U ponedjeljak radikalizacija protesta ispreda KAP-a

Mandić je pozvao Vladu da već narednog četvrtka na sjednici donese odluku o isplati zaostalih dugovanja radnicima Prerade
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2012. 19:08h

Predstavnici Sindikata Prerade pozvali su juče sve bivše i sadašnje radnike ove prerađivačke fabrike Kombinata aluminijuma (KAP) da udruženim snagama u ponedjeljak radikalizuju danonoćni protest pred kapijom KAP-a, nebi li natjerali poslovodstvo kompanije da im plati 12 zaostalih zarada i druga dugovanja.

Tzrećeg dana protesta, nezadovoljne radnike Prerade posjetili su poslanici Branko Radulović (PZP) i Andrija Mandić (NOVA) koji su obećali da će im se od ponedjeljka pridružiti, ukoliko se odluče na radikalizaciju protesta.

“Mi vam više nećemo govoriti da prekinete štrajk, jer smo se ranije bojali za vaše živote i vjerovali ministru i predstavniku države u bordu KAP-a Nebojši Dožiću. Ukoliko bude potrebno, svaki dan ćemo dolaziti ovdje da vas podržimo, a Skupštini Crne Gore i svim nadležnim uputiti potrebne zahtjeve. Ono što je dugoročno važno je da na sljedećim izborima budemo zajedno, nakon čega ćemo podgorički kombinat organizovati kao mostarski, da se u njemu radi i stvara dohodak”, poručio je poslanik Radulović.

Andrija Mandić je najavio da će u ponedjeljak biti održana sjednica skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije, a da će lično pokušati da telefonira premijeru i ministru ekonomije, sa željom da se riješi problem radnika Prerade.

“Ako se ne riješi do ponedjeljka vaš problem, doći ćemo ovdje kod vas”, naveo je Mandić i istakao da “pljačka traje već 20 godina kako bi pojedinci postali milioneri ili milijarderi”.

Iz NVO Prerada, koja okuplja bivše radnike ove fabrike, saopštili su da je osim uprave KAP-a “glavni krivac za ovakvu situaciju u Preradi Vlada koja vec nekoliko godina tolerise samovolju i bahatost vlasnika KAP-a”.

“Za njih ne postoje ni zakoni ni institucije sistema u Crnoj Gori koje oni postuju,dokaz za to su i dvije pravosnazne presude koje su bivši radnici Prerade dobili na sudu i koje uprava KAPa neće da plati.Koliko im je stalo do Prerade dokaz je i to što ih uopšte ne interesuje sto se dvije presude koje iznose oko 800.000 eura sada pokušavaju naplatiti sudskim putem prodajom masina i opreme”, saopštili su iz NVO Prerada.

Oni su izrazili nadu da neće ponovo morati svoja prava da ostvaruju strajkovima i protestima ispred Vlade.

“Kada Vlada već vraca milionske kredite KAP-a može i ova dugovanja prema bivšim i sadašnjim radnicima”, smatraju u NVO Prerada.

Imali su para za Klintona, ali sad nemaju za Preradu

Mandić je pozvao Vladu da već narednog četvrtka na sjednici donese odluku o isplati zaostalih dugovanja radnicima Prerade.

“Vlada je odmah dala 250.000 eura da bi Bil Klinton održao predavanje u Splendidu. Kada su dolazi neki drugi i radili poslove bez značaja za građane i ova i prethodna Vlada su odobravali milione. Iznos koji se vama duguje nije velik i Vlada bi to mogla da riješi već u naredni četvrtak”, smatra Mandić.

Radnik Prerade Vesko Gazivoda rekao da ih poslovodstvo KAP prvo “potcjenjuje”, pa onda “ucjenjuje”.

Nezadovoljni radnici posebno su ogorčeni na predstavnika države u bordu KAP-a Nebojšu Dožića od kojeg su očekivali mnogo više.

“Zbog čega nas gonite da radimo u KAP-u poslove za koje nijesmo kvalifikovani, umjesto da pokrenete Preradu i prerađivačke kapacitete da zaradimo svoje plate i uposlite još novih radnika”, poručili su Dožiću iz Sindikata Prerade.

Galerija

Bonus video: