sa predlozima modela buduće valorizacije kompanije, nakon čega će Vlada donijeti odluku o njenoj budućnosti.

Odgovarajući na pitanje Obrada Gojkovića (SNP) on je odbacio sumnju da Montenegro erlajns ima monopol i da je prepreka otvaranju avio tržišta za niskobudžetku konkurenciju.

“To potvrđuje i činjenica da sedam aviokompanija tokom cijele godine ima redovne letove iz i prema Crnoj Gori, kao i da na desetine njih obavljaju čarter letove za vrijeme ljetnjih mjeseci”, kazao je on i dodao da će uspostavljanje saradnje sa nekom od vodećih niskobudžetnih aviokompanija biti prioritetna aktivnost u narednom periodu.

Vlada naložila da se počnu pregovori

Vlada je ranije naložila Ministarstvu održivog razvoja i turizma, da u saradnji sa resorom za saobraćaj i pomorstvo, Javnim preduzećem Aerodromi Crne Gore i Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), počne pregovore za uspostavljanje saradnje sa jednom od najvećih lou kost aviokompanija, irskim Rajanerom. Ta kompanija je međutim, dopisom krajem marta obavijestila Ministarstvo da je Bord dirketora zbog neprihvatljivosti visine troškova po osnovu naknada za aerodromske usluge ne prihvati predloge ugovora o budućoj saradnji.

“Ipak, pokazana je spremnost da se u najkraćem roku ponovo razmotri eventualno inovirani predlog buduće saradnje, kojim bi bila predviđena izmjena komercijalnih elemenata ranijeg predloga”, saopštio je Sekulić.

On smatra da je na odluku Rajanera uticala i činjenica da su mediji objavili podatke o komercijalnim elementima ugovora, čime su ugrozili pojedine postojeće, ali i buduće aranžmane sa kompanijama.

Na sjednici parlamenta poslanici opozicije ukazali su i na to da će poskupljenje električne energije uticati na standard građana, kao i da oni koji žive od prosječne plate, penzije ili naknade sa biroa rada ne mogu biti uredne platiše.

Najskuplja struja u regionu

Poslanica SNP-a Veselinka Peković kazala je da će sa poskupljenjem od 5,8 odsto Crna Gora imati najskuplju struju u regionu, a onda i u Evropi.

“Subvencije su još jedna obmana. Koliko me pamćenje služi Vlada je iznos za subvencije smanjila za 600 hiljada. I administrativna procedura je komplikovana pa oni koji imaju pravo na to odustaju. To što ste kazali da ste ljuti na Regulatornu agenciju pokazalo je samo da je A2A glavna, iako je država većinski vlasnik”, kazala je ona u obraćanju ministru rada i socijalnog staranja Suadu Numanoviću.

“Subvencije su još jedna obmana. Koliko me pamćenje služi Vlada je iznos za subvencije smanjila za 600 hiljada"

On je odgovorio da je tačno da se ljuti na tu agenciju, kao i da bi bio srećan kada bi struja pojefitinila. Ipak, Numanović je poručio da rast cijene struje ne može biti okidač za ostala poskupljenja.

“Zar nijeste čuli na dnevniku da mljekari najavljuju nova poskupljenja. Možda do njih neće doći zbog straha od sankcija do prvih parlamentarnih izbora, ali posle toga nam se loše piše. Vi se ljutite na poskupljnje struje, a zar država nije većinski vlasnik EPCG i zar to povećanje nijeste sami vi tražili. Sada se jasno vidi da je A2A dovedena u Crnu Goru ne da održava EPCG već likvidnost Prve banke i više je nego evidentno da se radi o privatnim interesima”, kazala je Peković.

Bonus video: