Prva banka: MANS tužio mrtvog čovjeka

“O ozbiljnosti MANS-a i osnovanosti krivične prijave koju su podnijeli, govori i činjenica da se u prijavi navodi i bivši član Odbora direktora Prve banke gdin Kazimir Pregl"
12 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 13:50h

Povodom saopštenja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora u tekstu “Kolo za Prvu na štetu naroda”, reagovala je direktorica korporativnih komunikacija Prve banke Jelena Pavićević.

“O ozbiljnosti MANS-a i osnovanosti krivične prijave koju su podnijeli, govori i činjenica da se u prijavi navodi i bivši član Odbora direktora Prve banke gdin Kazimir Pregl, koji je, nažalost, preminuo 29. novembra 2011. Takođe, za člana Odbora direktora EPCG, tek nešto više od dva mjeseca, kojoj su podnosioci prijave promijenili pol i prezime, navodeći da je u pitanju Emilio Rot, pretpostavljamo da se radi o gospođi Emilji Rio. Što se tiče pominjanja Aca Đukanović, u kontekstu dodjeljivanja kredita sebi, obavještavamo javnost da gdin Aco Đukanović nikada nije uzeo ni euro kredita.

Optužujući čelne ljude kompanije EPCG, da su umjesto investicija deponovali novac u Prvoj banci, u kojoj EPCG posjeduje skoro četvrtinu akcija i u kojoj je suvlasnik još iz peroida postojanja Nikšićke banke 70-ih godina prošlog vijeka, a akcionare banke, da na taj način sebi pribavljaju korist, MANS je ponovo pokazala nepoznavanje i principa ekonomije, ali i poslovanja elektroenergetskog sistema. Podsjećamo da EPCG već godinama, i prije kupovine 43,7 % akcija EPCG od strane A2A, posjeduje paket akcija u Prvoj banci Crne Gore, a da držanjem depozita u Prvoj banci Crne Gore, prije svega EPCG ubira kamatu na taj depozit.

Ukoliko MANS smatra da investitori ne bi trebalo da imaju depozite u bankama, već da moraju da ih investiraju, da novac ne bi trebalo deponovati u bankama, kao i da držanje depozita u bankama može usloviti krivičnu odgovornost, mi ih nećemo razuvjeravati i uskraćivati im pravo na takvo mišljenje, ali ćemo im uskratiti mogućnost da crnogorsku javnost drže u zabludi, iznošenjem sličnih gluposti, kroz optužbe i krivične prijave.

Kako je očigledno da MANS-u nikako nije u interesu da realno sagleda činjenice i uvjeri se u vjerodostojnost svih dokumenata, već na ovaj način nanosi štetu, ne samo Prvoj banci Crne Gore već i EPCG i kompaniji A2A i ostalim budućim investitorima, Prva banka Crne Gore poziva nadležne institucije da što prije provjere navode iz krivične prijave, jer je hitnost razmatranja prijave potrebna kako bi se sačuvao ugled pomenutih kompanija i pojedinaca i njihovih partnera, koji odgovorno sarađuju sa domaćim i međunarodnim klijentima i kompanijama”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: