Štrajk ispred KAP-a: Tuča sa radnikom obezbjeđenja

Sindikat Prerade počeo je u 15 sati i 30 minuta štrajk ispred kapije KAP-a, sa ciljem naplate dugovanja od poslodavca
0 komentar(a)
KAP, štrajk, Foto: Savo Prelević
KAP, štrajk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.07.2012. 14:46h

Štrajk Sindikata Prerade Kombinata aluminijuma (KAP) počeo je incidentom u kojem je došlo do fizičkog sukoba između jednog radnika i pripadnika obezbjeđenja fabrike.

Novinar agencije Mina-business javlja da je sukob nastao kada je pripadnik obezbjeđenja, od oko 20-ak godina, fotografisao okupljene radnike. Jedan od radnika je negodovao zbog toga i potukao se sa pripadnikom obezbjeđenja.

Situaciju je smirio drugi pripadnik obezbjeđenja, a njegov kolega, učesnik incidenta, udaljio se uz glasne psovke.

Sindikat Prerade počeo je u 15 sati i 30 minuta štrajk ispred kapije KAP-a, sa ciljem naplate dugovanja od poslodavca.

Više puta se obraćali Ministarstvu

Sindikat Prerade je ranije upozorio menadžment i ministra ekonomije Vladimira Kavarića da će, ukoliko im se ne uplate zaostala potraživanja, snositi odgovornost za to što će se događati narednih dana.

"Ukoliko poslodavac u najkraćem roku ne uplati zaostala potraživanja, Kavarić, predstavnik Vlade u Bordu direktora KAP-a, Nebojša Dožić i izvršni direktor kompanije, Jurij Moisejev snosiće punu odgovornost za sve ono što će se događati narednih dana", saopštili su iz Sindikata Prerade.

Sindikat Prerade je ranije upozorio menadžment i ministra ekonomije da će, ukoliko im se ne uplate zaostala potraživanja, snositi odgovornost za to što će se događati narednih dana

Oni su podsjetili da su se više puta obraćali Ministarstvu ekonomije, ali bez ikakvih rezultata.

Menadžment KAP-a očekuje da današnji skup zaposlenih u Preradi neće dovesti do zastoja u transportu aluminijuma, jer bi to, kako su upozorili, dodatno zakomplikovalo sadašnju nepovoljnu finansijsku situaciju.

Zaposlenima u Preradi se duguje 11 zarada, zimnice za posljednje četiri godine, jubilarne nagrade tri godine, kao i regres za 2010. godinu.

Radnicima nijesu uplaćene ni sindikalne članarine, doprinosi za rekreaciju invalida od novembra 2008, za stambeni fond od 2005, niti su im povećane zarade po sudskim presudama od početka 2007. godine.

Bonus video: