Čarapić i Mitrović 25. jula pred Anketnim odborom, dan kasnije Vuksanović

Članovi Anketnog odbora moraju do 1. oktobra saslušate sve osobe za koje smatraju da imaju informacije o privatizaciji Telekoma
12 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 10:44h

Anketni odbor Skupštine Crne Gore za ispitivanje korupcije u privatizaciji Crnogorskog Telekoma 25. jula će saslušati Vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić i direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Predraga Mitrovića, a dan kasnije i direktora Uprave policije Crne Gore Božidara Vuksanovića.

Na sjednici Anketnog odbora koji sprovodi parlamentarnu istragu u korupciju u toj privatizaciji, odlučeno je da saslušanja budu zatvorena za javnost, jer će podaci koji budu prezentirani nositi oznaku tajnosti i povjerljivosti.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Predrag Bulatović kazao je da je vrlo bitno saslušanje Vuksanovića, kako bi se utvrdilo zašto ta insitucija nije mogla da provjeri sve bitne činjenice.

Saslušati Čarapić i Mitrovića, pa Đukanovića i "sestru">>>

"Iz Uprave policije su se žalili da nijesu mogli da uđu u Telekom koliko je bilo potrebno, od privatizacije 2005. godine. To pitanje je važno razjasniti", rekao je Bulatović, dodajući da bi Anketni odbor trebalo da se bavi isključivo činjenicama i da ne bi trebalo politizovati ispitivanje okolnosti do kojih je došlo, kako je utvrđeno američkom istragom, korumpiranjem više crnogorskih zvaničnika i povezanih lica sa ukupno 7,35 miliona eura.

Anketni odbor ima rok do 1. oktobra da prikupi sve relevantne informacije, nakon čega će Skupštini podnijeti izvještaj,

Petogodišnja istraga američkog Ministarstva pravde i Komisije za hartije od vrijednosti završena je prošle godine.

Pokazala je da je Mađar telekom 2005. godine, preko tri bivša direktora od kojih su dvojica bili kasnije i u Odboru direktora Crnogorskog telekoma, podmitio najmanje dva Vladina predstavnika i "sestru visokog funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom", kojoj je pripao dio ili cjelokupna suma od 580.000 eura preko lažnog konsultantskog ugovora za usluge koje nikada nijesu pružene.

Ukupna koruptivna isplata iznosila je 7,35 miliona eura. Proces protiv Dojče i Mađar telekoma obustavljen je i ugovoreno je poravnanje, tako što će platiti 95 miliona dolara kazne zbog koruptivnih ugovora u Crnoj Gori i Makedoniji.

Nakon izbijanja afere Telekom s početka godine, iz Vrhovnog državnog tužilaštva su saopštili da su “intenzivirali istragu” koju vode od 2007. na zahtjev američkih vlasti.

Oni su 2008. godine kazali da su provjeravali dva od četiri sumnjiva ugovora koju pominju američki istražni organi, a koji se nalaze u arhivi Crnogorskog telekoma, ali da tada nije primijećeno ništa sumnjivo, pa ni koruptivne radnje.

Sjednice na kojim će biti saslušani Čarapić, Mitrović i Vuksanović, biće zatvorene za javnost.

Galerija

Bonus video: