Grbović ojadio državni, a sad bi da gradi svoj ski centar

Raspitivao se za otkup zemljišta kod lokalnog stanovništva, kao i o realizaciji projekta u Ministarstvu održivog razvoja i turizma
283 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 19:41h

Žabljački biznismen Radovan Grbović planira da u živopisnom selu Kruševice kod Šavnika, na 33. kilometru od Nikšića, gradi skijalište, zbog čega se raspitivao za otkup zemljišta kod lokalnog stanovništva, saznaju “Vijesti”.

Grbović se raspitivao o projektu i kod Ministarstva održivog razvoja i turizma, gdje su mu saopštili da takva opcija postoji jer je planskom dokumentacijom na tom lokalitetu predviđena mogućnost izgradnje skijališta.

“Vijestima” je iz Vlade saopšteno da u Kruševicama postoji nekoliko uvezanih skijaških staza te da očekuju da se, nakon prvobitnog raspitivanja, Grbović pojavi sa konkretnim zahtjevom, nakon čega bi se razmotrile dalje opcije.

Prema grubim procjenama, za izgradnju minimalne skijališne infrastrukture u Kruševicama bilo bi potrebno najmanje dva miliona eura. Grbović je nedavno i formalno ostao bez prava na upravljanje žabljačkim Ski-centom Durmitor, na osnovu pravosnažne sudske presude, nakon što je država više od deceniju to tolerisala. On je godinama uzurpirao čak i trafo-stanicu u sklopu ski-centra i građanima, koji su se električnom energijom snabdijevali preko nje, to naplaćivao.

Grbović juče nije odgovarao na pozive “Vijesti” da bi ga pitali o namjeri da gradi ski-centar kod Šavnika, da li bi projekat finansirao iz svog džepa ili kreditom, koliko je zaradio od upravljanja Ski-centrom Durmitor...

Nakon dugog sudskog postupka, Grbović je imovinu Ski-centra konačno vratio državi, odnosno preduzeću Ski-centar u stečaju. Iz Vlade su najavali da će do naredne zimske sezone, preko tendera, pronaći strateškog partnera da bi skijalište konačno funkcionisalo u potpunosti. Do tada, važiće ugovor Ski-centra sa tehničarom, radnikom preduzeća Miloradom Vukovićem, po kojem će on održavati skijalište do naredne sezone.

Vrijednost imovine Ski-centra Durmitor, prema popisu Privrednog suda iz Bijelog Polja, velika je i čine je hotel Durmitor sa opremom, inventarom, zemljištem i infrastrukturom kao i 13 renta vila u sastavu kompleksa toga hotela.

Na listi imovine našli su se i stambeni, poslovni i drugi objekti na više katastarskih parcela na Žabljaku. Grbović je nezakonito upravljao i ekonomijom zdrave hrane u katunu Dobri do sa zemljištem objektima, opremom, inventarom, motornim vozilom i 556 ovaca. Tu je i pekara u Žabljaku kao i prodavnica, samoposluga i poslovni prostori u Podgorici.

Grbović (bez čarapa) na zboru radnika 2004. godine

Sud je Grbovića, takođe, obavezao da vrati žičaru i ski-liftove, dva tamošnja restorana, dva snjegotabača, radne mašine i motorna vozila kao i poslovne prostorije u upravnoj zgradi u Žabljaku.

Iako se pokazalo da je Grbović, uz aminovanje vlasti, oštetio državu, radnici su ostali nezadovoljni, nagomilao dugove i firmu doveo do same ivice propasti, u Vladi nemaju namjeru da ga zbog toga krivično gone. Njegov imunitet vjerovatno leži u činjenici da je u Žabljaku poznat kao vrlo aktivan član vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), posebno u periodima pred izbore.

Ostavio i dugovanja

Grbović je bio dugogodišnji direktor Ski-centra dok je bio u državnom vlasništvu, a od imovine te društvene firme je u maju 2003, potpisujući ugovor o zakupu sa svojom firmom, osnovao Nju ski-centar Durmitor, koji je kasnije likvidiran.

Brzo nakon toga, Grbović, osniva novu firmu Grbović kompani, na koju je prepisao imovinu nekadašnjeg stajališta i nastavio da gazduje njim. Konačnu riječ o načinu na koji je Grbović došao do imovine dao je Apelacioni sud, koji je kao nezakonite poništio sve njegove ugovore i podugovore.

U međuvremenu je uspio da stvori ukupan dug na teret Ski-centra u iznosu, kako je utvrdio i Privredni sud, od 815.000 eura.

Od tog iznosa, dugovanja prema državi čine 353.000 eura. Vlada ima plan da dug pretvori u akcijski kapital u firmi koja će nastati transformacijom sadašnje i iskoristi ga kao svoj udio u, kako namjerava, preduzeću koje će sa partnerom upravljati skijalištem.

Bonus video: