Vektra mirna do septembra

Privredni sud zakazao ročište o stečajnom postupku za glavnu Brkovićevu kompaniju tek za dva mjeseca, iako su stigli nalazi vještaka
58 pregleda 5 komentar(a)
Vektra, Foto: Zoran Đurić
Vektra, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.07.2012. 20:18h

Sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić zakazao je tek za 10. septembar nastavak ročišta o stečajnom postupku u Vektri Montenegro, kompaniji podgoričkog biznismena Dragana Brkovića.

Uvođenje stečaja tražili su Crnogorska komercijalna banka (CKB) i OTP Factoring krajem prošle godine zbog nevraćenog kredita u iznosu od 20,95 miliona eura.

Razlog za taj datum su, kako je "Vijestima" saopšteno iz Privrednog suda, godišnji odmori koji traju do 1. septembra. Time je Brković još jednom uspio da prolongira odluku suda o stečaju, zbog nevraćenih kredita kod CKB-a i njene matične banke, mađarskog OTP-a.

Sedam Brkovićevićevih kompanija, uključujući Vektru Montenegro, duguju CKB-u i mađarskoj OTP banci oko 100 miliona eura

Advokati mađarske banke su više puta naglasili da se proces bez razloga prolongira jer smatraju da su zahtjevi o otvaranju stečaja za sve Brkovićeve kompanije opravdani. Vektrini zastupnici na svim ročištima zahtijevaju dodatnu dokumentaciju, ili nijesu upoznati sa predmetom, ili usljed ročišta Brković mijenja advokata, pa traže izuzeće sudije...

Sudiji Anđeliću prije dva dana stigao je naručeni nalaz finansijskih vještaka, koji su trebali da utvrde tačne iznose kredita i ostalu dokumentaciju vezano za nevraćeni kredit. Dokumentacija je proslijeđena objema stranama i u narednih desetak dana bi trebalo da dostave svoje komentare i primjedbe, koje će biti razmatrane na zakazanom ročištu u septembru.

Naime, iz potvrda Centralne banke Sud je zaključio da je račun stečajnog dužnika u blokadi i da ne može odgovoriti obavezama.

Sedam Brkovićevićevih kompanija, uključujući Vektru Montenegro, duguju CKB-u i mađarskoj OTP banci oko 100 miliona eura. Iz Vektre su ranije najavljivali da će se sa mađarskim bankarima dogovoriti u vezi sa izmirenjem obaveza i izbjeći stečaj, a zastupnici CKB-a i OTP-a su negirali da se pregovara sa Brkovićevom kompanijom.

Privredni sud u Bijelom Polju u maju je donio odluku o stečaju pljevaljskom preduzeću “Vektra Jakić”, takođe po zahtjevu OTP-a preko svoje CKB.

OTP: Odugovlačenje, a davno zreli za stečaj

U Privrednom sudu u Bijelom Polju odloženo je ročište po predlogu za pokretanje stečajnog postupka koji je CKB banka podnijela 28. novembra prošle godine protiv kolašinske firme Vektra Voda.

Advokat “Vode” Ranko Grbavac je tražio izuzeće sudije Senade Hasanagić i predsjednika suda, o čemu će odlučiti Apelacioni sud.

“Tražio sam da se od povjerioca pribavi konkretan dokaz da je ugovor o kreditu realizovan te da se sudu priloži taj dokaz, ukoliko postoji. Ja tvrdim da ga nema ni u spisima predmeta suda i na te okolnosti je predloženo vještačenje predstavnika finansijske struke”, rekao je Grbavac.

On je kazao da je Sud odbio taj predlog, iako se radi o ključnom dokazu koji treba da potvrdi da li su kreditna sredstva uplaćena na Vektrin račun. Lana Vukmirović, advokatica OTP banke, ocijenila je da predlozi Grbavca imaju cilj odugovlačenje postupka.

“Očekivali smo da će sud shodno zakonu održati ročište i donijeti rješenje o pokretanju stečajnog postupka u Vektra Vodi jer su se stekli uslovi za to”, kazala je Vukmirovićeva.

Bonus video: