Lukšić: Mank nema povlastice

On je naglasio da je set propisa o jahtingu donešen „ne zbog Porto Montenegra već generalnog razvoja nautičkog turizma u cijeloj Crnoj Gori.
3 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 17:16h

Premijer Igor Lukšić sastao se u marini Porto Montenegro u Tivtu sa austrijskim vicekancelarom i ministrom inostranih poslova Mihaelom Špindelegerom koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

„Najiskrenije se ovom prilikom zahvaljjem na ogromnoj podršci koju dobijamo od Austrije u procesu naših evropskih integracija jer je Austrija veliki zagovornik priključenja zemalja jugoistočne evrope EU. Takva njihova snažna podrška rezultirala je i činjenicom da Crna Gora kao prva od tih zemalja u regionu otvara prigovore o priključenju, što je, uz skori ulazak Hrvatske u EU, dobra vijest za region u cjelini.“- kazao je nakon razgovora sa austrijskim šefom diplomatije premijer Lukšić.

Naglašavajući da je ponosan zbog podrške Beča otvaranju pregovora sa Crnom Gorom, Špindeleger je istakao da je taj momenat značajna ne samo za Crnu Goru već i EU u cjelini.

„Znam da dok Crna Gora postane dio EU ima još puno stvari koje mora završiti, ali je otvaranje pregovora ipak bio odlučujući korak na vašem evropskom putu na kome i dalje možete računati na pomoć Austrije.“- kazao je austrijski šef diplomatije dodajući da će to privući još više austrijskih investitora u Crnu Goru.

Lukšić je naglasio da je otvaranje poglavlja 23 i 24 „veoma značajno za jačanje pravne sigurnosti u Crnoj Gori“, te da to treba da rezultira kvalitetnijim radom insititucija sistema.

On se sa gostom iz Austriji u Porto Montenegru iza zatvorenih vrata imao i susret sa austrijskim privrednicima koji su već prisutni, ili namjeravaju da ulažu u Crnoj Gori.

„Austrijski investitori su kod nas prisutni ne samo u bankarstvu, osiguranju, energetici, gradjvinarstvu i drugim oblastima i na bazi jednog dobrog iskustva koje čini mi se, preovladjuje u njihovim istupima, možemo se nadati da ekonomska saradnja naših zemalja u narednom periodu može biti još plodotvornija.“- ocijenio je Lukšić koji je naglasio da se sa gostima iz Austrije sreo baš u Porto Montenegru „jer ovaj dogadjaj pored ostaloga, je i u funkciji promocije dobrih primjera ekonomskog razvoja i onoga što u Crnoj Gori imamo da ponudimo“.

„Kroz ovaj projekat i brojne druge koji će uslijediti imamo jednu potpuno novu klimu – klimu optimizma i potrebu da dobrim vijestima obnavljamo optimizam u Crnoj Gori izuzetno važan za budući društveni razvoj.“- iskreno je premijer „izmedju redova“ najavio početak predizborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore.

Lukšić je ocijenio da je Crna Gora „generalno uspjela da izgradi jedan povoljan ambijent za investitore“, dok je Špindeleger istakao da su obje Vlade posvećene unapredjenu privredne saradnje dviju država.

Nema ustupaka Manku?

Na pitanje „Vijesti“ da li je austrijskim privrednicima koje je ugostio u Porto Montenegru obećao slične fiskalne i druge povoljnosti kakve u Crnoj Gori već uživa taj projekat i njegov vodeći investitor Piter Mank, Lukšić je kazao da „Porto Montenegro nema nikakav povlašćeni pristup koji je različit od bilo kog drugog investitora“.

On je naglasio da je set propisa o jahtingu kojima je, pored ostaloga, uvedena nulta ili niža stopa PDV-a za brojne sa tom djelatnošću povezane robe i usluge, donešen „ne zbog Porto Montenegra već generalnog razvoja nautičkog turizma u cijeloj Crnoj Gori.“

„To je kao posljedicu imalo procvat nautičkog turizma ne samo ovde u Tivtu, već i drugim sredinama.

Olakšice koje imaju korisnici jahti u Crnoj Gori je nešto što je povoljno i što generalno, izuzetno dobro utiče na efekte turističke sezone i ukupnu potrošnju.“- kazao je premijer dodajući da je „neophodno i u narednom periodu zadržati taj nivo konkuretne poreske politike“. Gradjani Crne Gore od 1.jula inače, plaćaju nove takse za mobilne telefone, brojila za struju i priključke kablovske televizije.

Lukšić je istakao da je crnogorska Vlada uspjela da u vremenu krize „ozbiljnije ili uopšte ne smanjuje plate već zapravo obezbijedimo dalji rast penzija i socijalnih davanja, a sa druge strane obezbjedimo da dalje ne rastu poreske stope“ i da će to u narednom periodu rezultirati i rastom ekonomije.

Galerija

Bonus video: