Radnici Autoprevoznog počeli štrajk glađu

Bivši radnici traže isplatu 250 eura po godini staža na ime dijela otpremnina, koje je njihovih 35 kolega dobilo prije dvije godine
0 komentar(a)
Autoprevozno, štrajk, Foto: Vesko Belojević
Autoprevozno, štrajk, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.07.2012. 11:55h

Bivši radnici nikšićkog Autoprevoznog preduzeća počeli su ponovo da štrajkuju glađu i, kako kažu, neće odustati dok im se novac ne uplati.

Predstavnik bivših radnika, Milosav Đikanović kazao je da ih više ne zanimaju obećanja raznih rješenja, nego da traže novac.

"Stalno nas varaju i dosta nam je toga. Počinjemo sa štrajkom glađu i nećemo odustati dok nam novac ne uplate”, rekao je Đikanović.

Kako je naveo, radnici nikšićkog preduzeća štrajkovaće glađu u prostorijama Saveza sindikata (SSCG) u Podgorici i nikšićkoj Opštini.

Bivši radnici Autoprevoznog preduzeća prekinuli su 11. juna četvorodnevni štrajk glađu, nakon što su im nadležni obećali da će do 29. juna raspisati tender za plac u Nikšiću, čijom prodajom bi se obezbijedio novac koji je potreban da bi se izmirila njihova potraživanja.

Bivši radnici traže isplatu 250 eura po godini staža na ime dijela otpremnina, koje je njihovih 35 kolega dobilo prije dvije godine. Otpremnine u prosjeku iznose od 2.500 do 6.000 eura.

Radnici, koji s prekidima protestuju od juna prošle godine, prekinuli su okupljanja početkom aprila, nakon obećanja predstavnika nikšićke Opštine i Vlade da će im novac biti uplaćen.

Vlada je radnicima uoči novogodišnjih praznika obezbijedila pomoć od 20.000, a Opština 10.000 eura. Oni su dobili po 500 eura, međutim, desetak radnika nije, jer nije bilo dovoljno novca.

Nezadovoljstvo radnika kulminiralo je odlaganjem Skupštine akcionara Tehnobaze, na kojoj je trebalo da se potvrdi odluka o dokapitalizaciji tog preduzeća.

Tehnobaza je preduzeće koje je nastalo transformacijom Autoprevoznog. Eventualna dokapitalizacija bi, kako je ranije objašnjeno, omogućila obezbjeđivanje novca za isplatu preostalog dijela otpremnina.

Bonus video: