Prodajom „Skočiđevojke“ država oštećena za desetine miliona

Rusi 2005. državi platili kvadrat zemljišta 34 eura, a Bećirović ga 2007. preprodao Palestincu, koji mu je 613 eura plaćao kvadrat imovine, odnosno 18 puta više
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2012. 18:26h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je pripremila novu krivičnu prijavu protiv premijera Igora Lukšića i to zbog slučaja prodaje vojnog kompleksa „Skočiđevojka“ u Budvi, u kojem je javni interes, kako tvrde, oštećen za višemilionske iznose.

Kolike su razmjere ugroženog javnog interesa najbolje pokazuje podatak da je 2005. godine ovo zemljište, koje obuhvata preko 66 hiljada kvadrata i pet objekata, prodato za 2,35 miliona eura, da bi kasnije bilo preprodato za nevjerovatnih 41,7 miliona, uporedili su iz MANS-a.

Oni podsjećaju da je posao realizovan u vrijeme kada je Crna Gora bila u državnoj zajednici sa Srbijom. Kompleks je prodalo ondašnje Ministarstvo odbrane, odnosno Fond za reformu sistema odbrane, ali uz saglasnost Vlade u Podgorici, kojoj je i pripao novac od prodaje.

Kupac lokacije su ruska kompanija „Opora“ i firma „Spartak“ iz Kotora, iza kojih su stajali Nikolaj Zemljanski i Aleksander Beljakov, koji su kvadrat zemljišta platili po cijeni od 34 eura. Nije poznato da li je bilo drugih ponuda za kupovinu „Skočiđevojke“.

U vrijeme prodaje vojnog kompleksa, istakli su iz MANS-a, postojao je spor restitucije, zbog čega je Osnovni sud u Kotoru naložio zabranu raspolaganja zemljištem do okončanja spora, ali je crnogorska Vlada insistirala na realizaciji ovog posla.

“Tako je Lukšić, kao ministar finansija, u septembru 2005. godine tražio od Osnovnog suda u Kotoru da izmijeni ovu mjeru, navodeći da će deset odsto od kupoprodajne cijene zemljišta biti plaćeno Fondu za obeštećenje, od kojeg raniji vlasnici mogu naknadno da naplate svoja potraživanja. Na ovaj način se Lukšić direktno miješao u ingerencije sudske vlasti, koja bi trebalo da je nezavisna od izvršne, i vršio pritisak kako bi sud donio odluku koja će ići u prilog ruskih kupaca”, ocijenili su iz MANS-a.

Takođe je zanimljivo da su ruski kupci, dva mjeseca prije nego što su potpisali ugovor o kupovini „Skočiđevojke“, na Sejšelima osnovali posebnu firmu Bleze corporation sa koje je izvšena uplata kupoprodajne cijene od 2,3 miliona eura.

Rusi su „Skočiđevojku“, naglasili su iz MANS-a, dvije godine kasnije prodali kiparskoj firmi Caldero trading limited Zorana Bećirovića za 14 miliona eura, koji je kompleks u roku od sedam dana (2007. godine) preprodao Palestincu Muhamedu Borhanu Rašidu za skoro 42 miliona.

Na ovaj način je kvadrat zemljišta dostigao cijenu od 613 eura. Iz MANS-a podsjećaju da su palestinske vlasti optužile Rašida za pronevjeru javnih fondova nekadašnjeg lidera Jasera Arafata i nedavno su, prema navodima američke agencije Asošiejtid pres (AP), zatražile od Crne Gore da utvrdi da li posjeduje imovinu u cilju njene blokade.

Rašid je sa Samihom Savirisom, koji stoji iza projekta Luštica, povezan u panamskom registru sa više firmi. Rašid, kojeg palestinske vlasti potražuju zbog milionske pronevjere, povezan je preko zajedničke kompanije, registrovane u Panami, sa nekadašnjim članovima Vladinog Savjeta za privatizaciju, suvlasnikom Univerziteta Donja Gorica Veselinom Vukotićem i ambasadorom Crne Gore u Rimu Vojinom Vlahovićem.

U toj NVO, kažu, ne očekuju da će državna tužiteljka Ranka Čarapić postupiti po prijavi, “jer je do sada pokazala da su joj na prvom mjestu interesi Prve familije i njenog okruženja, a ne državni”

Rašid, Saviris, Vukotić i Vlahović, uz Hišama Abu Senu Jusefa Al-Saraja i Majeda Škirata čine odbor direktora kompanije Montemena investment fond.

Dokumentacija do koje je došao MANS, koju su “Vijesti” ranije objavile, pokazuje da je bivši savjetnik za finansije Jasera Arafata, Muhamed Rašid, planirao da preuredi vojni kompleks “Skočiđevojka” u Reževićima uz pomoćegipatske kompanije Džod ril istejt fand.

Sve u korist kupaca

„Skočiđevojka“ je jedan u nizu primjera kako su, na štetu javnog interesa, rasprodavani resursi ove države, tvrde u MANS-u.

“Umjesto da se zemljište prvo planski reguliše i zatim utvrdi njegova stvarna vrijednost, pa tek onda pristupi prodaji, u mnogo primjera crnogorska Vlada je radila

suprotno. Prvo je prodavala lokacije, nakon čega bi se pristupilo donošenju planskog dokumenta, koji bi obično dozvolio enormnu gradnju. Na taj način se višestr uko povećava vrijednost zemljišta, a od ovakvog modela isključivu korist ostvaruje novi vlasnik, dok je sa druge strane budžet oštećen u milionskim iznosima”, naveli su iz MANS-a.

U toj NVO, kažu, ne očekuju da će državna tužiteljka Ranka Čarapić postupiti po prijavi, “jer je do sada pokazala da su joj na prvom mjestu interesi Prve familije i njenog okruženja, a ne državni”.

“Ali nastavićemo da podnosimo nove dokaze i prijave, budući da će ih u jednom trenutku otvoriti neki novi tužilac, koji će svoj posao raditi zakonito”, saopštili su iz Mreže

Galerija

Bonus video: