Lutovac: Taksa može smanjiti kupovinu kartica

Lutovac je rekao da zakon ne tretira posebno rezidencijalne i nerezidencijalne korisnike, nego strogo definiše da su predmet oporezivanja sve aktivne SIM kartice
4 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 13:19h

Plaćanje takse od jednog eura na aktivne SIM kartice mobilne telefonije moglo bi, uz najavljeno drastično smanjenje cijena u romingu, uticati na turiste da manje kupuju kartice u Crnoj Gori, ocijenio je ambasador Srbije, Zoran Lutovac."Turisti bi trebalo da poštuju zakone i običaje države u koju dolaze. Iako iznos od jednog eura nije veliki, o njemu možemo da govorimo sa stanovišta načela, uporedne prakse u drugim zemljama, ali i iz ugla psihološkog efekta koji može imati na turiste", rekao je Lutovac agenciji Mina-business.U Crnoj Gori 7. jula počela je naplata taksa od jednog eura na aktivne SIM kartice, koje će osim domaćih korisnika mobilne telefonije plaćati i turisti.Plaćanje takse predviđeno je Zakonom o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, koji je usvojen u okviru ovogodišnjeg rebalansa budžeta.Lutovac je rekao da zakon ne tretira posebno rezidencijalne i nerezidencijalne korisnike, nego strogo definiše da su predmet oporezivanja sve aktivne SIM kartice, bez obzira u čijem se vlasništvu nalaze. "Unutrašnja stvar Crne Gore je kakve će zakone donositi. Kako će taj zakon uticati na turiste posebno je pitanje, na koje će odgovor dati oni koji brinu o turizmu i sami turisti koji dolaze u Crnu Goru", smatra Lutovac.

Sloboda izbora

Prema njegovim riječima, srbijanski turisti imaju slobodu izbora, pa dok borave u Crnoj Gori mogu koristiti i sopstvenu karticu iz Srbije."Sigurno su već i informisani, preko svog matičnog mobilnog operatora, da ukoliko recimo koriste Telekom Srbija mrežu, a pri dolasku u Crnu Goru odaberu M:tel, imaju razne povoljnosti dok su u romingu, a ujedno ne podliježu Zakonu o taksama pa ne plaćaju jedan euro" naveo je Lutovac.On je kazao da ukoliko se turisti iz Srbije odluče da kupe karticu nekog od crnogorskih operatera, prilikom aktivacije broja biće obaviješteni o naplati takse prilikom prvog inicijalnog poziva.

"Na kraju, s obzirom na to da smo i jedni i drugi na putu evropskih integracija trebalo bi analizirati i uporednu praksu zemalja EU. Ukidanje eko takse u Crnoj Gori posljedica je jedne takve analize i sugestije iz Brisela", objasnio je Lutovac. On je dodao da bi svi korisnici usluga mobilne telefonije trebalo da su, prije nego kupe SIM karticu, upoznati sa tim da će plaćati jedan euro, pa i državljani Srbije. "Pružaoci usluga bi trebalo o tome da informišu sve, uključujući i potencijalne korisnike iz Srbije i to ne samo putem medija nego i na prodajnim mestima, kako ne bi dolazilo do nesporazuma", zaključio je Lutovac.

Bonus video: