Radnici Rudnika boksita spriječili izvoz rude

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je da „agresije“ nije bilo već su na korektan način, malo povišenog tona, zamolili menadžent da obustavi utovar
55 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 10:31h

Jutros su radnici nikšićkih Rudnika boksita spriječili izvoz rude koju je, prema riječim izvršnog direktora Milorada Đurovića, kupac već platio.

„Riječ je o 750 tona već ugovorene rude koju su Česi platili. Ali, radnici su na agresivan način upali i spriječili da se izveze ruda i time nanijeli štetu preduzeću i prekršili i Zakon o radu i Zakon o štrajku. Bila je policija i očekujemo da nadležni organi, prije svega Inspekcija rada reaguje“, kazao je Đurović.

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je da „agresije“ nije bilo već su na korektan način, malo povišenog tona, zamolili menadžent da obustavi utovar rude.

„Nakon informacije da se u Sektoru transporta nalaze radnici koji su upalili utovarnu lopatu i spremni su za rad pošli smo tamo i zamolli izvršnog direktora da nam objasni o čemu se radi. Unutra je bio dio menadžmenta i tražili su da nekoliko naših predstavnika uđe tamo. Međutim, svi smo ušli i zamolili smo ih da izađu jer ako je štrajk u Rudnicima boksita podrazumijeva se i da je štrajk i u sektoru Transporta“, kazao je Bojanović.

Prema njegovim riječima ako je bio u pitanju posao koji je „ključan“ za Boksite izvršni direktor je trebao da ih o tome obavijesti i „možda bi i dozvolili da se taj posao završi“.

„Mi nikoga nijesmo povrijedili i uvrijedili već smo samo na korektan način kako i rudarima priliči zamolli menadžment i radnike da izađu napolje. Radnici nijesu krivi jer su morali da dođu na posao, ali ne može se raditi mimo našeg znanja. Komplikuje se situacija u Rudnicima boksita i očekujemo da nas danas Predrag Stamatović pozove da se konačno riješi ova situacija u Boksitima“, kazao je Bojanović.

Radnici su se i jutros u 7,30 časova okupili ispred upravne zgrade, a administracija i menadžment nijesu došli na posao.

„Ne tražimo od države milostinju već naše pare koje su u Mađarsku i na rampu 100.000 tona rude. Onaj ko je potpisao pogrešan ugovor sa Mađarima koji nam duguju 1,1 miliona eura to je problem. Gospoda iz Vlade je trebalo da se pobrine malo više za naplatu duga i onda ne bi bilo problema“, kazao je Bojanović.

Okupljanje ispred upravne zgrade Boksita počelo je u petak nakon Vladine ponude da im martovska zarada bude isplaćena odmah, tokom narednih šest mjeseci da im plata bude svakog prvog u mjesecu, a da se „ulože napori“ da se stvore uslovi za isplatu ostalih zaostalih zarada, pod uslovom da se štrajk, koji su radnici Tunelogradnje, koji rade na tunelu Tifran kod Berana, započeli 28. maja, prekine i da se „odblokira upravna zgrada“.

Ponuda Vlade prihvatljiva je za Sindikalnu organizaciju, Udruženje inženjera i jamske radnike, dok radnici Tunelogradnje i Samostalnog sindikata traže isplatu svih zaosatalih primanja.

„Bićemo uporni u našim zahtjevima mada smo spremni i na kompromis. Spremni smo na pakt i sa ’crnim đavolom’ samo da počnemo da primamo plate i da radimo. Ali, ako Vlada ne poboljša ponudu nema dogovora. Poboljšanje se sastajo u tome da bude malo više para ’na gomilu’ jer nam duguju mnogo, a ovo u perspektivi, redovna isplata zarada, je prihvatljivo“, poručio je član IO Sindikata Nikola Žugić.

Galerija

Bonus video: