Struja od 1. avgusta skuplja 5,86 odsto

Predstavnici RAE su donijeli odluku o odobravanju tabela sa cijenama za period od 1. avgusta ove do 31. jula 2015. godine, nakon što ih je regulatoru prethodno dostavila Elektroprivreda
0 komentar(a)
račun, struja, EPCG, Foto: Luka Zeković
račun, struja, EPCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.07.2012. 18:03h

Cijena struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem biće od 1. avgusta veća 5,86 odsto, saopšteno je agenciji Mina-business iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Povećanje srednje cijene električne energije usluga i nakanada, kod domaćinstava sa dvotarifnim mjerenjem, koja su dominantna grupa kupaca na 0,4 kilovoltnom naponskom nivou (kV), za drugu regulatornu godinu iznosi 6,17 odsto, a za treću 5,69 odsto.

Cijene struje koje će početi da se obračunavaju od 1. avgusta važiće do kraja jula 2013.

Predstavnici RAE su danas donijeli odluku o odobravanju tabela sa cijenama za period od 1. avgusta ove do 31. jula 2015. godine, nakon što ih je regulatoru prethodno dostavila Elektroprivreda (EPCG) odnosno Javni snabdjevač.

"Povećanje srednje cijene električne energije, usluga i naknada za kupce direktno priključene na prenosni sistem električne energije iznosi 9,14 odsto, zbog povećanja cijene električne energije sa 3,31 cent po kilovat satu na 4,1 cent. Za Kombinat aluminijuma (KAP) struja će poskupiti 10,12 odsto, a za nikšićku Željezaru 3,66 odsto", rekli su predstavnici RAE.

Oni su dodali da se za tu grupu kupaca regulisane cijene primjenjuju do 31. decembra ove godine, kada, shodno Zakonu o energetici, prestaje nadležnost regulatora da utvrđuje cijena za kupce direktno priključene na prenosni sistem električne energije.

Povećanje srednje cijene električne energije, usluga i naknada za kupce direktno priključene na srednji napon, koje čine veći i srednji industrijski potrošači priključeni na 35 i deset kV, iznosi 10,3 odsto u prvoj godini regulatornog perioda, 3,1 odsto u drugoj i 4,5 odsto u trećoj.

Iz RAE su saopštili da povećanje srednje cijene električne energije, usluga i naknada za kupce direktno priključene na niski napon, odnosno na 0,4 kV iznosi 6,8 odsto u prvoj godini regulatornog perioda.

U drugoj regulatornoj godini, koja počinje 1. avgusta naredne godine a završava 31. jula 2014. povećanje srednje cijene električne energije iznosi 5,9 odsto, a u trećoj 5,4 odsto.

Energetske kompanije su zahtjeve za odobravanje dozvoljenog prihoda pripremile u skladu sa novim metodologijama RAE, usvojenim krajem prošle godine, prema kojima će se cijene struje primjenjivati na period od tri godine.

Bonus video: