Ustavni sud još ćuti na Inicijativu za ukidanje taksi "euro po euro"

Zakon o taksama osim plaćanja jednog eura na SIM karticu, predviđa i naplatu istog iznosa i za električno brojilo i kablovski priključak
55 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 13:26h

Ustavni sud još nije donio odluku na Inicijativu Građanskog fronta da odluči o ukidanju obaveze građana da od 7. jula plaćaju takse na SIM kartice, električna brojila i kablovski priključak. Građanskom frontu je rečeno da nije poznato kada će Inicijativa biti na dnevnom redu neke od sjednica Ustavnog suda, te da je sljedeća sjednica zakazana za 12. jul, ali da nije poznato šta je na njenom dnevnom redu.

"Došli smo danas ispred Ustavnog suda da vidimo da li je ova institucija odlučila u korist građana i da li je stavila tačku na pljačku crnogorskih građana koji plaćaju odluku ruskog vlasnika KAP-a da ne želi da vraća bankarske kredite i umjesto kojeg se Vlada ponudila zdušno da će to da uradi, došli smo i zbog toga što je danas posljednji dan kada se preventivno može djelovati obzirom da 7. jula počinje da se obračunava taksa od jednog eura na SIM karticu, električno brojilo i kablovski priključak. Inicijativu koju smo podnijelu Ustavnom sudu potpisalo je preko 30.000 građana, te 26 poslanika, zahvaljujući čemu je procedura skraćena. Inicijativa moralno, ali i formalno-pravno obavezuje Ustavni sud da u što hitnijem roku razmotri inicijativu", kazao je "Vijestima" Vuk Maraš iz MANS-a.

Video: Zoran Bojović

On je naveo da će predsatvnici Građanskog fronta u ponedjeljak u 10 sati ponovo biti ispred Ustavnog suda sa računima za struju, kablovsku i električno brojilo i nastaviti da vrše pritisak na tu instituciju da Inicijativu stavi na dnevni red.

Građani će od subote početi da plaćaju takse na SIM kartice, električna brojila i kablovski priključak, a obaveze će na naplatu će stići na avgustovskim računima.

Plaćanje takse predviđeno je Zakonom o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, koji je usvojen u okviru ovogodišnjeg rebalansa budžeta.

Telekomunikacione kompanije, Telenor, M:tel i Crnogorski Telekom naplaćivaće taksu na aktivne pripejd /prepaid/ i postpejd SIM kartice korisnika.

Taksa od 1 eura samo za odlazne pozive: Slobodno koristite internet, SMS... >>>

Građanski front zatražio ukidanje poreza na kablovsku i mobilne >>>

Taksa će postpejd korisnicima biti iskazana na redovnom mjesečnom računu, kao posebna stavka, počev od julskog računa koji dospijeva na naplatu u avgustu.

Za pripejd korisnike prvi poziv u mjesecu u kojem se obračunava taksa uslov je za naplatu i ostvariće se smanjenjem pripejd računa za iznos od jednog eura.

Pripejd korisnici mobilne telefonije u Crnoj Gori neće plaćati taksu od jednog EUR ukoliko u obračunskom mjesecu budu koristili SMS, MMS i internet i ostvarivali samo dolazne pozive.

Kompanije će fiksni mjesečni iznos takse, oslobođene poreza, uplaćivati u budžet države do 1. januara 2014. godine.

Zakon o taksama osim plaćanja jednog eura na SIM karticu, predviđa i naplatu istog iznosa i za električno brojilo i kablovski priključak, pa će korisnici Extra TV usluge Crnogorskog Telekoma taksu plaćati kao dio mjesečnog računa koji im se ispostavlja za korišćenje T-Com usluga. Taksa će biti prikazana kao posebna stavka.

Vlada je nakon što je početkom godine aktiviran dio državnih garancija na kredit Kombinata aluminijuma (KAP) prema evropskim kreditorima rebalansom budžeta uvela nove poreze od kojih očekuje prihod od oko 20 miliona eura.

Galerija

Bonus video: