VDT da se izjasni o krivičnoj prijavi za preuzimanje Rudnika

Manjinski akcionar EPCG Vasilije Miličković pozvao Stankovića i Katnića da ispitaju kako je EPCG kupila akcije Rudnika uglja
1100 pregleda 0 komentar(a)
Delegacija EU nije se odazvala njegovom pozivu: Vasilije Miličković, Foto: Savo Prelević
Delegacija EU nije se odazvala njegovom pozivu: Vasilije Miličković, Foto: Savo Prelević

Manjinski akcionar Elektroprivrede (EPCG) Vasilije Miličković zatražio je juče ispred Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) od tužilaca da se konačno odrede prema njegovoj krivičnoj prijavi podnijetoj 23. januara ove godine i uhapse njega ili crnogorskog premijera Duška Markovića.

Sumnje protiv više lica se tiču preuzimanja Rudnika uglja od strane EPCG.

“Veoma sam odgovoran za eventualnu klevetu ukoliko moji navodi nijesu tačni i ukoliko je odluka o preuzimanju Rudnika uglja od strane Elektroprivrede zakonito donesena. Tužioci se nijesu odazvali mom pozivu da dođu na pres konferenciju, a mafija je danas pobijedila državu. Država, koju predstavljaju VDT Ivica Stanković i specijalni tužilac Milivoje Katnić, nije smogla snage da privede pravdi Duška Markovića, niti su imali hrabrosti mene da privedu zbog klevete, iako sam im došao u kuću”, istakao je Miličković.

On je podnio krivičnu prijavu Stankoviću i Katniću protiv “organizovane kriminalne grupe na čelu sa premijerom Markovićem”, ministarke ekonomije Dragice Sekulić, članova Borda EPCG Đoka Krivokapića, Ranka Milovića, Ljuba Kneževića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Oreste Bramantia, Masima Tiberga, Frencesca Becchellia, sutkinje Privrednog suda Danijele Vukčević i drugih NN lica.

Krivičnom prijavom navedena lica sumnjiči “da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u pokušaju iz člana 272 stav 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika, i u vezi sa članom 20 Krivičnog zakonika”. Miličković je napomenuo da se “svaki dan ne piše krivična ptijava protiv crnogorskog premijera”.

“Ako je tačno da je naš premijer, zajedno sa ministarkom ekonomije Sekulić i ostalim licima navedenim u prijavi, organizator kriminalne grupe koja je napravila štetu, onda je Crna Gora u velikom problemima. Natjeraću, kao običan građanin, Stankovića i Katnića da se izjasne. Ili će uhapsiti Markovića, ili će uhapsiti mene”, poručio je Miličković.

“Nadam se da Apelacioni, Vrhovni i Ustavni sud neće dozvoliti da nam se (na kraju ovog procesa) smiju sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, i da imamo uopšte dilemu kako se jedna odluka donosi na skupštini akcionarskog društva ili u parlamentu”, naglasio je Miličković

Na pitanje, kakve će biti posljedice trgovine akcija Rudnika uglja u korist Elektroprivrede, ako je evropski komesar Johanes Han juče poručio dan ranije da je termoelektranama odzvonilo u Evropi, Miličković je odgovorio da to govori o pogubnosti odluke da se investira 80 miliona.

“To samo govori dodatno o pogubnosti odluke da EPCG investira 80 miliona eura, a što je najveći iznos u posljednjih 30 godina, a sve po osnovu volje manjinskog akcionara koji posjeduje devet mikrona vlasništvau EPCG. Marković zbog toga više ne bi trebalo da dolazi na posao. Prava je sreća što ta odluka nije pravosnažna i ja ću se boriti da se ona poništi. Tada će i dosta sudija koji su učestvovali u svemu ovome biti pozvani na odgovornost”, naglasio je Miličković. On se pozivnim pismom za jučerašnju konferenciju obratio i šefu Kacelarije Evropske unije u Podgorici Aivo Oravu, ali se pred tužilaštvom juče nije pojavio niko od EU zvaničnika.

“Ovo je bitka za vladavinu prava u CG i bitka protiv zarobljenih institucija i partijskih tužilaca i sudija. Ovo je prvi ispit koji državni tužilac nije položio”, dodao je Miličković.

Bonus video: