Nastavljena okupljanja radnika Boksita: Ostaju do ispunjenja zahtjeva

"Da su bili spretni i stručni ne bi Boksiti spali na deset kancelarija jer nam je sve ostalo pod hipoteku"
3 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 10:46h

Ispred upravne zgrade nikšićkih Boksita jutros isti scenario od petka – radnici okupljeni da spriječe ulazak i početak rada upravi, a menadžment i administracija ni danas nijesu došli na posao.

„Naša okupljanja i dežurstva biće svakodnevna sve dok nam ne isplate tri zarade, počne proizvodnja i riješi se pitanje opstanka preduzeća.

Očekujemo da nas neko iz Vlade pozove na razgovor kako bi našli rješenje za kriznu situaciju“, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović.

On je kazao da je izjava izvršnog direktora Milorada Đurovića da je sudbina Boksita u rukama radnika tačna i da je tako poslednjih nekoliko godina, ali i da ih čude izjave iz drugog sindikata, Udruženje inženjera i jamskih radnika koji su do prije desetak dana tražili isplate svih zarada a sada su zadovoljni isplatom jedne plate.

„Ne znam odakle taj zaokret u njihovim glavama. Što se tiče direktora konačno su priznali da smo mi ti u čijim je rukama sudbina preduzeća. Zahvaljujući našoj angažovanosti i pritiscima radnici su prošle godine dobili 12 ličnih dohodaka“, kazao je Bojanović.

Boksiti spali na deset kancelarija

On je kazao da ne zna zašto bi ljudi iz administracije dolazili na posao ako su jedini radnici koji su do sada radili, radnici Tunelogradnje, u štrajku, kao i da će menadžment ubrzo dobiti šansu da dokaže stručnost i preduzeće izvuče iz krize.

“Ali da su bili spretni i stručni ne bi Boksiti spali na deset kancelarija jer nam je sve ostalo pod hipoteku i samo je pitanje dana kada ćemo ostati bez svega”, kazao je Bojanović.

"Da su bili spretni i stručni ne bi Boksiti spali na deset kancelarija jer nam je sve ostalo pod hipoteku"

Prema njegovim riječima protestu pored članova Samostalnog sindikata i radnika Tunelogradnje prisustvuju i radnici druge sindikalne organizacije i inženjeri jer svi imaju isti cilj – isplata zaostalih primanja i opstanak preduzeća.

“Štrajk smo započeli poslije nekoliko mjeseci rada jer više nijesmo mogli bez plata. Mislili smo da će nas i iz Vlade i iz uprave ispoštovati, ali prevarili smo se. Smeta nam što dugi prihvataju predloge koji nam ne odgovaraju. Mi tražimo samo ono što smo zaradili”, kazao je poslovođa radnika Tunelogradnje Ljubomir Pindović.

Traže garancije na papiru

Njegov kolega Veljko Čanović, takođe radnik Tunelogradnje ali član druge sindikalne organizacije, kazao je da se protestu odazvalo njih nekoliko radnika koji pripadaju drugom sindikatu id a je njihov zahtjev isti - isplata četiri zaostale zarade i redovno obezbjeđenje budućih primanja.

U ime okupljenih inženjera Aleksandar Marojević je kazao da će se povući ispred upravne zgrade onog trenutka kada im u pisanoj formi daju garancije da će im biti isplaćene zaostale zarade a da će isplata narednih biti redovna, kao i kada im pokažu sklopljene ugovore o navodnoj prodaji rude.

Okupljanje ispred upravne zgrade Boksita počelo je u petak nakon Vladine ponude da im martovska zarada bude isplaćena odmah, tokom narednih šest mjeseci da im plata bude svakog prvog u mjesecu, a da se „ulože napori“ da se stvore uslovi za isplatu ostalih zaostalih zarada, pod uslovom da se štrajk, koji su radnici Tunelogradnje, koji rade na tunelu Tifran kod Berana, započeli 28. maja, prekine i da se „odblokira upravna zgrada“.

Ponuda Vlade prihvatljiva je za Sindikalnu organizaciju, Udruženje inženjera i jamske radnike, dok radnici Tunelogradnje i Samostalnog sindikata traže isplatu svih zaosatalih primanja.

Sindikat Boksita

Radnicima Rudnika boksita, uz četiri plate iz ove godine, duguju se i tri zarade iz 2010. godine kao i dvije zimnice, regres i dvije jubilarne nagrade.

Izvršni direktor je na konferenciji za novinare, koja je organizovana za vikend, kazao da su zaključena dva ugovora o prodaji rude, od kojih je jedan već počeo da se realizuje, dok je realizacija drugog planirana narednih dana, a u završnoj fazi su i pregovori za zaključenje još tri ugovora.

„To bi u konačnom značilo prodaju oko 160 hiljada tona rude do kraja tekuće godine. Za sledeću nedjelju dogovoreni su pregovori oko definisanja dalje sudbine jame ’Biočki Stan’ i ’Đurakov Do, a

početkom avgusta planira se pokretanje proizvodnje na površinskom kopu Zagrad“, kazao je Đurović.

Galerija

Bonus video: