Mještani parcele u Oblatnom ne daju za sitniš

Ivošević kaže da bi po najnovijem obračunu trebalo da dobije oko 30 odsto manje novca za svoje zemljište koje mu država namjerava oduzeti i dati ga Egipćanima
261 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 14:00h

Iako su predstavnici crnogorske Vlade prije dva dana na konferenciji za novinare povodom izgradnje golf vježbališta na Luštici optimistično ustvrdili da su gotovo svi preduslovi za zatvaranje ugovora vrijednog preko milijardu eura sa egipatsko-švajcarskom kompanijom „Orascom development“ o ulaganju u projekat „Luštica Bay“ ispunjeni, to je, sudeći prema tvrdnjama mještana Krtola, daleko od sitine.

"Postupak ekspropijacije je u završnoj fazi – postoje još dva ili tri postupka koja se vode pred sudom, međutim, u skladu sa svim ovim elementima iz ugovora, moguće je doći do stupanja na snagu, odnosno efektivnosti samog ugovora sa „Orascomom“ jer je taj postupak eksproprijacije pri samom kraju", kazao je tada pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Nebojša Popović.

U Ugovoru o dugoročnom zakupu, izgradnji i razvoju poluostrva Luštica koji su u jesen 2009. potpisali tadašnji premijer Milo Đukanović, predsjednik “Orascoma” Samih Saviris i gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš, pored ostalih kontroverznih odredbi, stoji i ona da je država obavezna Egipćanima predati kamenolom u Oblatnu bez obzira na imovinsko-pravni status tog kompleksa.

Vodeći svjetski dizajner gradi prvo golf igralište u Crnoj Gori >>>

Ne postoje dva-tri, nego najmanje još 10 aktivnih sudskih sporova koje vodimo sa državom koja na sve načine pokušava da nam za sitan novac, uzme našu vrijednu imovinu i preda je „Orascomu“

"Ne postoje dva-tri, nego najmanje još 10 aktivnih sudskih sporova koje vodimo sa državom koja na sve načine pokušava da nam za sitan novac, uzme našu vrijednu imovinu i preda je „Orascomu“. Bili smo skoro na pragu dogovora kada su nakon naših prigovora sudski vještaci za finansijske i građevinske struke Koviljka Božović i Branislav Manojlović uradili novo vještačenje i kvadrat našeg zemljišta u Oblatnu procijenili na 126,99 eura, ali je nakon toga komisija za procjenu pod pritiskom države, opet tu cijenu smanjila na iznos koji se sada, zavisno od veličine i lokacije parcele, kreće od 71 do 127 eura po kvadratu, pa se spor nastavlja", kazao je tim povodom juče „Vijestima“ jedan od vlasnika zemlje na Oblatnu Predrag Ivošević.

On je dodao da bi po najnovijem obračunu trebalo da dobije oko 30 odsto manje novca za svoje zemljište koje mu država namjerava oduzeti i dati ga Egipćanima, na što on i drugi Krtoljani – vlasnici te zemlje ne žele da pristanu.

Godinu dana natezanja

"U septembru će evo godina dana da se sa državom natežemo preko suda, a u međuvremenu ni prvostepena, a kamoli pravosnažna presuda nije donesena. Vlada preko svojih predstavnika na sve moguće načine pokušava da nas izmori, odbijaju da plati troškove sudskog postupka, tako da smo mi iz svoga džepa platili rad vještaka, što nas je koštalo preko hiljadu eura po parceli", kazao je Ivošević, dodajući da se država, nudeći Krtoljanima prvo cijenu od 62 eura po kvadratu, pa zatim sada 72 do 127 eura zavisno od lokacije, pozvala da je to obračun koji se primjenjuje u procesu restitucije.

"To nikako ne može da se primijeni u ovom slučaju jer je ovo nije restitucija, već ekspropijacija za koju je država dužna platiti vlasnicima tržišnu cijenu za imovinu koju im želi uzeti. Neodrživo je i neshvatljivo da ista ta Vlada nama nudi sitniš za zemljište na izuzetno atraktivnoj lokaciji u Oblatnu – na pjeni od mora, kompletno opremljeno komunalnom infrastrukturom i pripremljeno za gradnju, a recimo, kada to radi za sebe kao vlasnika zemlje, računa da kvadrat zemljišta u daleko lošije komunalno opremljenoj i daljoj zoni obuhvaćenoj Državnom studijom lokacije - sektor 32 Rose-Dobreč vrijedi 250 eura", kaže Ivošević, dodajući da on i njegovih dvadesetak komšija iz Krtola neće odustati od zaštite svoje imovine obuhvaćene planovima komplekdsa „Luštica Bay“.

Dvadeset Krtoljana prihvatilo 62 eura za kvadrat

Crnogorska Vlada do sada je od oko 100 hiljada kvadrata zemlje u bivšem majdanu „Velja Spila“ uspjela da „očisti“ oko 80 odsto jer je dvadesetak mještana Krtola prihvatilo prvobitno ponuđenu cijenu od 62 eura za kvadrat, a država je našla i zajednički jezik sa građevinskom firmom „Račica“ iz Tivta koja je nekada eksploatisala taj kamenolom u kome je imala oko 20 hiljada kvadrata svoje zemlje.

Ulaz u kamenolom na Oblatnom Fot: Siniša Luković

Ostalo je, međutim, neriješeno još oko 25 hiljada kvadrata zemljišta u kamenolomu gdje „Orascom“ planira da gradi najelitniji dio svog budućeg luksuznog turističkog resorta – „Thalasso center“ sa bazenima i vilama uklesanim u kamene litice nekadašnjeg majdana.

Galerija

Bonus video: