Biznismen i poslanik tvrdi: Prva banka me je zakinula za 17.000 eura

Prva banka je, kako tvrde iz Femana, blokirala ovlašćenog posrednika u prodaji akcija na berzi
0 komentar(a)
Prva banka, Foto: Arhiva Vijesti
Prva banka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.07.2012. 16:02h

Mnogo je razloga što su ozbiljni investitori duže vrijeme napustili crnogorsko tržište kapitala, a jedan od najvažnijih je neefikasnost kontrolnih i pojedinih uslužno-finansijskih institucija koje prate trgovinu i kupoprodaju hartija od vrijednosti.

Iskustvo prilikom prodaje akcija Elektroprivrede Crne Gore na berzi privatne firme Feman iz Jagodine, u vlasništvu biznismena i novog poslanika u Skupštini Srbije Miodraga Nikolića, možda to najbolje pokazuje.

Feman je prodao italijanskoj kompaniji A2A 30. septembra 2009. godine 5.200 akcija EPCG za 43.680 eura, ali taj novac, umanjen za brokersku proviziju, prodavac ni nakon skoro tri godine još nije uspio da naplati u punom iznosu. Od tog iznosa je odbijena brokerska provizija i trebalo je da mu se isplati ukupno oko 43 hiljade eura.

Zbog proceduralnih propusta Prve banke, kako tvrde iz Femana, isplata novca jagodinskom preduzeću prvo je kasnila, da bi joj nakon izvjesnog vremena bilo uplaćeno svega 26.160,13 eura, a ne puni iznos ostvaren prodajom akcija EPCG.

Srbijanski biznismen Nikolić za “Vijesti” je juče izjavio da je i ranije bio žrtva prevara u bivšoj Jugoslaviji, dok su Srbija i Crna Gora činile jednu državu, ali da nažalost najvažnije institucije u ove dvije države očigledno ni danas ne funkcionišu.

“Dok je takvo bezakonje i samovolja, ni u Crnoj Gori, ni u Srbiji više neću kupiti nijednu akciju”, odlučio je Nikolić.

Pavićević: Sve smo uplatili

“Vijesti” su juče pitale Prvu banku zašto je ta banka nezakonito otuđila dio novca koji je prihodovala privatna firma iz Jagodine prodajom akcija EPCG, kao i da li razmišljaju da ovom klijentu, nakon skoro tri godine, nadoknade otuđeni novac.

Jelena Pavićević, direktorica korporativnih komunikacija Prve banke, izjavila je “Vijestima” da je ta banka “u potpunosti realizovala uplatu firmi Feman, po osnovu navedene trgovine akcijama”. „Ovo se može utvrditi provjerom transakcije sa poslovnom bankom firme Feman u Srbiji, na čiji je račun Prva banka Crne Gore uplatila novac.

Uvidom u njihovo dalje postupanje, može se ustanoviti gdje nastaje komplikacija, a sa svim transakcijama je upoznata i Centralna banka Crne Gore i Holder broker.

Poštujući Zakon o bankama, koji nas obavezuje na čuvanje bankarskih tajni u vezi sa poslovanjem klijenata, istovremeno konstatujemo da nemamo šta da krijemo, jer je specijalna revizija Centralne banke ovaj slučaj u potpunosti prekontrolisala i bila upoznata sa detaljima. Za sve ostalo, otvoreni smo za nadležne institucije, u cilju ustanovljavanja odgovornosti, koja svakako nije kod Prve banke”, navela je Pavićević.

U štampanom izdanju čitajte:

  • O korespodencijI brokerske kuće sa Prvom bankom
  • Kako je tekla prodaja akcija Femana
  • Ko je sve bio umiješan u ove poslove

Bonus video: