Kad je Prva gazda, katanac na "Lipki" je višak

Prva banka je vlasnik objekata i morali smo im dozvoliti pristup, rekla je glavna inspektorka rada
56 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 20:26h

“Lipka” može i da otvori vrata gostima, jer je Inspekcija rada uklonila katance sa oznakom da je “zabranjen rad”, nakon što je kolašinski luksuzni hotel preuzela Prva banka.

Inspekcija je zabranila rad hotelu 1. maja, na insistiranje 38 radnika, jer im tadašnji poslodavac duguje zarade i nisu im uplaćivani doprinosi. Barikada nema od 13. jula, a dug bivšim zaposlenima nije regulisan, zbog čega je hotel i bio “zakatančen”.

Da su plombe skinuli na zahtjev novog vlasnika - Prve banke, “Vijestima” je potvrdila glavna republička inspektorka Angelina Međedović.

“Predstavnici te banke su uz zahtjev da im omogućimo pristup objektu, dostavili i dokaze iz katastra, prema kojima je Prva vlasnik objekta „Lipka“. Poznato je da je vlasništvo stečeno na osnovu kreditnog zaduženje prvog vlasnika, a zalog je bio objekat”, rekla je Međedović.

Prvu banku kontrolišu braća, biznismen i lider DPS-a Aco i Milo Đukanović. Gradnja hotela je finansirana kreditom iz Prve, koji kompanija biznismena Zorana Ćoća Bećirovića nije otplaćivala.

38 radnika je ostalo bez posla bez objašnjenja

Bivši mendžment hotela je tokom prvomajskih praznika odlučio da zatvori hotel, a 38 radnika je ostalo bez posla, bez objašnjenja. Nije bilo ni nagovještaja da će hotelski objekat, čiji su smještajni kapaciteti bili prodati do oktobra, prestati da radi. Nakon zatvaranja hotela, Prva banka je potvrdila da je novi vlasnik „Lipke“.

Radnici su nekoliko puta i na razne načine pokušavali da stupe u kontakt sa predstavnicima ofšor firme sa Kipra - Bepler Investments Montenegro, povezane sa Bećirovićem, koja je bila vlasnik „Lipke“. Skidanje plombi sa hotela izazvalo je revolt kod radnika jer to ništa ne mijenja kada se radi o njihovim dugovanjima, a tvrde da ne mogu preuzeti knjižice. Oni su juče ponovili da treći mjesec ne mogu iz hotela da preuzmu radne knjižice, što ih, kako tvrde, sprečava da nađu novi posao. Osnovnom sudu su tužili bivšeg poslodavca, ali ni na jednom od tri ročišta nije se moglo obezbijediti prisustvo predstavnika Beplera, niti hrvatske firme Adria star, koja je upravljala „Lipkom“.

Međedović je saopštila da skidanje plombi sa vrata „Lipke“ nema veze sa radnicima i njihovim pravima, niti to utiče na njihove zahtjeve.

“Novi vlasnik nema obaveze prema onima koji su bili zaposleni u hotelu. Prva je vlasnik objekata i morali smo im dozvoliti pristup. Nije mi poznato da su im radne knjižice ostale u hotelu i takvih zahtjeva nije bilo. Provjeriću sa inspektorom koji je bio zadužen za taj slučaj, nakon čega ću moći više da vam kažem”, rekla je Međedović.

Bivši formalni vlasnik Bepler kupio je nezavršeni objekat za 850.000 eura, a “Lipka” je izgrađena za nekoliko mjeseci. Prema nezvaničnim informacijama, tokom završnih radova Bećirović je od Prve banke dobio kredit od pet miliona eura,a vraćeno je svega pola miliona od tog iznosa.

„Drugi Ćoćov hotel“, kako u Kolašinu nazivaju “Lipku”, potvrdili su nedavno u lokalnoj upravi, još nema upotrebnu dozvolu, iako je prošle godine proglašen za najbolji objekat te vrste u kontinentalnom dijelu države.

„Drugi Ćoćov hotel“, kako u Kolašinu nazivaju “Lipku”, potvrdili su nedavno u lokalnoj upravi, još nema upotrebnu dozvolu

Prema nezvaničnim informacijama, zbog činjenice da ne postoji upotrebna dozvola, „Lipka“ skoro ne može imati ni uredno snabdijevanje strujom i pored toga što je novi vlasnik htio da izmiri pozamašna dugovanja.

Radne knjižice im zarobljene u hotelu

Bivši radnici “Lipke” juče su saopštili da sud nije uspio da uruči pozive bivšim vlasnicima hotela, a oni ni pored brojnih apela nijesu uspjeli da ih kontaktiraju. “Radna dokumentacija je zaključana u hotelu, u koji se nije moglo zbog plombi.

Međutim, baš 13. jula, koji je praznični dan, inspekcija je pustila predstavnike Prve banke u hotel. Ali još nemamo svoje radne knižice”, piše u saopštenju radnika koji su 1. maja ostali bez posla. Oni su najavili da će iskoristiti pravna sredstva da bi naplatili potraživanja.

Galerija

Bonus video: