Ako je legalno, što kriju Grka i Arape

Direktor Duvanskog kombinata prvo obećao da će otkriti za koga se u državnoj firmi u stečaju proizvode cigarete “kleopatra”, pa se predomislio
65 pregleda 6 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.07.2012. 17:28h

Za koga se zbilja u državnom Duvanskom kombinatu proizvode cigarete, neće da otkrije izvršni direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović, ni stečajna uprava.

Iako je prije dva dana “Vijestima“ najavio da će otkriti identitet Grka, potpredsjednika „poznate kompanije“, koji je navodno gazda novog brenda cigareta „kleopatra“, koji se danonoćno pakuje u DKP-u za izvoz, Vukašinović to nije uradio ni juče. I pored toga što su njemu i stečajnom upravniku Veselinu Raičeviću, na njihov izričit zahtjev, dan ranije poslata pitanja u pisanoj formi.

Duvanski je pune dvije godine (od 25. maja 2010) u stečaju kroz reorganizaciju, ali su pojedini rukovodeći ljudi, uprkos tome, do sada imali koristi cijeneći prema mjesečnim zaradama, dok je kompanija dugo bila u kolapsu.

Vukašinović je “Vijestima” priznao da ima najveću mjesečnu neto zaradu u DKP-u i da ona iznosi “1.300 eura”, uključujući minuli rad.

Vukašinović je “Vijestima” priznao da ima najveću mjesečnu neto zaradu u DKP-u i da ona iznosi “1.300 eura”, uključujući minuli rad

Manjinski akcionari DKP-a sumnjaju da se u halama fabrike cigareta sad, u tri smjene, opet nešto sumnjivo pakuje kao što je to bilo u doba organizovanog šverca cigareta u Crnoj Gori 90-ih godina. Iz menadžmenta i uprave DKP-a, maltene, „horski“ ponavljaju da je novi posao, za razliku od nekih prethodnih, “u potpunosti legalan“.

Iako je navodno sve legalno , stečajni upravnik Veselin Raičević, nije želio juče ni minut da izdvoji da bi ga u kratkom telefonskom razgovoru pitali ko je gazda „kleopatre“.

„Ni sekund“, dreknuo je kratko u telefonsku slušalicu Raičević, prije nego što je prekinuo vezu.

Raičević tokom prethodne dvije godine u nekoliko navrata nije želio da otkrije kolike su mjesečne zarade pojedinih top menadžera DKP-a, tvrdeći da je to „tajna“.

Na pitanje “Vijesti”, ko je tajanstveni Grk za kojeg DKP, u tri smjene, proizvodi cigarete “kleopatra” i da li se ove cigarete proizvode za tržište Kosova i Metohije ili za neko drugo tržište i u kojoj količini, direktor Vukašinović je odgovorio:

“Nema nikakvih tajanstvenih Grka, niti tajanstvenih poslova. Svi poslovi se odvijaju u skladu sa pozitivnim propisima i preko za to nadležnih institucija"

“Nema nikakvih tajanstvenih Grka, niti tajanstvenih poslova. Svi poslovi se odvijaju u skladu sa pozitivnim propisima i preko za to nadležnih institucija. Kao što se avansne uplate za naručene cigarete evidentiraju međunarodnim bankarskim instrumentima, tako i izvoz proizvedene robe (cigareta) izlazi (izvozi se) preko Luke Bar u Sjevernu Afriku u kontejnerima uz punu pažnju carine”.

Vukašinović je dodao da je njihov klijent-naručilac posla “predstavnik kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emitara (UAE), značajne kompanije u svijetu duvanskog biznisa”, ali kojem opet nije otkrio ime.

“Za vašu informaciju, veoma često je u fabrici kako bi pratio proces proizvodnje i ni od koga se ne krije. Inače, ovaj posao nije probni za bilo koji brend, već je probni za čitavu fabriku. Bude li kompanija-naručilac zadovoljna i DKP-u se na vidiku može uočiti značajan strateški partner. Iz tog razloga smo veoma zainteresovani da se pokažemo i dokažemo. To bi bilo ispunjenje našeg cilja, opstanak kompanije stare 109 godina”, istakao je Vukašinović.

Direktor DKP-a nije, međutim, mogao precizno odgovoriti na pitanje kakve su konkretne finansijske koristi DKP-a od ovog aranžmana i da li je jedini te vrste ili imaju još neki.

Direktor DKP-a nije, međutim, mogao precizno odgovoriti na pitanje kakve su konkretne finansijske koristi DKP-a od ovog aranžmana

“Nijesmo u prilici da budemo precizni što se tiče finansijske koristi, ali efekat koji znači da DKP može od svojih rezultata da isplaćuje zarade radnicima i tekuće obaveze, trebalo bi da je za pohvalu, a ne kritiku i sumnjičenje. U ovom momentu, iscrpljeni dugogodišnjom agonijom nijesmo spremni niti moćni da proizvodimo visokoprofitabilne brendove… Imamo još nekoliko partnera za koje namjeravamo da proizvodimo cigarete. Kompanije dolaze iz Malezije, Irana, Izraela, Gvineje”, dodao je Vukašinović.

Prema njegovim riječima, ono što je loše je to da limitirani kapaciteti tvrdog pakovanja neće omogućiti da svima u cjelosti DKP izađe u susret.

“Ali, to su za nas i za dobronamjerne -'slatke muke', a zlonamjerni nas ni malo ne zanimaju”, rekao Vukašinović, kopirajući vokabular šefa režima Mila Đukanovića, iako je 23 godine u DKP-u i i te kako dobro zna šta je sve i za koga je ova kompanija pakovala cigarete.

Na pitanje “Vijesti”, da li je neko od domaćih biznismena uključen u ovaj posao ili osobe čija se imena pominju u optužnicama za šverc cigareta pred italijanskim pravosuđem (Veselin Barović, Brano Mićunović, Stanko Subotić, Andrija Drašković…), Vukašinović je odgovorio:

“Niko, od lica koje pominjete nije se pojavljivao u DKP-u, niti nam je poznato da su na bilo koji način povezani sa bilo kojim poslom u DKP-u”.

Na pitanje kolika je prosječna neto zarada u DKP-u i da li je tačno da bez obzira što je kompanija u stečaju desetak ljudi i dalje prima visoke mjesečne zarade od 1.200 do 1400 eura u neto iznosu, Vukašinović je odgovorio:

“Prosječna neto zarada u DKP-u je nažalost ispod republičkog prosjeka i podsjećanja radi prije 14 mjeseci, kada smo bili u problemu sa redovnošću isplata, sve plate smosmanjili za 30 odsto… Nadam se da će brzo doći vrijeme kada ćemo se sa zaradama koje su rezultat rada hvaliti. Oni koji vas hrane informacijama o “enormnim zaradama”, vjerovatno znaju kolike su i ko to prima. I to je značajno manje od iznosa koji je limitiran uredbom Vlade za preduzeća čiji je vlasnik država. Precizno, najveća je plata izvršnog direktora, odlukom Odbora direktora prije dvije godine limitirana na iznos od 1.500 eura, sa pomenutim smanjenjem iznosi 1.050 eura i uvećana za minuli rad. Ostale plate menadžmenta su manje i njihov start je ispod 1.000 eura.

“Mojkovačke veze” stečajnog upravnika

Bivši policajac Veselin Raičević, jedan je od stečajnih upravnika Privrednog suda koji je za razliku od drugih upravnika, posljednje dvije godine, slučajno ili ne, dobijao predmete i kompanije sumnjive poslovne prošlosti.

Takve firme su, primjera radi, Duvanski kombinat i Vektra Montenegro Dragana Brkovića. Javna je tajna da Raičević ima dosta jake “mojkovačke veze” u državi, te da za razliku od više od stotinu drugih stečajnih upravnika, ne radi „za male pare“.

Sa upravnikom za vjerovatno “specijalne zadatke”, tako su se u prisustvu autora teksta pojedini advokati u prvoj polovini ove godine, šalili pitanjem “da li gazduje sa pola Crne Gore”. Apelacioni sud, u međuvremenu, ukinuo je rješenje o uvođenju stečaja u Vektri, tako da Raičević formalno sad u toj firmi nije upravnik.

Ministar će otkriti ako iz uprave opet izbjegnu

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević rekao je da će pomoći da se sazna ime vlasnika (i firme) novog brenda koji se proizvodi u Duvanskom, ukoliko te informacije ne daju direktor i uprava DKP-a. Milošević je zadužen za oblast duvanske industrije i domaće tržište duvana.

“Uputite direktoru još jedan pismeni zahthjev. Ako ne dobijete odgovor u roku od tri dana, ja ću vam iz Agencije za duvan proslijediti informaciju u roku od 24 sata”, obećao je Milošević.

Bonus video: