Neće biti novih cijena struje do kraja jula 2013.

"Iako bude pomijeranja cijena sredinom naredne godine, ona ne mogu da budu značajna", precizirali su iz Regulatorne agencije za energitiku
12 komentar(a)
račun, struja, EPCG, Foto: Luka Zeković
račun, struja, EPCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.07.2012. 11:11h

Cijene struje koje će važiti od 1. avgusta ostaće iste do kraja jula 2013. saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Iz RAE su reagovali povodom, kako kažu, sve češćih pokušaja dezinformisanja i uznemiravanja javnosti o navodnom novom povećanju cijena struje oko Nove godine.

"Ne postoji nikakva mogućnost da dođe do promjene cijena oko Nove godine zato što je metodologijom o određivanju regulatornog prihoda za energetske subjekte utvrđeno da se eventualne korekcije po pitanju visine prihoda i cijena obavljaju jednom godišnje i to svakog jula", rekli su agenciji Mina-business predstavnici RAE.

Oni su objasnili da je odlukom koja je donijeta početkom ove sedmice utvrđen trogodišnji regulatorni prihod i da se o eventualnom povećanju ili smanjenju cijena može pričati tek u julu 2013.

"Iako bude pomijeranja cijena sredinom naredne godine, ona ne mogu da budu značajna", precizirali su iz RAE.

Struja će od 1. avgusta poskupiti oko pet odsto.

Odbor RAE je na sjednici u ponedjeljak utvrdio konačne prihode Elektroprivredi (EPCG), Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) i Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE), prema kojem će se od 1. avgusta odrediti cijene struje.

EPCG i CGES zahtjeve su pripremili u skladu sa novim metodologijama RAE, usvojenim krajem prošle godine, prema kojima će se cijene struje primjenjivati na period od tri godine

Cijene koje stupaju na snagu 1. avgusta važiće do kraja jula 2013.

Regulatorno dozvoljeni prihod za CGES za utvrđivanje cijena za korišćenje prenosnog sistema za kupce koji su direktno priključeni na prenosni sistem koji će se snabdijevati po regulisanim tarifama za period od 1. avgusta do kraja decembra ove godine odobren je u iznosu od 24,19 miliona eura.

"Regulatorno dozvoljeni prihod za utvrđivanje cijena za korišćenje prenosnog sistema za kupce koji su priključeni na distributivni sistem koji će se snabdijevati po regulisanim tarifama od 1. avgusta do 31. jula naredne godine odobren je u iznosu od skoro 23,63 miliona eura", rekli su ranije iz RAE.

Odobreni dozvoljeni prihod je za prvu godinu regulatornog perioda manji 25,66 odsto od zahtijevanog za kupce direktno priključene na prenosni sistem, a za one na distributivni sistem 27,36 odsto niži.

EPCG kao Operatoru distributivnog sistema je za prvu regulatornu godinu RAE odobrila 70,65 miliona eura, što je 26,11 odsto manje od zahtijevanog.

RAE je Javnom snabdjevaču za prvu regulatornu godinu, od 1. avgusta do kraja decembra ove godine, koji plaćaju kupci direktno priključeni na prenosni sistem utvrdila prihod od 7,07 miliona eura.

Regulatorno dozvoljeni prihod za prvu godinu regulatornog perioda od 1. avgusta ove do 31. jula naredne godine, koji plaćaju kupci priključeni na distributivni sistem je utvrđen u iznosu od 6,95 miliona eura.

"Odobreni regulatorno dozvoljeni prihod je za prvu godinu regulatornog perioda manji 25,23 odsto od zahtijevanog za kupce direktno priključene na prenosni sistem, dok je za one na distributivni sistem niži 26,5 odsto", precizirali su iz RAE.

EPCG i CGES dostavili su regulatoru 30. marta zahtjeve za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda. Regulator je tada procijenio da bi, ukoliko se oba zahtjeva prihvate u traženim iznosima, struja poskupjela 25 odsto. Predstavnici RAE ranije su najavili da će cijene struje, zbog približavanja evropskom tržištu, od avgusta najvjerovatnije porasti.

EPCG i CGES zahtjeve su pripremili u skladu sa novim metodologijama RAE, usvojenim krajem prošle godine, prema kojima će se cijene struje primjenjivati na period od tri godine.

Bonus video: