Vektra Jakić na ivici bankrota

Nakon što je Apelacioni sud potvrdio stečaj, povjerioci čekaju plan reorganizacije
50 pregleda 2 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.07.2012. 11:10h

Vektra Jakić dostaviće stečajnoj upravi i povjeriocima najkasnije do kraja avgusta plan reorganizacije preduzeća, potvrdio je “Vijestima ” stečajni upravnik te drvoprerađivačke kompanije Momo Jokić.

On je kazao da je Vektra Jakić, u vlasništvu podgoričkog biznismena Dragana Brkovića, dostavila pismo namjere reorganizacije kompanije, a prema zakonu, plan reorganizacije treba da se dostavi u roku od 20 dana od otvaranja stečajnog postupka u toj drvoprerađivačkoj kompaniji.

Prema njegovim riječima, najkasnije 20 dana od dana podnošenja plana reorganizacije preduzeća stečajni sudija će odrediti ročište na kojem će se povjerioci izjasniti da li prihvataju ponuđeni plan.

U slučaju da ne prihvate plan, stečajni sudija može odobriti podnosiocu da najduže u roku od 30 dana podnese izmijenjeni plan reorganizacije, a ako povjerioci i to ne prihvate proglašava bankrot preduzeća. Nakon toga slijedi oglašavanje prodaja imovine stečajnog dužnika kako bi se namirili povjerioci.

Vektra je prije šest godina dobila koncesije na pljevaljske šume u 13 gazdinskih jedinica na period od 30 godina

Sud je odluku o uvođenju stečaja donio nakon sedam odloženih ročišta. Prije 10-ak dana Apelaconi sud je potvrdio odluku Privrednog suda čime je stavljena tačka na spor koji se pred sudovima vodi još od kraja novembra prošle godine.

Jokić je kazao da do 15. jula povjerioci odnose prijave svojih potraživanja a 26. jula biće održan sastanak na kojem će se utvrditi ukupna potraživanja.

Prema zakonu o stečaju, stečajnu masu koju čini cjelokupna imovina stečajnog dužnika u zemlji i inostranstvu na dan otvaranja stečajnog postupka, kao i imovina koju stečajni dužnik stekne tokom stečajnog postupka, ne ulazi imovina, koju je dužnik založio radi obezbjeđenja kredita.

S obzirom na to da je zbog kredita podignutog kod OTP banke oko 95 odsto imovine Vektre Jakić pod fiducijom ukupne vrijednosti oko 75 miliona eura, neizvjesno je da li će od novca koji bi se eventualno dobio prodajom ostatka imovine Vektre Jakić, koja nije opterećena, moći da se isplate povjerioci među kojima su najbrojniji radnici, kojima se duguje preko milion eura za dvanaestak neisplaćenih plata.

Radnici Vektre - Jakić posljednju su primili majsku zaradu, a polovini je pred Novu godinu isplaćena jedna plata u visini junske

On je kazao da je 12 ljudi stavljeno na raspolaganje opštinskoj službi za zaštitu i spasavanje u gašenju šumskih požara, koji su ovih dana brojni na području pljevaljske opštine.

Vektra je prije šest godina dobila koncesije na pljevaljske šume u 13 gazdinskih jedinica na period od 30 godina. Prema Zakonu o koncesijama, koncesionar gubi pravo na koncesije ukolko ode pod stečaj. Još uvijek nije poznato da li će i kada, Uprava za šume Vektri Jakić oduzeti koncesije. Kompanija Vektra Montenegro kupila je Jakić 2006. za 1,6 miliona eura, a kasnije je kupila i pljevaljsko preduzeće Građevinar i Optel, koji posluju u sastavu Vektre Jakić.

Do sada je u tu kompaniju investirano više desetina miliona eura, ali investiciona ulaganja nisu u potupnosti završena i Jakić nikada nije počeo da radi punim kapacitetom.

Prve godine plate zaposlenima u Vektri Jakić bile su redovne, a kako su invesiciona ulaganja rasla počele su da kasne zarade po nekoliko mjeseci.

Radnici Vektre - Jakić posljednju su primili majsku zaradu, a polovini je pred Novu godinu isplaćena jedna plata u visini junske.

Bonus video: