Građanski fornt i u ponedjeljak pred Ustavnim sudom

Taksa od jednog eura na SIM karticu, električno brojilo i kablovski priključak, počela je da se obračunava u subotu, a na naplatu će stići na avgustovskim računima
0 komentar(a)
Zakon o taksama, Građanski front, Foto: Savo Prelević
Zakon o taksama, Građanski front, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.07.2012. 11:57h

Predstavnici Građanskog fronta u ponedjeljak će doći pred Ustavni sud da pitaju da li je na dnevnom redu naredne sjednice inicijativa i predlog za ukidanje Zakona "euro po euro".

Članovi Građanskog fronta najavili su da će do četvrtka, za kada je, prema njihovim saznanjima, zakazana naredna sjednica Ustavnog suda, svakodnevno dolaziti u devet sati i pitati da li će sudije tada razmatrati inicijativu koju je potpisalo 30 hiljada građana i predlog 25 opozicionih poslanika.

Iz GF-a su saopštili da je Ustavni sud propustio priliku da preventivno djeluje kada je Zakon o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, u pitanju čime je doprinio još jednoj "pljački" građana Crne Gore, koja je počela u subotu.

Advokat i član GF-a, Dalibor Kavarić, ocijenio je da je namjera Vlade da pored veoma ozbiljih ekonomskih, socijalnih i drugih problema na ovaj način masovno oporezuje građane, veoma zabrinjavajuća.

Građanski front poziva sve građane da svaki na svom radnom i životnom mjestu savremenim demokratskim metodama građanske borbe pruži otpor institucionalnoj "višemilionskoj pljački i prevari"

"Intencija Vlade da sav projekat predstavi kao privremen, eksperimentalni i neprimijetan, prošla bi gotovo nezapaženo da građani Crne Gore nijesu toliko osiromašili da im i taj jedan EUR, odnosno po euro za svaku karticu, po euro za svaki sat za struju i po euro za svaku antenu za kablovsku televiziju, sada predstavlja nedostižan kapita", naveo je Kavarić.

Prema njegovim riječima, građani biraju vladu da popravlja standard i povećava lični budžet svakog građanina, kao i da obezbijedi socijalna davanja.

"Međutim u Crnoj Gori očigledno je da se očekuje od građana da finansiraju Vladu i njene džipove, putovanja, školovanja i tehniku, da građani finansiraju sa posljednjim eurom i familije članova Vlade, njihove prijatelje, kumove, ljubavnice i druge budžetske rashode", kazao je Kavarić.

Građani Crne Gore su, kako je dodao, jedinstveni i po tome što će ovoga puta sami finansirati sopstvenu kupovinu, odnosno kupovinu svog demokratskom mišljenja i slobodnog odlučivanja, ali samo privremeno, još ovaj put, jer sad je odlučujuće u nacionalnom i drugim pogledima, podjednako kao što je to bilo uvijek do sada.

Ne zna samo Vlada matematiku

"Očigledno je da donosioci ovakve lucidne odluke misle da samo u Vladi znaju matematiku, pa su zaboravili da samo u Crnoj Gori ima preko milion mobilnih pretplatnika, zatim ogroman broj električnih brojila i kablovskih antena. Vjerovatno u Vladi misle da građani ne znaju da računaju da se radi o milionskoj pljački građana na mjesečnom nivou i o milionskoj prevari", ocijenio je Kavarić.

Građanski front poziva sve građane da svaki na svom radnom i životnom mjestu savremenim demokratskim metodama građanske borbe pruži otpor institucionalnoj "višemilionskoj pljački i prevari".

Taksa od jednog eura na SIM karticu, električno brojilo i kablovski priključak, počela je da se obračunava u subotu, a na naplatu će stići na avgustovskim računima.

Plaćanje takse predviđeno je Zakonom o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, koji je usvojen u okviru ovogodišnjeg rebalansa budžeta.

Bonus video: