Tender za istraživanje nafte i gasa u naredna dva mjeseca

Dubljević je objasnio da je područje za eksploataciju nafte i gasa podijeljeno na blokove ukupne površine 300 kvadratnih kilometara
5 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 16:23h

Tender za istraživanje nafte i gasa na primorju trebao bi da se raspiše u naredna dva mjeseca, dok se glavni prihod od proizvodnje tih sirovina očekuje 2017. godine.

To je kazao danas pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević nakon sjedice Vlade na kojoj je usvojena poreska politka za proizvodnju nafte i gas (fiskalna politika upstrim industrije ugljovodonika), kao i odluka određivanju blokova za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju nafte i gasa.

Dubljević je objasnio da je područje za eksploataciju nafte i gasa podijeljeno na blokove ukupne površine 300 kvadratnih kilometara i da će na prvom tenderu biti 13 blokova površine tri hiljada metara kvadratnih od kojih najveći dio pripada ulcinjskom bloku.

„Kompanije koje budu učestvovale na tenderu moraće da plate naknadu za učešće, kada potpišu ugovor za istraživanje i proizvodnju stiže plaćanje naknade za zakup, a glavni prihod počinje kad počne proizvodnja“ objasnio je Dubljević, dodajući da Skupština treba da donese odluku o davanju ugovora za proizvodnju naftnim kompanijama.

Pomoćnik ministra finansija Biljana Šćekić rekla je da se definisanjem fisklane politke planira uvesti naknada za proizvodnju nafte u iznosu od pet do 12 odsto i gas dva odsto, kao i ekstra porez na dobit od 59 odsto na ostvareni profit od proizvodnje nafte i gasa.

„Fiskalnom politikom za proizvodnju nafte i gasa definiše se stabilnija poreska politika na dugi rok. Ukupni prihod koji će država uzimati od oprezovanja tog resursa biće do 70 odsto“ rekla je Šćekić.

Planirano je da se osnuje posebni Fond koji bi upravljao prihodima od naftnih aktivnosti što bi se uredilo posebnim zakonom. Dokument o poreskoj politici je uvod za usvajanje Zakona o ekstra porezu za proizvodnje nafte i gasa koji priprema ministarstvo finansija.

Bonus video: