Ministar nije rekao čija je „legalna kleopatra”

Ispred DKP-a preksinoć neko iz skupocjenih vozila nadzirao proizvodnju, i u Skupštini bilo pitanja o cigaretama
2 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 18:14h

Podgorica – Još se ne zna ko je provodadžija „kleopatre“, marke cigareta koja se, u tri smjene, za nepoznatog predstavnika firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pakuje u Duvanskom kombinatu u stečaju, ali je sigurno da se radi o atraktivnoj „sponzoruši“, imajući u vidu par luksuznih vozila koja su preksinoć nadzirala proizvodnju sa sporednog ulaza DKP-a.

Iz DKP-a, koji je u stečaju, nijesu htjeli da saopšte ko je tajanstveni naručilac posla - Grk i kompanija iz UAE, za koga tvrde može spasiti proizvodnju u posrnuloj kompaniji.

Ministri poljoprivrede i finansija su obećali, međutim, da će otkriti identitet naručioca posla za nekoliko dana.

Novinar “Vijesti”, oko ponoći između srijede i četvrtka vidio je dva luksuzna automobila parkirana pred sporednim ulazom DKP-a, dok se u pogonu radilo punom parom. Prizor je podsjećao na 90. prošlog vijeka i doba organizovanog šverca i falsifikovanja nekih najpoznatijih svjetskih brendova.

Ko je gazda “kleopatre” i firme iz UAE koja, preko Luke Bar, izvozi cigarete u Sjevernu Afriku nijesu htjeli da otkriju direktor Slavoljub Vukašinović ni stečajni upravnik Veselin Raičević.

"Nema nezakonitosti"

“Vijesti” su im opet uputile pitanja o tome, tražeći i da objasne da li je sjedište te kompanije Dubaji (grad poznat po nekim drugim sumnjivim aranžmanima na tržištu cigareta u CG). Nejasno je zašto njih dvojica danima kriju naručioca “kleopatre”, ako je posao legalan i profitabilan za DKP u stečaju.

“Proizvodnja cigareta koja se organizuje u Duvanskom izvozi se u UAE, i u tom poslu nema ničega nezakonitog”, tvrdi ministar poljoprivrede Tarzan Milošević.

On je na poslaničko pitanje Velizara Kaluđerovića (SNP), koga je zanimalo da li je u pitanju legalan posao, kazao da se cijeli kontingent cigareta brenda “kleopatra” carini „strogo po propisima”.

Pojedini bivši radnici sumnjaju, međutim, da je ponovo počeo šverc u toj fabrici, nakon pauze od devedesetih. Iz poslovodstva, sa druge strane, tvrde da se radi “o potpuno legalnom poslu za račun jednog stranog investitora”.

“Sve se obavlja strogo po propisima, a dobijeni novac se uplaćuje na žiro-račun DKP-a”, kazao je Milošević, dodajući da se poslije novinskih napisa o poslu informisao kod zaposlenih u DKP-u, od kojih će odgovor tražiti i u pisanoj formi.

“Sve se obavlja strogo po propisima, a dobijeni novac se uplaćuje na žiro-račun DKP-a”, kazao je Milošević

Komplimenti od Katnića

Ministar finansija Milorad Katnić je kazao da to nije u nadležnosti tog resora, ali da se, koliko je informisan, radi o proizvodnji u Crnoj Gori koja je namijenjena izvozu.

„Nijesam upućen u detalje, ali ako sam dobro razumio radi se o proizvodnji u Crnoj Gori koja je namijenjena stranom tržištu. Za mene svaki takav poduhvat i inicijativa treba da dobiju komplimente i da probamo kroz institucije sistema, ukoliko je u okvirima zakona, da pomognemo da se ona realizuje, zato što znači i zapošljavanje i povećanje izvoza i proizvodnje“, rekao je Katnić.

Milošević je saopštio da ukupan dug DKP-a iznosi više od 37 miliona eura, od čega 2,4 miliona čini neisplaćene zarade zaposlenih i druge naknade.

„Ostalo se odnosi na potraživanja Poreske uprave koja iznose preko 30 miliona eura, sudske troškove po pravosnažnim presudama i potraživanja povjerilaca, kao i socijalni program radnika od preko dva miliona eura”, naveo je Milošević.

Poslanik Kaluđerović je pitao i da li postoji pravna i druga povezanost između DKP-a u stečaju i Novog duvanskog kombinata (NDK ), a ministar Milošević je odgovorio da ne postoji.

Monstat ne da podatak, u Upravi carina razmišljaju

Iz Monstata nijesmo mogli dobiti ime vlasnika i strane kompanije za koju se u DKP-u proizvode cigarete “kleopatra”. Ista pitanje, kao i koliko je vrijedan izvoz “kleopatre”, poslata su i Upravi carina iz koje juče nijesu odgovorili.

Odgovor su nagovijestili kada razmotre zahtjev “Vijesti” u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama. Iz Monstata su saopštili da je u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike predviđeno da zvanična statistika Crne Gore počiva na principu povjerljivosti statističkih podataka.

Galerija

Bonus video: