Euro po euro, pljačka

Haotičan prvi dan naplate poreza na mobilne, građani ogorčeni, kompanije se brane "tehničkim greškama"
74 komentar(a)
mobilni telefoni, Foto: Zoran Đurić
mobilni telefoni, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.07.2012. 08:28h

Malo je reći da su pripejd korisnici usluga mobilne telefonije sve tri mreže koje posluju u Crnoj Gori bili bijesni na operatore. Na ivici zbog odluke Vlade da umjesto od bogatih, državnu kasu napuni novcem i najsiromašnijih slojeva društva naplatom taksi u iznosu od jednog eura za SIM kartice, električna brojila i kablovske priključke, korisnici mobilne telefonije su bili ogorčeni nakon što su shvatili da uz taj, na računima ostaju bez dodatnog eura.

Nekima su, uprkos tome što su na računima, nakon obračuna takse imali dovoljno novca da ostvare poziv, odlazni pozivi suspendovani.

Korisnici mobilnih mreža ogorčeni: Ovo je pljačka!>>>

A neki su pripejd korisnici bili i u minusu.

"Ovo je zemlja čuda", opisao je situaciju ukratko Predrag Boljević iz Centra za zaštitu potrošača.

Operatori su imali vremena od februara, kada je najavljeno uvođenje novih taksi, da svoje sisteme pripreme za naplatu, ali se to očito nije desilo. Najviše nepravilnosti u obračunu takse od jednog eura redakciji “Vijesti” prijavili su korisnici T-Mobile mreže:

Danka iz Podgorice je sa postpejd računa na pripejd broj prebacila pet eura i zatražila aktiviranje usluge koja omogućava besplatno telefoniranje u 067 mreži tokom narednih 15 dana.

“Operaterka mi je rekla da nemam dovoljno novca na računu, ona je nekako dobijala informaciju kako je stanje na mom računu 4,99 eura. Tražila sam potom aktivaciju usluge za sedam dana besplatnih razgovora, što košta tri eura. Upozorila me je da mi nakon ostvarenja prvog poziva sa računa biti skinut jedan euro do 1,99 preostalog iznosa”, ispričala je ona "Vijestima”.

Nakon aktivacije usluge besplatnih razgovora, stanje Dankinog računa iznosilo je 0,99 eura i uprkos tome nije uspjela da ostvari nijedan poziv, čak ni unutar 067 mreže, što bi trebalo da je moguće čak i da je stanje njenog računa iznosilo nula eura. Uslijedio je razgovor sa zaposlenima u centru za pomoć korisnicima.

Kad je dobila izvjesnog Dragana, on je prebacio kolegama iz mobilne telefonije.

“Opet zovem 155, iz 100 pokušaja dobijem, opcija 1, opcija 4, čekam, čekam… Javi se izvjesni Boško. Sasluša problem, kaže da vidi da je opcija besplatnih razgovora uključena”.

"Dobro, zašto onda ne mogu da ostvarim nijedan poziv?", pita Danka, na šta joj Boško odgovara “Prijaviću problem kolegama koji to otklanjaju."

"I šta ja imam od toga? Kako ću znati da je greška ispravljena?" "Pa ostvarićete poziv.”

“A ako ne uspijete da riješi te problem, onda ću ponovo zvati, pa ćete vi opet prijaviti problem kolegama i tako u krug, je li?" "Ne, gospođo, uspjećete da ostvarite poziv."

Dankin slučaj nije bio usamljen.

U štampanom izdanju pročitajte

  • Na šta su se sve žalili korisnici prvog dana obračuna takse od jednog eura
  • Skuplje takse nego porez za stan
  • Vlada da uvede porez za tipkanje po tasterima
  • Šta na nastalu situaciju kažu mobilni operatori

Bonus video: