Sa 2.000 eura ih ne brinu takse

“Sa mjesečnom zaradom od preko 2.000 eura, Markovića ne brinu takse “euro po euro”"
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2012. 14:30h

U Ustavnom sudu sjede pravnici koji pored iskustva u struci ispunjavaju i drugi uslov za obavljanje te funkcije - odani su vlasti i vladajućim partijama i zbog toga odbijaju da stave tačku na pljačku, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

MANS i Građanski front su 21. juna predali Ustavnom sudu inicijativu za ukidanje Zakona o taksama kojim se po euro uzima građanima za kartice za mobilne telefone, priključke kablovske televizije i neprimarna brojila za struju. Takse se naplaćuju od 7. jula, a predsjednik Ustavnog suda Milan Marković je rekao prethodne sedmice da je “rješavanje predmeta u toku” i da Sud u vezi njega očekuje odgovor od Skupštine do 27. jula. Inicijativu je potpisalo 30.000 građana i 26 poslanika.

Iz MANS-a je saopšteno da je Marković na čelu Ustavnog suda skoro četiri godine i da ga je za to mjesto preporučila činjenica što je bio jedan od kreatora Ustava Crne Gore i Ustavne povelje bivše zajednice sa Srbijom.

“Do tih aranžmana ne bi mogao doći da nije bio po volji DPS-a, što je potvrdio i kada je bio u komisijama Pravnog fakulteta koje su prihvatile doktorske disertacije visokih funkcionera te partije Miodraga Vukovića i Bora Vučinića koje je poslije sporio Senat Univerziteta jer nijesu bile naučno djelo već politički pamflet”, tvrde u MANS-u.

Đukanovićev školski drug i dobio kredit od Vlade

Oni ocjenjuju da je za Markovića, koji je i profesor Pravnog i Fakulteta političkih nauka, dodatni plus je što je bio školski drug Mila Đukanovića, od čije je Vlade 2007. godine dobio 40.000 eura kredita za kupovinu stana sa rokom otplate na 20 godina.

“Sa mjesečnom zaradom od preko 2.000 eura, Markovića ne brinu takse “euro po euro”, niti mu je stalo da zaštiti građane od pravnog nasilja Vlade i Skupštine u kojoj je nekada i sam primao naknade kao član Zakonodavno-pravne komisije”, saopšteno je iz MANS-a.

Ta NVO je komentarisala i ostale sudije Ustavnog suda i tvrde da je sudija Miraš Radović, bivši ministar pravde, snosi dio odgovornosti što su dvojica članova narkoklana Darka Šarića u bjekstvu jer su pušteni iz pritvora u Spužu.

”Iako su istražni organi Evrope i Amerike znali za šverc tona kokaina, Radović i crnogorsko pravosuđe te podatke navodno nijesu imali pa su Gorana Sokovića i Dejana Šekularca pustili da pobjegnu iz Crne Gore iako su bili pod istragom mnogih stranih službi”, navodi MANS i dodaje da je, pored bogate sudijske tradicije u sudstvu, Radović bio i funkcioner DPS, pa je ostalo nejasno da li se i kada povukao iz vladajuće partije.

Radović ima 1.916 eura, Iličković glasao za štetne odluke

Iz MANS-a su naveli da je prema izvještajima medija i Radović, kada i Milan Marković, dobio Vladin kredit od 40.000 eura za stan. Podsjetili su i da podaci Komisije za sprečavanje konflikta interesa pokazuju da on sada mjesečno zarađuje 1.666 eura u Ustavnom sudu i oko 250 kao član Komisije za otpust osuđenika iz zatvora.

„U Ustavnom sudu je još jedan bivši ministar pravde Miodrag Latković koji je na tu poziciju došao tako što ga je predložio šef Filip Vujanović, čiji je bio savjetnik. U isto vrijeme u Ustavni sud je stigao i visoki funkcioner SDP-a Miodrag Iličković koji pravno iskustvo ima iz cetinjskog Suda za prekršaje i triju firmi gdje je bio stručno lice.

Preporuka mu je bila i poslanička funkcija koju je godinama vršio u crnogorskom i saveznom parlamentu, dižući ruke za štetne i korupcione odluke i zakone Đukanovićeve Vlade”, istakli su iz MANS-a.

Rečeno je i da se Iličković u parlamentu, i kao predsjednik Odbora za ustavna pitanja, zalagao za ažurno pravosuđe “pa čudi činjenica da mu to nije prioritet sada kada je u prilici da to isposluje”. Iličković je, kako se navodi, godinama primao naknade kao član borda Luke Bar, a kada je otkriven “dio lopovluka njenog menadžmenta, poslanik SDP-a je sebe abolirao kao potpuno nedužnog”.

Navodi se i da su ostale sudije lojalne vlasti kao i njihovi supružnici koji uglavnom rade u državnim organima.

Aktivisti MANS-a juče su u Podgorici postavili letke sa fotografijama i imenima predsjednika i sudija Ustavnog suda, naslovljenje sa “Tačka na pljačku”. Uz stisnutu (otpor) pesnicu, napisano je: “Zakon “euro po euro” i “Oni ćute“.

Odbor u ponedjeljak o “euro po euro”

Iz Ustavnog suda su saopštili da čekaju izjašnjenje Skupštine, a iz parlamentarnog Odbora za ustavna pitanja kažu da je sjednica na kojoj će se o tome izjasniti zakazana za ponedjeljak.

Predsjednik Odbora Džavid Šabović je rekao „Vijestima“ da po zakonu Odbor nema ingerencije da donosi vrstu ocjena koja se očekuje, jer ustavnost akata ocjenjuje samo Ustavni sud.

On je objasnio da su ranije imali pravo da daju autentično tumačenje ustavne norme, ali je to pravo novim Poslovnikom Skupštine ukinuto.

Na pitanje zbog čega ranije nije zakazana sjednica, već je to urađeno pred istek roka, Šabović je rekao da su razlog „ranije preuzete obaveze poslanika“.

Galerija

Bonus video: