Gdje da poskupi hljeb pred izbore

"Ne smijemo povećati cijenu hljeba jer je to kod nas i dalje socijalna kategorija. Naročito ne sad prije izbora", rekao je predsjednik Udruženja pekara Svetozar Radonjić
97 pregleda 7 komentar(a)
hljeb, Foto: Arhiva Vijesti
hljeb, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.07.2012. 08:51h

Cijene hljeba i mlijeka domaćih proizvođača neće rasti zbog predstojećeg poskupljenja struje, saopštili su proizvođači “Vijestima”.

To je i očekivana odluka, s obzirom na to da ni pojeftinjenje struje u aprilu 2011. nije izazvalo pad cijena proizvoda. Objasnili su tada da električna energija nije jedini parametar koji utiče na formiranje cijene prehrambenih proizvoda.

Cijena električne energije za mala i dio srednjih preduzeća, gdje se ubrajaju pekare i mljekare, biće veća od 1. avgusta 6,8 odsto, 5,9 odsto od idućeg avgusta do tog mjeseca 2014. i 5,4 odsto od tog perioda do ljeta 2015. Odbor Regulatorne agencije za energetiku je odredio prihode energetskih kompanija u trogodišnjem periodu, koji diktiraju toliko pomjeranje cijena.

Vlasnik danilovgradske mljekare Lazine Milutin Đuranović je objasnio da crnogorske mljekare ne koriste u velikoj mjeri električnu energiju pa njena cijena, osim ako ne dođe do drastičnog rasta

"Svako poskupljenje cijena struje, brašna i mnogih proizvoda utiče i na naše poslovanje, ali jednostavno ne smijemo povećati cijenu hljeba jer je to kod nas i dalje socijalna kategorija. Naročito ne sad prije izbora", rekao je Radonjić.

On tvrdi da su pekari spremni i da snize cijene hljeba, te da je on u njegovoj radnji snizio na 55 centi, ali da se u marketima ne prodaje ispod 70 centi.

"Trgovci nas uništiše, oni odnose sav prihod. Vjerujem da će pod pritiskom potrošača i oni morati da se odreknu dijela profita", kazao je Radonjić, i dodao da pekare unišatvaju ogromne trgovačke marže i loše plaćanje, a ne cijene električne energije.

Vlasnik danilovgradske mljekare Lazine Milutin Đuranović je objasnio da crnogorske mljekare ne koriste u velikoj mjeri električnu energiju pa njena cijena, osim ako ne dođe do drastičnog rasta.

"Tako da njena cijena ne može uticati na povećanje cijene jogurta i ostalih mliječnih prerađevina", istakao je Đuranović.

Za grijanje mlijeka tokom pasterizacije, dodaje on, koriste lož-ulje i njegova i cijene goriva su od presudnog značaja za tu proizvodnju.

"Troškovi za utrošenu električnu energiju su sporedni. Zbog toga za sada ne bi trebalo da se mijenjaju prodajne cijene", kazao je Đuranović.

Đuranović je istakao da većina crnogorskih mljekara za proizvodnju koristi lož-ulje.

"Ako je nekome struja osnovni energent koji koristi, to je onda druga priča", zaključio je Đuranović.

Bonus video: